Zavetje mladosti

Učitelji v Glasbeni šoli Rakovnik

Andrej Benedik
ravnatelj Glasbene šole Rakovnik
in učitelj orgel ter nauka o glasbi

Vanja Bizjak Podlesek
učiteljica violine

Z odliko je diplomirala v razredu prof. Vasilija Meljnikova na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Znanje violine in komorne igre je nadgrajevala na številnih mednarodnih mojstrskih seminarjih pri priznanih profesorjih (H. Fister, T. Lorenz, P. Novšak, L. Honda Rosenberg). Redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi. Od leta 2012 je članica godalnega kvarteta M. ars, s katerim nastopajo po Sloveniji.

Na Glasbeni šoli Rakovnik poučuje violino, komorno igro in vodi godalni orkester. Svojo strokovno izobrazbo aktivno nadgrajuje na seminarjih doma in v tujini (Šola za učitelje – dve leti strokovnega usposabljanja v Ateljeju Tartini pod vodstvom predavateljev: Vildana Repše, prof., Maja Fleischman, prof., Vlado Repše, prof., dr. K. Kompan Erzar, dr. B. Smolej Fritz, prof. Asja Kušner;  seminar pedagoške prakse na Visoki šoli za umetnost v Zurichu pri prof. Fraenzi Frick).

Njeni učenci dosegajo vidne rezultate tako na slovenskih kot tujih tekmovanjih in z uspehom nadaljujejo svoje glasbeno izobraževanje.  Z godalnim orkestrom, v katerega se radi vračajo tudi bivši učenci, igrajo tudi na koncertih izven matične šole.  V Slovenski Filharmoniji so v ciklu komornih koncertov za otroke – Festinice imeli samostojen koncert, sodelovali pa so tudi s komornim orkestrom Festine. Že večkrat so zelo uspešno predstavljali šolo na Reviji katoliških glasbenih šol Slovenije ter Reviji ljubljanskih glasbenih šol.

Simona Đonlić učiteljica klavirja

Simona Đonlić prihaja iz glasbene družine. V rodni Ljubljani je doštudirala na Akademiji za glasbo. Bila je štipendistka mestne občine Ljubljana, prav tako pa je tudi prejemnica Prešernove nagrade. Na mednarodnem klavirskem tekmovanju v nemškem Baden-Badnu leta 2013 je prejela tretjo nagrado. Izpopolnjevala se je pri mnogih znanih svetovnih pianistih kot naprimer Lilya Zilberstein, Simon Trpčeski, Konstantin Bogino, Igor Lazko.. Z orkestrom slovenske filharmonije je izvedla Saint-Saensov Živalski karneval, z istim orkestrom pa pomladi leta 2014 v Royal opera house Muscat v Omanu igrala klavirski part baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofieva. Koncertira solistično ter v različnih komornih sestavih doma in v tujini. Februarja 2020 je nastopila s svetovno priznanim pianistom Simonom Trpčeskim. Od leta 2015 je profesorica klavirja na glasbeni šoli Rakovnik v Ljubljani.

Matjaž Jevšnikar
učitelj trobente

Anamarija Jemec
učiteljica klavirja in korepetitorka

Marko Kragelnik
učitelj violončela

Diplomirani violončelist in profesor violončela. Po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je izpopolnjeval na Univerzi za upodabljajoče umetnosti na Dunaju, kjer je poleg študija violončela obiskoval tudi smer glasbene produkcije.

Poleg učenja na Glasbeni šoli Rakovnik poučuje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Igra v Escape String Quartet-u. Kot studijskega glasbenika in aranžerja ga je moč slišati na ploščah Vlada Kreslina, Gala Gjurina, Neishe in drugih.

Deluje tudi aranžer in neodvisni glasbeni producent (RTV Slovenija, EPK Maribor 2012).

V zadnjem času je izdal prvi spletni učbenik za violončelo pri nas, Spletno šolo violončela Ikonos.

