Predavanja - krščanstvo danes

02.10.2017

1. predavanje: Čakre in Jezus

NEDELJA, 15, oktober ob 19.30 - župnijska dvorana LJ Rakovnik

Kaj so čakre? Kako jih razumemo na Vzhodu in Zahodu? So čakre energetske točke v telesu skozi katere teče energija/e, ki naj bi človeku prinašala/e notranje ravnovesje, boljše počutje, mir in zdravje ali kaj drugega? Če si želiš izvedeti več o čakrah (njihovem izvoru, ozadju, namenu), njihovi interpretaciji (razlagi) na Zahodu in v kakšnem odnosu so do osebe Jezusa iz Nazareta, lepo vabljen/a na predavanje.

 

 

2. predavanje: Joga in Jezus

NEDELJA, 12, november ob 19.30 - župnijska dvorana LJ Rakovnik

Joga je ena najbolj popularnih tehnik na Zahodu za sproščanje, iskanje miru, boljšega počutja in celostnega zdravja. Kaj je joga v svojem izvoru in kakšen je njen namen? Je joga na Zahodu ista kot joga na Vzhodu (Indiji)? Kateri so njeni cilji? Kaj so asane (telesni položaji), pranayama (dihalne vaje), mantra in kakšen je njihov cilj? Ali je joga (ne)sprejemljiva za kristjana? Vse to in še več boš lahko izvedel/a na predavanju.

 

 

3. predavanje: New age in Jezus

NEDELJA, 10, december ob 19.30 - župnijska dvorana LJ Rakovnik

Kaj je new age? Kako gleda na svet, Boga, človeka? Kaj ponuja sodobnemu človeku? New age je duhovnost, ki je na Zahodu že nekaj desetletij zelo popularna. Je kakšna razlika med njim in Jezusom Kristusom? Če si želiš izvedeti več o njem, lepo vabljen/a na predavanje.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Zahodna kultura je že nekaj desetletij prežeta z izrazi, ki prihajajo iz Daljnega Vzhoda. Čakre, joga, meditacija, energija (in še mnogi drugi) so pojmi, ki polnijo dnevne časopise, revije, socialno medmrežje, različne spletne portale za duhovnost, zdravo prehranjevanje ... O njih obstaja nešteto definicij in interpretacij (razlag).

Smemo reči, da so si vsi zahodni navdušenci indijske duhovnosti nekako enotni v zatrjevanju, da joga, meditacija, energije (ki, či, prana itd.), »odprte« čakre prinašajo človeku harmonijo, mir, dobro počutje in zdravje. To je glavni razlog, da so pri svojem promoviranju tako uspešni, saj odgovarjajo na trenutne trende miselnosti zahodnega sveta.

Ko se sprehajamo po knjigarnah in knjižnicah lahko vidimo, da so zgornji pojmi na oddelkih oz. policah »duhovnosti« zelo razširjeni, kar kaže na njihovo popularnost in veliko sprejemljivost med bralci.