Zavetje mladosti

Študentski dom Rakovnik

Iz zgodovine

Salezijanci so kmalu po prihodu na Rakovnik (1901) dali možnost bivanja dijakom in študentom. Po drugi svetovni vojni se je cvetoče izobraževalno in vzojno delo prekinilo. Novi zametki študentskega doma segajo v leto 2001, ko smo ponudili nekaj prostih sob študentom. Z obnovo velike stavbe ob cerkvi (sedanji prostori župnijskega in salezijanskega mladinskega centra) je bilo omogočeno bivanje večjemu številu študentov v prostorih, kjer so prej bivali salezijanci. V akademskem letu 2005/2006 je Študentski dom Rakovnik postal organizacijska enota Zavoda Salesianum. Zaradi nadaljnje prenove Rakovnika je študentski dom 2015 začasno zaprl svoja vrata. Z izgradnjo Majcnove hiše (2018) je salezijanska skupnost dobila nove prostore za svoje redovno življenje, v Vzgojno-pastoralnem domu pa so ob dijaškem domu na voljo tudi sobe za študente (fante).

Študentski dom Rakovnik

Nahaja se v lepem in mirnem okolju na obrobju Golovca, pod okriljem romarske cerkve Marije Pomočnice in v neposredni bližini rakovniškega gradu. Ima dobro povezavo z mestom (mestni avtobus št. 3). Študentom so na voljo enoposteljne in dvoposteljne sobe s sanitarijami. Na voljo je priklop na internet in wi-fi. Na voljo je tudi skupna kuhinja in skupna soba za sestanke in družabna srečanja. V salezijanskem mladinskem centru lahko uporabljajo igralnico ali se dogovorijo za najem manjše telovadnice. V lepem vremenu pa jih vabijo na zrak zunanja igrišča za odbojko, košarko in nogomet. Za trenutke zbranosti in molitve je na voljo kapela salezijanskega zavoda ob recepciji ali cerkev.

Pogoji bivanja

Študentski dom Rakovnik je del poslanstva salezijanske skupnosti na Rakovniku. Svoja vrata odpira vsem, ki so sprejemajo krščanske vrednote in don Boskov vzgojni sistem. Pravila, ki določajo življenje v domu, so skladna z namenom in poslanstvom doma in omogočajo celosten razvoj posameznika. Študenti se ne srečujejo le v kuhinji pri kuhanju vsakdanjih obrokov ali mimogrede na hodnikih, pri športu ali drugih igrah, ampak tudi pri skupnih svetih mašah in sestankih, kjer obravnavajo teme iz skupnega življenja ali povabijo kakšnega gosta, da se pogovorijo o raznih aktualnih temah.

Ponudba

Poleg omenjenega je na Rakovniku veliko priložnosti za udeležbo pri raznih kulturnih prireditvah, predavanjih ali tečajih: mesečni večeri krščanske duhovne glasbe in predavanj o veri v dvorani Gradu Rakovnik; dejavnosti, ki jih organizirajo župnija Rakovnik, Salezijanski mladinski center, Glasbena šola Rakovnik ali društvo Mladinski ceh; možnosti prostovoljskega in animatorskega sodelovanja pri dejavnostih salezijanske mladinske pastorale. Da se ne bi zapirali vsak v svoj svet, lahko občasno nekaj svojega časa namenjajo medsebojni pomoči, omenjenim dejavnostim in sodelovanju pri večjih dogodkih, ki potekajo na Rakovniku (srečanja otroških pevskih zborov, romarski shod, Čarna mavrica).

Informacije

Jure Babnik, vodja Študentskega doma Rakovnik, 041-856-452, [email protected]