Zavetje mladosti

Kaj se dogaja za zaprtimi vrati?

Nepozabna predstava mladinske gledališke skupine

V soboto 25. 11. 2023 smo si na Rakovniku imeli priložnost ogledati dramsko uprizoritev Sartrejevega dela Zaprta vrata. Glavni poudarek drame je na notranjih konfliktih likov, ki so ujeti v sobi brez oken, s stalno prisotnostjo drug drugega. Vprašanje, ki se jim pojavlja je, ali so prav oni trije tam zgolj po naključju, ali je bilo tako mišljeno že od samega začetka. Kaj kmalu ugotovijo, da v peklu ni naključij. Namen njihovega sobivanja je, da so rabelj en drugemu.

Skozi dramo se liki večkrat zazrejo v sledi svojega življenja na zemlji. Ko izgubijo vsakršno možnost pogleda na stvari, ki so jih pustili za seboj, se zavedo da so dokončno obtičali v peklu.

Drama nikoli ne odgovori na vprašanje ali se je likom kdaj uspelo pobotati, si med seboj pomagati in ubežati vročini pekla. Vprašanje ostane odprto in da s tem gledalcu nekaj v razmislek.

“Zaprta vrata” je dramatično delo, ki gledalca ne pušča ravnodušnega.

Mladinska gledališka skupina s svojimi uprizoritvami vedno znova preseneča. Ne glede na to, ali delo napišejo sami, ali si delo izposodijo iz nabora že napisanih iger, gledalec nikoli ni razočaran. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Like so uprizorili tako dobro, da smo gledalci za trenutek pozabili, da gledamo dramsko delo in ne vsakdanjega življenja.

V pripravo take igre gre veliko dela in časa in zato smo na mlade iz mladinske gledališke skupine Rakovnik zelo ponosni. Zaslužijo si zares veliko pohvalo.

Če si igre še niste ogledali, ne zamudite ponovitve na Kodeljevem 8. 12. 23 ob 20ih.

Res vam ne bo žal.

 

Morda vas zanima tudi