Zavetje mladosti

Učitelji v Glasbeni šoli Rakovnik

Andrej Benedik
ravnatelj Glasbene šole Rakovnik
in učitelj orgel ter nauka o glasbi

Vanja Bizjak Podlesek
učiteljica violine

Z odliko je diplomirala v razredu prof. Vasilija Meljnikova na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Znanje violine in komorne igre je nadgrajevala na številnih mednarodnih mojstrskih seminarjih pri priznanih profesorjih (H. Fister, T. Lorenz, P. Novšak, L. Honda Rosenberg). Redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi. Od leta 2012 je članica godalnega kvarteta M. ars, s katerim nastopajo po Sloveniji.

Na Glasbeni šoli Rakovnik poučuje violino, komorno igro in vodi godalni orkester. Svojo strokovno izobrazbo aktivno nadgrajuje na seminarjih doma in v tujini (Šola za učitelje – dve leti strokovnega usposabljanja v Ateljeju Tartini pod vodstvom predavateljev: Vildana Repše, prof., Maja Fleischman, prof., Vlado Repše, prof., dr. K. Kompan Erzar, dr. B. Smolej Fritz, prof. Asja Kušner;  seminar pedagoške prakse na Visoki šoli za umetnost v Zurichu pri prof. Fraenzi Frick).

Njeni učenci dosegajo vidne rezultate tako na slovenskih kot tujih tekmovanjih in z uspehom nadaljujejo svoje glasbeno izobraževanje.  Z godalnim orkestrom, v katerega se radi vračajo tudi bivši učenci, igrajo tudi na koncertih izven matične šole.  V Slovenski Filharmoniji so v ciklu komornih koncertov za otroke – Festinice imeli samostojen koncert, sodelovali pa so tudi s komornim orkestrom Festine. Že večkrat so zelo uspešno predstavljali šolo na Reviji katoliških glasbenih šol Slovenije ter Reviji ljubljanskih glasbenih šol.

Matjaž Jevšnikar
učitelj trobente

Anamarija Jemec
učiteljica klavirja in korepetitorka

Marko Kragelnik
učitelj violončela

Diplomirani violončelist in profesor violončela. Po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je izpopolnjeval na Univerzi za upodabljajoče umetnosti na Dunaju, kjer je poleg študija violončela obiskoval tudi smer glasbene produkcije.

Poleg učenja na Glasbeni šoli Rakovnik poučuje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Igra v Escape String Quartet-u. Kot studijskega glasbenika in aranžerja ga je moč slišati na ploščah Vlada Kreslina, Gala Gjurina, Neishe in drugih.

Deluje tudi aranžer in neodvisni glasbeni producent (RTV Slovenija, EPK Maribor 2012).

V zadnjem času je izdal prvi spletni učbenik za violončelo pri nas, Spletno šolo violončela Ikonos.

Povezave: osebna spletna stran | twitter | Escape youtube kanal | Ikonos Online

Metka Jevšnikar
učiteljica flavte

Aleš Dolinšek
učitelji diatonične harmonike – Ljubiteljski program

Meta Korenjak
učiteljica kitare

Sama je lahko postala profesorica kitare predvsem zaradi svojih petih učiteljev. Hervin Jakončič je v Glasbeni šoli Mengeš odkril njen talent in jo navdušil za nadaljevanje učenja na srednji stopnji. Profesor Tomaž Šegula ji je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani vzbudil ljubezen do klasične glasbe in s svojimi bogatimi pedagoškimi izkušnjami poskrbel, da je lahko napredovala na vseh področjih kitarskega poustvarjanja. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani jo je profesor Andrej Grafenauer s sistematičnim pristopom h tehniki in interpretaciji postavil na nov nivo, s katerim je lahko leta 2003 zmagala na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije in kasneje uspešno koncertirala po vsej Sloveniji. V času študija je pri pouku komorne igre pod mentorstvom profesorja Igorja Sajeta razvijala muzikalnost in občkutek za skupno igro.