Povezave: osebna spletna stran | twitter | Escape youtube kanal | Ikonos Online

Metka Jevšnikar
učiteljica flavte

Meta Korenjak
učiteljica kitare

Sama je lahko postala profesorica kitare predvsem zaradi svojih petih učiteljev. Hervin Jakončič je v Glasbeni šoli Mengeš odkril njen talent in jo navdušil za nadaljevanje učenja na srednji stopnji. Profesor Tomaž Šegula ji je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani vzbudil ljubezen do klasične glasbe in s svojimi bogatimi pedagoškimi izkušnjami poskrbel, da je lahko napredovala na vseh področjih kitarskega poustvarjanja. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani jo je profesor Andrej Grafenauer s sistematičnim pristopom h tehniki in interpretaciji postavil na nov nivo, s katerim je lahko leta 2003 zmagala na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije in kasneje uspešno koncertirala po vsej Sloveniji. V času študija je pri pouku komorne igre pod mentorstvom profesorja Igorja Sajeta razvijala muzikalnost in občkutek za skupno igro.

Po končanem študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Rakovnik in kmalu ugotovila, da je znanje nekaj, česar nikoli ni dovolj. Ta občutek je bil tako močan, da se je odločila ponovno vrniti med študente in ves svoj čas posvetiti kitari. Vpisala se je na magistrski študij, smer koncertna kitara, na Konservatorij v Maastrichtu na Nizozemskem. Dve leti je bil njen mentor Maestro Carlo Marchione, pri katerem se je naučila spraševati, dvomiti, razmišljati in odločati. S pomočjo maestra in sošolcev z vsega sveta se je začela zavedati svojih sposobnosti in jih tudi ceniti. Po dveh letih študija se je vrnila nazaj na Rakovnik, kjer mladim kitaristom posreduje svoje znanje in ljubezen do glasbe.

Urban Tozon
učitelj orgel, nauka o glasbi, glasbene pripravnice in predšolske glasbene vzgoje

Margareta Weiss
učiteljica klavirja in korepetitorka

Je diplomirana pianistka in profesorica glasbe. Študirala je na salzburškem Mozarteumu in ljubljanski Akademiji za glasbo ter se kasneje izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih profesorjih Karlu-Heinzu Kämmerlingu, Sheili Arnold in Konstantinu Boginu. Je vsestranska umetnica, redno nastopa kot pianistka in korepetitorka ter deluje kot učiteljica klavirja.

Rihard Zadravec
učitelj harmonike

Mag. Art. Rihard Zadravec prisega na glasbeno širino –
harmonika, kitara, glas, avtorska glasba, aranžiranje, gibanje …

Magisterij iz harmonike in pedagogike, smer klasika jazz je končal v avstrijskem Gradcu na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz.

Sodeloval je z Big Bandom RTV Slovenija, The Fool Cool Jazz Orchestra, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom solistov Društva slovenskih skladateljev, bil pa je tudi član zasedbe Olivija.

Harmoniko raztegne od ljudsko-narodnih, do klasično-strokovnih melodij.

Od leta 2010 piše in izdaja svojo avtorsko glasbo.

Ana Krpan
učiteljica violine

Ana Krpan se je pričela učiti violino v razredu prof. Armina Seška, šolanje je nadaljevala pri prof. Primožu Novšaku in kasneje pri prof. Roku Zgoncu, pri katerem je zaključila izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Študij je uspešno zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu docenta Janeza Podleska, prof. Nastopa kot substitutka v Orkestru Slovenske Filharmonije, v Simfoničnem orkestru RTV Slovenije in Ljubljanske Opere, leta 2018 pa je pričela z učenjem violine ter vodenjem godalnih orkestrov in komornih zasedb. Njeni učenci redno nastopajo kot solisti, člani manjših komornih zasedb ali v večjih komornih zasedbah oz. orkestrih, med drugim v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki in v dvorani Marjana Kozine v Slovenski Filharmoniji. Večkrat je nastopala tudi kot solistka z Godalnim orkestrom Arseia. Bila je članica komorne zasedbe Klavirski trio Souffle, ki je bil pod mentorstvom priznanega glasbenika in pedagoga, profesorja Tomaža Lorenza, kasneje pa pri profesorju Gorjanu Košuti na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solistka in članica Klavirskega tria Souffle je koncertirala v ciklih Prisluhnimo Glasbene mladine ljubljanske, Festivala Bled, IMAGO Sloveniae, Evropskem združenju klavirskih pedagogov (EPTA) ter v ciklu GM Oder (GMO) s celovečernim koncertom v dvorani Slovenskih skladateljev Slovenske Filharmonije v Ljubljani. Prejela je več nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih kot solistka in članica zasedbe Klavirskega tria Souffle, s katerimi je večkrat zastopala Akademijo za glasbo. Kot solistka in članica različnih komornih sestavov in simfoničnih orkestrov je igrala že v mnogih krajih Slovenije, pa tudi v Srbiji, na Hrvaškem, Irskem, v Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji in Švici. Ana se je izpopolnjevala pri priznanih profesorjih; Pavelu Vernikovem, Eleni Mazor, Igorju Volochinu, Wonji Kim, Igorju Ozimu, Roku Zgoncu, Janezu Podlesku, Wernerju Bartschiju, Valeriyu Sokolovem, Wen-Sinn Yangu in Jorgu Widmannu.

