Krščanstvo danes - 3. serija predavanj

14.04.2018

15. april ob 19.30: Tradicionalna kitajska medicina, akupunktura, akupresura in Jezus

Na čem sloni kitajska medicina? Katera so njena temeljna prepričanja? Akupunktura in akupresura sta najbolj znani metodi zdravljenja znotraj kitajske medicine na Zahodu. Zdravljenje z akupunkturo temelji na zabadanju igel na določene t. i. akutočke v človeškem telesu in omogoča ponovni pretok zaustavljene/blokirane energije či. Zdravljenje z akupresuro je podobno, le da namesto igel uporabljajo pritiskanje s pestmi, prsti, komolci. Kaj je pravzaprav energija či in kakšen je njen namen? Kaj pravijo objektivne raziskave o obeh metodah zdravljenja? Je kitajska medicina zares (ne)učinkovita s stališča verodostojnih znanstvenih raziskav? Je (ne)sprejemljiva za kristjana? Sta akupunktura in akupresura sprejemljivi za kristjana?

 

13. maj ob 19.30: Homeopatija, bioenergija, ajurveda in Jezus

Homeopatija je ena najbolj razvpitih in najpopularnejših alternativnih metod zdravljenja na Zahodu. Kaj je homeopatija, kakšni sta njeno ozadje in namen? Po kateri/-ih metodi/-ah naj bi človeka zdravila? V kakšnem odnosu je do Jezusa, krščanstva? Bioenergija spada pod t. i. »energetske medicine« kot npr. reiki itd. Od kod izvira in kaj je njen namen? Kako nanjo gledata znanost in krščanstvo? Ajurveda je starodavna indijska metoda zdravljenja. Kaj je njeno ozadje, katere metode in pripomočke uporablja za zdravljenje? V kakšnem odnosu je do Jezusa Kristusa?

 

 

17. junij ob 19.30: Duhovno zdravje in Jezus

Kaj je duhovno zdravje? Kako in kje ga lahko prejmem oz. dosežem? Kdo ali kaj mi ga lahko dà? Obstaja kakšen »recept« za doseganje duhovnega zdravja? Kaj moram storiti oz. k čemu sem povabljen, da bi ga lahko dosegel/-al? Človek je duh, duša in telo. Prepogosto iščemo samo duševno in telesno zdravje, duhovno pa zanemarjamo. Ne zavedamo se, da je duhovno zdravje za človeka temeljno in vedno prinaša spremembo, pogosto celo ozdravljenje, tudi na duševni in telesni ravni. Vsak izmed nas si želi zdravja, posebej miru v srcu, glavi in znotraj telesa. Duhovno zdravje je pot do tega. Sveto pismo razkriva recept, kako priti do duhovnega zdravja, najpomembnejšega in temeljnega za človeka.