Po končanem študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Rakovnik in kmalu ugotovila, da je znanje nekaj, česar nikoli ni dovolj. Ta občutek je bil tako močan, da se je odločila ponovno vrniti med študente in ves svoj čas posvetiti kitari. Vpisala se je na magistrski študij, smer koncertna kitara, na Konservatorij v Maastrichtu na Nizozemskem. Dve leti je bil njen mentor Maestro Carlo Marchione, pri katerem se je naučila spraševati, dvomiti, razmišljati in odločati. S pomočjo maestra in sošolcev z vsega sveta se je začela zavedati svojih sposobnosti in jih tudi ceniti. Po dveh letih študija se je vrnila nazaj na Rakovnik, kjer mladim kitaristom posreduje svoje znanje in ljubezen do glasbe.

Urban Tozon
učitelj orgel, nauka o glasbi, glasbene pripravnice in predšolske glasbene vzgoje

Margareta Weiss
učiteljica klavirja in korepetitorka

Je diplomirana pianistka in profesorica glasbe. Študirala je na salzburškem Mozarteumu in ljubljanski Akademiji za glasbo ter se kasneje izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih profesorjih Karlu-Heinzu Kämmerlingu, Sheili Arnold in Konstantinu Boginu. Je vsestranska umetnica, redno nastopa kot pianistka in korepetitorka ter deluje kot učiteljica klavirja.

Rihard Zadravec
učitelj harmonike

Nejc Trček
učitelj kitare in bas kitare – Ljubiteljski program

Igor Oražem
učitelj petja – Ljubiteljski program

Katja Kozin
učiteljica flavte – Ljubiteljski program

Rebeka Bogataj
učiteljica klavirja – Ljubiteljski program

Karmen Kunc
učiteljica kitare – Ljubiteljski program

Žiga Šercer
učitelji tolkal – Ljubiteljski program

Tanja Sgerm
učiteljica klavirja – Ljubiteljski program

Štefica Stipančević
učiteljica petja – Klasični in Ljubiteljski program

Glasbena pot sopranistke Štefice Stipančević se je začela v Kopru, kjer se je glasbeno izobraževala kot pianistka pod mentorstvom profesorjev Darje Peroša, Aleksandre Alavanja Drücker in Denysa Masliuka, vzporedno pa tudi kot učenka solopetja pri prof. Tanji Grlica.Zaključila je nižjo glasbeno šolo iz klavirja in petja ter iz klavirja zaključila tudi Umetniško gimnazijo v Kopru. Po maturi iz solopetja je z izobraževanjem nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. Pie Brodnik iz solopetja z odliko diplomirala in magistrirala.

Kot solistka je imela priložnost nastopati z različnimi zasedbami. Tako je s pihalnim orkestrom Akademije za glasbo nastopala na božičnih koncertih v Kopru in Tolminu, v Slovenski Filharmoniji je bila solistka na koncertu z orglami v organizaciji Akademije za glasbo, bila je solistka na praizvedbi Monteverdijevih Vesper v Ljubljani z baročnim orkestrom Akademije za glasbo in v Berlinu, redno pa nastopa tudi na Univerzi v Ljubljani ter na različnih protokolarnih prireditvah po Sloveniji.

Leta 2012 je pod okriljem ljubljanske Akademije za glasbo v vlogi La Musice debitirala v operi C. Monteverdija: Orfej v SNG Opera in balet Ljubljana. Z opero so gostovali tudi na Ptuju, v Mariboru in v Benetkah.

Kmalu po debitantski vlogi je postala članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča, kjer nastopa v vlogi Zelmire (Virginie) v operi C. W. Glucka: Ogoljufani sodnik ter Marchese Lucinde v Piccinijevi operi: La Cecchina.

