Zavetje mladosti

Salezijanska knjižnica Rakovnik

KRATKA ZGODOVINA IN POSLANSTVO

Salezijanska knjižnica Rakovnik je specializirana za področja katehetike, pedagogike, teologije in salezijanstva; ne manjka tudi gradiva z drugih področij in leposlovja. Več desetletij je bilo delovanje knjižnice zaradi neustreznih prostorov precej oteženo, s selitvijo v prostore nove Majcnove hiše pa je bilo jeseni 2018 omogočeno odprtje za javnost. V začetku leta 2014 je bila izvedena raziskava o potrebah potencialnih uporabnikov knjižnice po njenem odprtju za javnost, na podlagi katere sedaj snujemo storitve, ki bodo pripomogle k učinkovitejšemu uresničevanju poslanstva celotne salezijanske družine v Sloveniji in s tem k dobrobiti slovenske družbe kot celote. Prizadevamo si, da bi Salezijanska knjižnica Rakovnik v naslednjih letih postala sodobna pastoralna knjižnica.

POSEBNOSTI NAŠE KNJIŽNICE

Naši bralci najraje izbirajo knjige z naslednjih polic, ki jih v splošni knjižnici ne boste našli: biografije svetnikov, duhovno branje, pričevalci za Kristusa, cerkveni očetje in verski romani. V postnem času boste morda zavili k polici s križevimi poti, v maju k zbirki šmarnic; če potrebujete literaturo za srečanje zakonske skupine, pa boste pogledali na polico krščanski zakon in družina. Na mladinskem oddelku so posebej izpostavljeni svetniki, različne izdaje Svetega pisma za otroke in spodbude za krščansko življenje. Posebno mesto v knjižnici pa ima tudi zbirka salezijanske literature.

Trenutno imamo katalogiziranih več kot 10.000 naslovov gradiva, koliko gradiva je še neobdelanega, pa ostaja skrivnost, ki je ne poznamo niti knjižničarji …

DOSTOP

Knjižnični prostori so v Salezijanskem zavodu Rakovnik, v kletnih prostorih Majcnove hiše. Na glavnem vhodu v Salezijanski zavod Rakovnik (z dvorišča na desni strani cerkve) v sprejemnici poveste, da ste namenjeni v knjižnico.

 

ODPIRALNI ČAS

TOR 14.00−17.00
SRE 9.00-12.00
ČET 9.00-12.00


KNJIŽNIČARJA

Katja Mivšek, univ. dipl. bibl.
Franc Podbevšek SDB

KONTAKTNI PODATKI

Salezijanska knjižnica Rakovnik
Rakovniška ulica 6, 1000 Ljubljana
E-naslov: [email protected]
Telefon: 059 339 106 (centrala 059 339 100)