Jaka Horvat
učitelj klarineta

Jaka Horvat se je klarinet pričel učiti v nižji glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, trenutno pa zaključuje magisterij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tadeja Keniga. Udeležil se je več tekmovanj, na katerih je dosegal zlata, srebrna in bronasta priznanja. Igral je v različnih orkestrih, z različnimi komornimi skupinami. Kot solist se je predstavil s pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Svoje znanje je izpopolnjeval na seminarjih pri več priznanih profesorjih: Francois Benda, Olivier Faure, Nikola Srdić, Wenzel Fuchs…

Nejc Trček
učitelj kitare in bas kitare – Ljubiteljski program

Nejc je svojo glasbeno pot začel kot učenec klarineta. Vedno so ga zanimali tudi drugi inštrumenti, zato se je pred 10 leti sam začel učiti kitaro, bas kitaro, kontrabas in klavir. Učil se je tudi pri zasebnih učiteljih tako kitaro kot tudi petje. Sodeloval je že z različnimi zasedbami in si tako nabral že kar nekaj izkušenj. V letu 2019 je stopil na svojo pot tudi kot pevec solist. Začel je pisati svoje skladbe v pop/rock stilu, prav tako se je začelo sodelovanje tudi z drugimi izvajalci, producenti, režiserji in avtorji – npr. Alex Volasko, Klara Jazbec, Saša Lešnjek, Primož Križaj, Ksenija Šašek, Trio Dolce, … Ima tudi svoj spremljevalni bend, s katerim prireja svoje koncerte ter nastopa na različnih dogodkih. Na glasbeni šoli Rakovnik je začel poučevati v šolskem letu 2017/2018.

Katja Kozin
učiteljica flavte – Ljubiteljski program

Katja Kozin je začela z igranjem kljunaste flavte pri petih letih, nato pa je s sedmimi leti začela z igranjem prečne flavte. Šest let nižje glasbene šole je končala na Glasbeni šoli Rakovnik pri prof. Neži Prešeren. Nadaljevala je z izobraževanjem na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Alenki Vidic in prof. Ireni Rovtar, hkrati pa se je vzporedno izobraževala na Gimnaziji Vič. Zaradi želje po delu z otroki in deljenju znanja z njimi, se je vpisala na Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer poučevanje na razredni stopnji. Trenutno zaključuje študij in za namene magistrskega dela raziskuje področje glasbeno nadarjenih učencev v splošnem šolstvu. Pri slavilni glasbeni skupini Navdih deluje kot pevka in flavtistka ter kot prijateljica skupine Vera in Luč in prostovoljka skupnosti Barka (L`Arche) pridobiva dragocene izkušnje z delom z osebami, ki imajo motnje v duševnem razvoju.

Rebeka Bogataj
učiteljica klavirja – Ljubiteljski program

Karmen Kunc
učiteljica kitare in vodja ljubiteljskega programa

Klasično kitaro se je učila pri prof. Evi Hren, ritem kitaro pa je začela igrati proti koncu osnovne šole. Ker je od malega sodelovala v mnogih zborih in komornih sestavih, ji je petje ob kitari postalo zelo domače. S kitaro je več let spremljala različne zborovske in komorne sestave, najprej v domačem Logatcu, potem pa tudi v Ljubljani. Z lastnimi aranžmaji bolj in manj znanih skladb je večkrat glasbeno sooblikovala različne literarne večere in nastope. Je velika ljubiteljica kitarske glasbe: klasične, španskega flamenka, kot tudi akustičnega brenkanja. Na glasbeni šoli poučuje kitaro na ljubiteljskem programu od leta 2014.