Poleg tega je bila solistka na svetovni premieri koncertne izvedbe opere La Karneroika (Davide Antonio Pio), kjer je premierno izvedla vlogo Donne di Trachis v Slovenski filharmoniji in v Padovi.

Pod vodstvom Glasbene mladine ljubljanske je imela solistični recital v ljubljanskih Križankah, bila je solistka pri izvedbi Charpentierovega Te Deuma z baročnim orkestrom in baročnim zborom Akademije za glasbo pod taktirko Egona Mihajloviča, ter z Obalnim komornim orkestrom izvajala Pergolesijev Stabat mater pod dirigentskim vodstvom Marka Vatovca. V koprodukciji Sng opera in balet Maribor in baročnim orkestrom Akademije za glasbo, je Pergolesijevo Stabat mater ponovno izvajala v mariborski operi v sezoni 2014/15 pod glasbenim vodstvom Egona Mihajlovića in baletno režijo Edwarda Cluga. Pod okriljem ljubljanske Glasbene matice je v februarju 2015 nastopila na koncertu zborovskih del in samospevov Sama Vremšaka, kjer je izvedla njegovih Osem samospevov na temo ciganske poezije.

V sezoni 2014/15 je postala članica opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana, tam je uprizorila vlogo Kraljične v operi Pastir, slovenskega skladatelja P. Šavlija. V sodelovanju s Hišo kulture Celje je v sezoni 2014/15 izvajala vlogo Kraljice noči v otroški operni predstavi W. A. Mozart: Čarobna piščal. V sezoni 2015/16 nadaljuje svoje sodelovanje s SNG Opera in balet Ljubljana kot Ana Frank v pri monooperi G. Frid: Dnevnik Ane Frank.

Za svoje koncertne in operne dosežke je v letu 2013 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Izpopolnjevanja v pevski tehniki in interpretaciji pri profesorjih Piji Brodnik, Giacomu Battarinu in Marku Tuckerju, so ji omogočila nadgradnjo pevskega znanja, radovednost izražanja skozi jazz improvizacijo pa jo je pripeljala tudi do sodelovanja s prof. Nado Žgur.

Poleg resne glasbe, je kot pevka dejavna tudi na področju zabavne glasbe.

Ker je pogosto prihajalo do napak pri zapisu ali izgovarjanju njenega imena in so jo vsi vedno klicali Steffy, se je je to ime prijelo tudi kot njeno odrsko ime.

Že kot otroka so jo angažirali pri snemanju zgoščenk za otroke (Pesmi za Nacka, Potujoči škrat…), marsikdo pa ne ve, da je kot majhna igrala tudi v otroških poučnih televizijskih oddajah Potujoči škrat, na slovenski nacionalni televiziji.

Ko je bila stara 10 let, je prišlo do še danes zelo uspešnega sodelovanja z glasbenikom Marinom Legovičem. On je zanjo napisal veliko lepih pesmi in pod njegovim mentorstvom je doživljala krstne nastope na največjih slovenskih festivalih.

Od svojega zgodnjega otroštva deluje torej kot studijska pevka, backvokalistka in solistična pevka na različnih prireditvah, v televizijskih oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto) in na glasbenih festivalih (Ema, MMS, Fens, Slovenska popevka).

Preko nastopov in svojega studijskega dela je spoznala veliko ljudi in tako začela sodelovati z najuspešnejšimi imeni zabavne glasbe pri nas (Danilo Kocjančič, Drago Mislej – Mef, Andrea Flego – Effe, Marino Legovič, Lara Baruca, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Slavko Ivančić, Tulio Furlanič, Vili Resnik, Ylenia, Rok Kosmač, Kranjci, Kalamari, Chorchyp, Anže Langus – Petrovič, Bohem, Andraž Hribar, Sixtynine, Patrik Greblo, Jadran Ogrin, Tomaž Klepač, Igor Pirkovič, Damjana Kenda – Hussu, Leon Oblak…).

Domen Strmšnik
vodja Ljubiteljskega programa
in učitelj kitare