Modelarski krožek

26.10.2017

Poleg vseh zunanjih igrišč, igral in velike igralnice imamo v SMC Rakovnik prostor namenjen ljudem, ki radi ustvarjajo – predvsem z materiali in olfa nožem. Tako v našem okviru že celo vrsto let deluje modelarski krožek, ki otroke motivira za domiselno preživljanje svojega časa in jih hkrati uči potrpežljivosti in natančnosti. Želeli bi ponuditi razvijanje teh vrlin in sposobnosti vsem tistim, ki jih tovrstne reči že sedaj veselijo, pa tudi tistim, ki česa takšnega še niso počeli, zato smo se odločili, da Vam tokrat postrežemo z intervjujem z našim mojstrom modelarjem Darjom.

Če lahko na kratko predstavite kdo ste in kaj počnete?

Smo modelarski krožek, že dobrih 10 let. Mislim, da 14 let, če smo natančni. Ampak udeleženci se menjavajo, tako da ni nikogar s tako dolgo kilometrino.  Vsako leto ga obiskuje nekaj več kot 10 otrok, ki potem izdelujejo aviončke (od bolj preprostih, do zelo zahtevnih – celo takšnih na daljinsko vodenje), ladje in še kaj bi se našlo. Pri tem se otroci učijo brati načrte, uporabljati različna orodja, obdelovati raznolike materiale (les, plastične mase, kovine itd.).

Kakšni pa so načrti za to leto?

Za različne udeležence so različni načrti. Od preprostih, pa do resnično kompleksnih … Vedno se prilagodimo posamezniku. Njegovi starosti, interesom in sposobnostim. In da ne bo narobe izpadlo, sprejemamo tako fante, kot dekleta.

Ravno to sem vas želel vprašati – kdaj ste začeli in ali se je še mogoče priključiti in do kdaj?

Začeli smo sredi septembra, ampak še vedno sprejemamo. Dobrodošli so vsi, ki bi želeli pristopiti k stvari. Seveda, bolje čim prej, ampak vrat ne bomo zaprli pred nikomer vse do konca šolskega leta.

Kdaj pa se dobivate?

Dobivamo se ob četrtkih ob 18.00 in delamo do 19.30. Kot že rečeno, skozi celo šolsko leto.

Še kakšna zaključna misel?

Niti ne. Predvsem mi je pri tem krožku všeč, ker otroci veliko pridobijo na potrpežljivosti, vztrajnosti, natančnosti … In pa rad jih vidim vesele in zadovoljne s svojimi zaključenimi izdelki. Tisti, ki vložijo več truda, so zanj bogato poplačani, saj so njihove stvaritve res zanimive in tudi dobro funkcionirajo.

 

Pripravil: Rok Kastelic