Žiga Šercer
učitelji tolkal – Ljubiteljski program

Žiga je profesionalni tolkalist in bobnar. Njegovo znanje obsega latinsko-ameriško, arabsko in evropsko folk glasbo, tudi flamenko in balkansko glasbo. Tuji mu niso žanri kot so pop, funk, rock in jazz, poleg tega se ukvarja tudi z igranjem klavirja, kitare in ukulel.

Leta 2011 je zaključil študij na Codarts, Hoogeschool voor de Kunsten na Nizozemskem, smer World Percussion, kjer se je učil od priznanih mojstrov iz celega sveta ter nastopal po večjem delu Evrope in Indije. Trenutno sodeluje pri zasedbah kot so Šukar, Sherzer Brigade, Nipke, Duo Braseiro, Bossa Banda (HR)… Prav tako je sodeloval s priznanimi imeni glasbene industrije kot so: Vlatko Stefanovski in Big Band slovenske vojske, Severina, Simbolični Orkester & Terrafolk, Mahesh Vinayakram, Vinayak Netke & Sabiha Khan, Murat&Jose, Vasko Atanasovski, Urška Majdič, Janez Dovč, Tinkara Kovač, Gal Gjurin, Slon&Sadež, Bobnars United, Slavko Ivančič, Ruddiger Opperman, Teresa Jaldon, Jacqueline Fortes, Marius Preda’s Unknown Allstars, Michalis Cholevas in številnimi ostalimi. V svoji karieri je posnel že več kot 20 zgoščenk.

Poleg nastopanja po svetovnih odrih, z veseljem deli svoje znanje z mlajšimi in starejšimi generacijami. Kot učitelj deluje na glasbeni šoli Rakovnik Ljubljana in na glasbeni šoli Kočevje. Uspešno vodi tudi tolkalske delavnice, kjer se starejši in mlajši učijo igranja na različna tolkala, pri tem pa upošteva individualne želje in učencem pomaga odkriti njihov notranji ritem in izkoristiti ves potencial in sproščenost, ki jo prinaša glasba.

Simon Prašnikar
učitelj harmonike – Ljubiteljski program

Simon Prašnikar je svojo glasbeno pot začel kot učenec klavirja na Glasbeni šoli Zagorje, nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, smer glasbeni stavek in nato še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, program glasbena pedagogika.
Kot pianist, klaviaturist, organist, harmonikar, kitarist, bas kitarist in vokalist sodeluje z raznimi vokalnimi, instrumentalnimi in vokalno-instrumentalnimi zasedbami različnih žanrov.

Štefica Stipančević
učiteljica petja – Klasični in Ljubiteljski program

Glasbena pot sopranistke Štefice Stipančević se je začela v Kopru, kjer se je glasbeno izobraževala kot pianistka pod mentorstvom profesorjev Darje Peroša, Aleksandre Alavanja Drücker in Denysa Masliuka, vzporedno pa tudi kot učenka solopetja pri prof. Tanji Grlica.Zaključila je nižjo glasbeno šolo iz klavirja in petja ter iz klavirja zaključila tudi Umetniško gimnazijo v Kopru. Po maturi iz solopetja je z izobraževanjem nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. Pie Brodnik iz solopetja z odliko diplomirala in magistrirala.

Kot solistka je imela priložnost nastopati z različnimi zasedbami. Tako je s pihalnim orkestrom Akademije za glasbo nastopala na božičnih koncertih v Kopru in Tolminu, v Slovenski Filharmoniji je bila solistka na koncertu z orglami v organizaciji Akademije za glasbo, bila je solistka na praizvedbi Monteverdijevih Vesper v Ljubljani z baročnim orkestrom Akademije za glasbo in v Berlinu, redno pa nastopa tudi na Univerzi v Ljubljani ter na različnih protokolarnih prireditvah po Sloveniji.

Leta 2012 je pod okriljem ljubljanske Akademije za glasbo v vlogi La Musice debitirala v operi C. Monteverdija: Orfej v SNG Opera in balet Ljubljana. Z opero so gostovali tudi na Ptuju, v Mariboru in v Benetkah.

