Mladinski gost - begunci ... grožnja ali rešitev

25.05.2017

V četrtek, 25.5.2017 smo mladi na Rakovniku gostovali mladinskega gosta dr. Robina Schweigerja, vodjo Jezuitske službe za begunce v Sloveniji.

Gospod Robin nam je predstavil delo, ki ga opravljajo v njihovi organizaciji ter ozadje migrantov in beguncev. Povedal nam je izkušnje, ki jih prejema v domovih za begunce, ki čakajo na azil ter v domovih za tujce, ki čakajo, da jih Slovenija deportira nazaj v njihovo deželo. Omenil je tudi težave, na katere beguncinaletijo, ko čakajo na azil več kot pol leta, na probleme, kot so kako se vključiti v našo kulturo, učenje jezika ter različni odzivi Slovencev ob stiku z njimi.

Po uvodnem predavanju pa je sledila debata o tem, kako mi gledamo na begunce in kako na migrante. Spraševali smo se od kod izvira naš strah do drugačne kulture, poizkusili smo se postaviti v vlogo begunske družine, ki mora zaradi vojne in nasilja zapustiti vse kar ima, vse znano ter gre na več kot 1000 km dolgo pot, ki traja več mesecev. Kako jim mi kot državljani Slovenije lahko pomagamo?

Poleg tega je debata tekla tudi v smeri, kje bo evropski narod, kultura, vera čez 100 let, obstaja možnost, da preživimo glede na to, da v državah EU nataliteta pada že več desetletij.

Debata se je zelo razvnela in ob zaključku večera je dr. Schweiger še poudaril, da je potrebno ljudjem dati dostojanstvo, spoštovanje, potrebno jih je sprejemati, hkrati pa jim tudi pomagati pri vključitvi v našo kulturo.

To je bil tudi letošnji zadnji mladinski gost. V letošnjem veroučnem letu so nam gostje predstavili področja posvojitev (društvo Deteljica), osebnoste in duševne motnje med nami (zdravnika Mateja Švigelj in Janusz Klim) ter delovanje v misijonih v Afriki (misijonar Danilo Lisjak).

Naslednje veroučno leto pa zopet začnemo z večeri, kjer nam bodo mladinski gostje predstavili različne teme.

 

Meta K.