Zavetje mladosti

Čarna mavrica

Pojdite po vsem svetu (Mr 16,15)

Nad Rakovnikom se je v soboto, 9. junija, razpela Čarna mavrica, ki so jo četrto leto pripravili otroška revija Mavrica, Slovenski katehetski urad in Salezijanski mladinski center Rakovnik. Sveto mašo je daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak.

»Naslov vašega srečanja je misijonski: Pojdite po vsem svetu. Lastnosti, ki jih mora imeti vsak misijonar, so pogum, moč in previdnost,« je v pridigi dejal škof dr. Jurij Bizjak in otrokom za zgled postavil štiri evangeliste. Otrokom je zaželel, da bi bili pri svojem oznanjevanju pogumni kot levi (znamenje evangelista Marka), vztrajni in močni kot voli (Luka) ter razsodni in previdni kot orli, vladarji neba (Janez). Organizatorji ugotavljamo, da se za romanje z avtobusi veroučencev žal odloča manj župnij, zato pa je bilo lepo videti, da je vse več ozaveščenih staršev, ki so pripravljeni prevzeti prevoz in spremstvo otrok in jim za eno sobotno dopoldne omogočiti srečanje z Jezusom v družbi vrstnikov kot nagradni izlet ob sklepu veroučnega leta, šmarnic, pevskega zbora ali ministrantov. Dopoldanski del srečanja je po oceni Jureta Babnika, voditelja SMC Rakovnik, približno štiristo udeležencev začelo z uvodnim impulzom pri lurški kapelici.

Otroci so bili povabljeni, da z deli ljubezni: opazujem, pomagam, se nasmehnem, opogumljam, podarim … ponesejo evangelij vsemu stvarstvu. Povezovalca programa Teja Omerzel in Odkloplen Grega sta jih opozorila, da se takrat, ko bi radi storili kaj dobrega, rade pojavijo pasti (preveč so na telefonu, mislim samo nase, sem nesramen …). Okoli sto animatorjev, ki so v rumenih majicah z geslom »Pojdite po vsem svetu« preplavili Rakovnik, je pod vodstvom Ane Hrbljan pripravilo raznolik program. Letošnje delavnice so ponudile obilo izzivov: gasilci PGD Barje so otroke vabili, da se preizkusijo v ciljanju s curkom vode, pobliže so si lahko ogledali reševalno vozilo Pacient. Skupino otrok iz Grosuplja smo srečali pri konjski vpregi Konjerejskega društva Barje. Na Čarno mavrico so prišli na nagradni izlet ob sklepu šmarnic, podobno kot otroci iz župnijskega pevskega zbora Kodeljevo, ki so na Rakovnik pripeljali kar s kolesom. V delavnici Misijonskega središča Slovenije so otroci srečali laiško misijonarko Lucijo Čuk, kaj pomeni »iti po vsem svetu« so iz prve roke izvedeli od misijonarke s. Marjete Zanjkovič v molitveni delavnici salezijanskih bogoslovcev. Življenje vrstnikov na afriški celini jim je predstavila Slovenska karitas, kako postaneš »ekofrajer«, pa so ugotovili pri Ekologih brez meja, ko so si iz ponošenih majic izdelali originalne poletne torbice za na plažo. Veroučence iz župnije Krka in Baragove župnije Dobrnič so najbolj navdušili sikajoči ščurki, pa ptičja pajkovka Rozi in kače, ki so si jih spretno podajali iz rok v roke. Skupina mamic z najmlajšimi je prisluhnila zgodbi o mali črni ribici v kamišibaj gledališču Petre Korenjak Marčun. Da so si veroučenci iz Velikih Lašč še dolgo razbijali glavo, je poskrbel duhovnik čarovnik Jaka Trček iz Šentruperta, njegove veroučence pa smo med tem srečali na razstavi o kitajskem misijonarju, salezijancu Andreju Majcnu. Domače, rakovniške otroke so povsem očarale spretnosti cirkusantov iz skupine Fuskabo. Svoje znanje iz kemije so starejši otroci lahko preverili pri znanstvenih virtuozih, v igri presenečenj pa so vsi poleg spretnosti preizkusili tudi srečo. Za prazne želodce so poskrbeli mojstri palačink in pekarna Pečjak, za vitamine pa Mateja Reš s solato iz Baragove dežele. Zmagovalci Mavričnega kviza so po napeti finalni tekmi postali Vidovčki iz župnije Ljubljana Šentvid. Tudi letos je kviz povezoval Jure Sešek, zmagovalne tri skupine pa je z lepimi nagradami obdarila Melita Košir, urednica Mavrice.

Barbara Kastelec

Morda vas zanima tudi