Zavetje mladosti

Romarsko svetišče Marije Pomočnice

Romarsko svetišče Marije Pomočnice na Rakovniku je milostni kraj. Tiha molitev pred kipom Marije Pomočnice, prejem zakramenta sprave in evharistije, opravljanje pobožnosti prvih petkov in prvih sobot, praznovanje romarskih shodov je le nekaj možnosti, ki jih lahko tu doživimo. Rakovnik je kraj salezijanske duhovnosti in razgibane dejavnosti, kjer se ob raznih dogodkih zbirajo mladi, družine in odrasli.

Osrednji romarski shod je zadnjo nedeljo v maju, ob prazniku Marije Pomočnice kristjanov. Tedaj je slovesna sveta maša na prostem, na prostoru pred kapelo Lurške Matere Božje, v t.i. zeleni katedrali pod Golovcem.

V zavetju Golovca je bila 22. oktobra 1905 blagoslovljena kapela lurške Matere Božje. V njej je Marijin kip, visok 190 cm, ki je bil narejen na Bavarskem. V letu 1991 je kapela s prostorom pred njo dobila današnjo prenovljeno podobo. Od takrat nas nagovarja stena s prikritim napisom kvadratnih vboklin »Zdrava Marija«. Na pročelju kapele je latinski napis »Ego sum Immaculata – Jaz sem Brezmadežno spočetje«.

Svetišče Marije Pomočnice