Birma

Rakovnik
20.05.2018

V nedeljo 20.5. so naši birmanci prejeli darove Svetega duha. Na ta dan smo se pripravljali od septembra 2017. Poleg verouka, kjer je birmance »usposabljal« kaplan Jure Babnik smo se z birmanci ukvarjali tudi birmanski voditelji. In sicer vsakih 14 dni v okviru birmanskih skupin, na spoznavnem ter na zaključnem vikendu. Oba vikenda sta potekala v Želimljah. Skupaj s starši in botri birmancev smo pripravili slovesno Birmovanje, ki ga je vodil nekdanji nadškof Anton Stres.

Vseh 46 birmancev je prestalo nadškofovo »zasliševanje« pred birmo, kar pomeni, da smo bili pri pripravi birmancev uspešni. Če sem iskren je bilo potrebno veliko energije. Kar pa ne smatram kot slabost. Ravno obratno. To je dokaz, da so zelo trmasti. Bolje rečeno vztrajni. V tem pogledu jih občudujem.

Letošnji birmanci imajo torej mnoge zelo pozitivne lastnosti. Pa tudi kakšno »ne tako zelo pozitivno«. Že v posvetilu birmancev sem omenil, da se nakteri birmanci namerno niso udeleževali birmanskih srečanj. Nekateri kolegi birmanski voditelji so mnenja, da bi moral biti bolj ostrer in kritičen do tega. Nekateri starši in sorodniki mi zamerijo, da sem to izpostavil. Dejstvo je, da se je to dogajalo. Dejstvo je tudi, da to ni nič tragičnega. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Razloga verjetno še ne poznamo. Prav tako ne poznamo duhovnih botrov naših birmancev. Lahko si samo predstavljamo kakšno veliko delo so opravili z molitvijo za birmance. Bog jim povrni. Vsekakor pa naj molijo za njih še naprej, saj so mnogi izkazali željo po animatorstvu.

 

Rem Marič