Kmalu po debitantski vlogi je postala članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča, kjer nastopa v vlogi Zelmire (Virginie) v operi C. W. Glucka: Ogoljufani sodnik ter Marchese Lucinde v Piccinijevi operi: La Cecchina.

Poleg tega je bila solistka na svetovni premieri koncertne izvedbe opere La Karneroika (Davide Antonio Pio), kjer je premierno izvedla vlogo Donne di Trachis v Slovenski filharmoniji in v Padovi.

Pod vodstvom Glasbene mladine ljubljanske je imela solistični recital v ljubljanskih Križankah, bila je solistka pri izvedbi Charpentierovega Te Deuma z baročnim orkestrom in baročnim zborom Akademije za glasbo pod taktirko Egona Mihajloviča, ter z Obalnim komornim orkestrom izvajala Pergolesijev Stabat mater pod dirigentskim vodstvom Marka Vatovca. V koprodukciji Sng opera in balet Maribor in baročnim orkestrom Akademije za glasbo, je Pergolesijevo Stabat mater ponovno izvajala v mariborski operi v sezoni 2014/15 pod glasbenim vodstvom Egona Mihajlovića in baletno režijo Edwarda Cluga. Pod okriljem ljubljanske Glasbene matice je v februarju 2015 nastopila na koncertu zborovskih del in samospevov Sama Vremšaka, kjer je izvedla njegovih Osem samospevov na temo ciganske poezije.

V sezoni 2014/15 je postala članica opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana, tam je uprizorila vlogo Kraljične v operi Pastir, slovenskega skladatelja P. Šavlija. V sodelovanju s Hišo kulture Celje je v sezoni 2014/15 izvajala vlogo Kraljice noči v otroški operni predstavi W. A. Mozart: Čarobna piščal. V sezoni 2015/16 nadaljuje svoje sodelovanje s SNG Opera in balet Ljubljana kot Ana Frank v pri monooperi G. Frid: Dnevnik Ane Frank.

Za svoje koncertne in operne dosežke je v letu 2013 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Izpopolnjevanja v pevski tehniki in interpretaciji pri profesorjih Piji Brodnik, Giacomu Battarinu in Marku Tuckerju, so ji omogočila nadgradnjo pevskega znanja, radovednost izražanja skozi jazz improvizacijo pa jo je pripeljala tudi do sodelovanja s prof. Nado Žgur.

Poleg resne glasbe, je kot pevka dejavna tudi na področju zabavne glasbe.

Ker je pogosto prihajalo do napak pri zapisu ali izgovarjanju njenega imena in so jo vsi vedno klicali Steffy, se je je to ime prijelo tudi kot njeno odrsko ime.

Že kot otroka so jo angažirali pri snemanju zgoščenk za otroke (Pesmi za Nacka, Potujoči škrat…), marsikdo pa ne ve, da je kot majhna igrala tudi v otroških poučnih televizijskih oddajah Potujoči škrat, na slovenski nacionalni televiziji.

Ko je bila stara 10 let, je prišlo do še danes zelo uspešnega sodelovanja z glasbenikom Marinom Legovičem. On je zanjo napisal veliko lepih pesmi in pod njegovim mentorstvom je doživljala krstne nastope na največjih slovenskih festivalih.

Od svojega zgodnjega otroštva deluje torej kot studijska pevka, backvokalistka in solistična pevka na različnih prireditvah, v televizijskih oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto) in na glasbenih festivalih (Ema, MMS, Fens, Slovenska popevka).

Preko nastopov in svojega studijskega dela je spoznala veliko ljudi in tako začela sodelovati z najuspešnejšimi imeni zabavne glasbe pri nas (Danilo Kocjančič, Drago Mislej – Mef, Andrea Flego – Effe, Marino Legovič, Lara Baruca, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Slavko Ivančić, Tulio Furlanič, Vili Resnik, Ylenia, Rok Kosmač, Kranjci, Kalamari, Chorchyp, Anže Langus – Petrovič, Bohem, Andraž Hribar, Sixtynine, Patrik Greblo, Jadran Ogrin, Tomaž Klepač, Igor Pirkovič, Damjana Kenda – Hussu, Leon Oblak…).