Študentski dom Rakovnik

Študentski dom Rakovnik
Rakovniška 6
1000 LJUBLJANA

Vodja: Boštjan Jamnik SDB,
031 486 554,
bostjan.jamnik@sdb.si

 

Z akademskim letom 2018/19 je študentski dom zopet odprl svoja vrata!

 

 

Iz zgodovine

Študentski dom Rakovnik je del poslanstva salezijanske skupnosti na Rakovniku. Salezijanci so kmalu po prihodu (1901) na Rakovniku dali tudi možnost bivanja mladim - dijakom in študentom. Po drugi svetovni vojni so se na Rakovniku zaprla tudi ta vrata. Novi zametki študentskega doma segajo v leto 2001, ko smo ponudili nekaj prostih sob študentom. Z obnovo velike stavbe ob cerkvi (kjer je sedaj župnišče in salezijanski mladinski center), je bilo omogočeno bivanje večjemu številu študentov, in sicer v prostorih, kjer so prej bivali salezijanci. Sedaj lahko v teh prostorih sprejmemo 30 študentov. V akademskem letu 2005/2006 je postal Študentski dom Rakovnik organizacijska enota Zavoda Salesianum.

Študentski dom Rakovnik

Nahaja se v lepem in mirnem okolju na obrobju Golovca, pod okriljem romarske cerkve Marije Pomočnice in v neposredni bližini rakovniškega gradu. Ima dobro povezavo z mestom (mestni avtobus št. 3). Študentom so na voljo skromne enoposteljne (20) in dvoposteljne sobe (5). V vsaki sobi se je možno priključiti na internet. Študentje, ki nimajo svojega računalnika, lahko uporabljajo skupnega v računalniški sobi. Sobe so razporejene v dveh nadstropjih. Vsako nadstropje ima skupno kuhinjo in skupne sanitarije s prhami. Uporabljajo lahko tudi skupno sobo s televizijo, kjer imajo sestanke in družabna srečanja. V salezijanskem mladinskem centru lahko uporabljajo igralnico ali se dogovorijo za najem manjše telovadnice. V lepem vremenu pa jih vabijo na zrak zunanja igrišča za odbojko, košarko in nogomet. Za trenutke zbranosti in molitve je vedno odprta manjša kapela ali pa cerkev. Skupne maše (enkrat mesečno) pa so v večji kapeli salezijanskega zavoda Rakovnik.

Pogoji bivanja

Študentski dom odpira svoja vrata vsem, ki so pripravljeni sprejeti krščansko usmerjenost doma. Pravila, ki določajo življenje v domu, so skladna z namenom in poslanstvom doma in skrbijo za celosten razvoj posameznika. Študentje se ne srečujejo le v kuhinji pri kuhanju vsakdanjih obrokov ali mimogrede na hodnikih, pri športu ali drugih igrah, ampak tudi pri skupnih mašah in sestankih, kjer obravnavajo teme iz skupnega življenja ali pa povabijo kakšnega gosta, da se pogovorijo o raznih aktualnih temah.

Ponudba

Poleg omenjenega je na Rakovniku veliko priložnosti za udeležbo pri raznih kulturnih prireditvah, predavanjih ali tečajih: Grajski kulturni večeri; nastopi raznih glasbenih skupin ali zborov; predavanja, ki jih organizira župnija; obiskovanje tečajev, ki jih organizirata Salezijanski mladinski center ali društvo Mladinski ceh ... Priložnost je tudi za sodelovanje pri delu salezijanske mladinske pastorale in Skale (mladinska ulična vzgoja), kjer pride do izraza prostovoljstvo in animatorstvo. Da se ne bi zapirali vsak v svoj svet, lahko iz dneva v dan nekaj svojega časa namenjajo medsebojni pomoči.