Srečanje ostarelih in bolnih na cvetno nedeljo

Rakovnik
25.03.2018

Na cvetno nedeljo, 25. marca 2018, smo se zbrali starejši, bolni, invalidi in skupina Vera in luč s spremljevalci  pri sveti maši v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku ob 15. uri. 

S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na Veliko noč, ki je največji krščanski praznik. Cvetna (oljčna) nedelja je prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. Zbrali smo se ob oltarju k sveti maši, h Kristusovi in naši daritvi.  Pred in med sveto mašo je bila priložnost za sveto spoved, med sveto mašo pa so duhovniki podelili zakrament bolniškega maziljenja.

Na začetku svete maše je bil blagoslov zelenja. Jezusa so ob vhodu v Jeruzalem pozdravljali z zelenjem, ki je v naših krajih povezano s tradicijo izdelovanja butar oziroma s pripravo oljčnih vejic. Ob vhodu v Jeruzalem so ljudje Jezusa, ki je jezdil na oslu, pozdravljali z vzkliki hozana, s čimer so izražali vero v Kristusa kot v kralja in Odrešenika. Med mašo je potekalo slovesno branje  pasijona iz enega od prvih treh evangelijev, ki poročajo o zaroti proti Jezusu, zadnji večerji z učenci, Jezusovem trpljenju v vrtu Getsemani, sodnem procesu, obsodbi na smrt, smrti na križu ter o pokopu v grob.

Pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, smo znova osmislili in utrdili svojo vero v trpečega in od mrtvih vstalega Kristusa. Jezus osmisli našo vero, ki je preizkušana z bolezni. Bog je z nami, Bog je vsakemu prijatelj.  Sprejeli smo blagoslov, ki nas bo spremljal skozi življenje,  še prav posebej takrat, ko nam je težko in tudi takrat, ko nam je lepo.  Velikonočno veselje in zavest Kristusove zmage nad smrtjo naj v teh dneh in vse leto v vsej polnosti odmeva v naših srcih.

Ob zaključku svete maše smo se zahvalili našim duhovnikom za darovanje sv.maše: z nami so bili: g.Marko Košnik, g.Mirko Simončič in  g.Jure Babnik. Posebno zahvalo je dobila gospa Grum Vida za njeno dobroto in požrtvovalnost v pomoči in izdelovanju raznih izdelkov, še posebno 'velikonočnih jagenjčkov', ki so nam mnogokrat polepšali praznične dneve. Letos je za vse udeležence srečanja izdelala prelepe metulje z velikonočnim sporočilom.

Po končani sveti maši smo druženje nadaljevali v prostorih jedilnice nove Majcnove hiše. V svetlem in lepem prostoru smo se ob mnogih dobrotah družili, poklepetali, zapeli in tudi zaplesali. G.Janez Pavšek nam je igral na harmoniko, pridružila pa ste se tudi dva fanta-''lučkarja''.

Hvala vsem za prelepo Cvetno nedeljo: vsem gospodinjam za dobrote in pomočnikom ter našim duhovnikom za pripravo sv.maše in srečanja za naše starejše, bolne, invalidne in za našo skupino Vera in luč…in tudi za dobrote za pogostitev, za pripravo prostora in za pospravljanje. Hvala sestram HMP za darilca-rožice z magneti za naše goste, ga.Grum pa za lepe metulje.

Hvala vsem za čas in dobro voljo, s katerim smo polepšali dan in praznike našim bližnjim! Hvala za vse tople besede, klepet, pesem, nasmehe objeme. Veselje v Gospodu naj bo naša moč!

Judita Petelin