Oratorij 2017

31.07.2017

Štiri tedne je trajal naš oratorij. To ni kratek oratorij. Prav dolg je. Vendar je zelo hitro minil. Tudi otrokom in animatorjem, ki so bili res ves čas prisotni in aktivni. In takih je bilo kar nekaj.

V tretjem tednu oratorija smo še naprej spoznavali Marijino življenje in sicer del, ko je morala veliko pretrpeti. Zadnji teden pa smo na odru spremljali Marijina prikazovanja. Vse to je z nami spremljal tudi jež Zvedav, ki je imel veliko vprašanj za evagelista Luka. Skupaj sta nam razjasnila mnogo stvari, zadnji dan pa smo se vsi veselili z ježkom, ki je našel svojo mamico, ki jo je izgubil že čisto na začetku oratorija.

Oratorijsko himno smo zapeli vsak dan, včasih tudi večkrat,  in verjamem, da veliko otrok in animatorjev tudi zdaj doma prepeva ali pa vsaj brunda njeno melodijo. Bila nam je všeč in ko smo jo peli v tako velikem številu, je res lepo zvenela.

Tudi na molitev rožnega venca nismo pozabili. Vsak dan smo zmolili desetko rožnega venca in pri tem preštevali pikice na oratorijskih zapestnicah. Upam, da smo si jih vsi skrbno shranili in ne bomo pozabili, zakaj je pikic ravno deset.

Kateheze smo imeli v več skupinah, razdelili smo se glede na starost. Veliko stvari smo se pogovarjali, vsak dan pa imeli povdarek na eni vrednoti, ki se je nanašala na jutranjo zgodbo.

Delavnice so bile pestre, zanimive, ustvarjalne, kulinarične, športne, »malčkaste«, zahtevne ... Zelo različne. Izbire je bilo toliko, da je vsak našel nekaj zase.

Za malico je bilo potrebno namazati ogromno kosov kruha, saj nas je bilo letos res veliko, lačni pa tudi nismo bili nič manj kot prejšnja leta. Prijazne gospodinje so poskrbele, da nihče ni ostal lačen.

Popoldanski program pa nam je prinesel veliko smeha in zabave. Pri velikih igrah, bazenu, kinu in veslanju po Ljubljanici.

V SMC-ju je zdaj kar nekam tiho. Vendar spomini na oratorij ostanejo in ker je veliko lepih, jih bomo zagotovo še dolgo hranili v svojih počitniških glavah. Še bolj pa ti lepi spomini pridejo prav, ko naše glave znova sedejo za šolske klopi, saj lahko med množico obveznostmi in skrbmi za trenutek pobegneš nazaj v čas oratorija. Prijatelji, pesem, smeh, igra ...