Zavetje mladosti

Biblija Land

Počitniška pustolovščina kot je še ni bilo

Biblija Land je projekt, ki se je rodil zgodaj pomladi. Slutili smo, da se podajamo v čisto nove, še neznane vode. Sanjali smo, veliko načrtovali in končno začrtali smer našega potovanja. Naša ladja je tako v zadnjem tednu počitnic končno zaplula. Na Biblija Land krovu smo spremljali Noeta, Pelikana Pepeta in Ovco Oriano, ki so nas vsako jutro nasmejali s svojimi prigodami in nas uvedli v novo pustolovščino.

Dan na Biblija Landu

Vsako jutro se je začelo s prav posebnim jutranjim izzivom in se nadaljevalo s koncertom našega benda – FZL, nakar je eno od skupin doletela velika čast – dvig naše zastave, ki smo jo pospremili z našo Biblija Land himno, ki sta ju napisali naša Neža ter njena mami Emilija Snoj.

Naš Džoni nas je skupaj z ekipo vsako jutro nagovoril z eno od zgodb iz Svetega pisma in nas ob tem ne samo nasmejal, ampak tudi ganil. Zdelo se je, kot da smo zares vstopili v to knjigo knjig.

Jutranja molitev, ki je temu sledila je bila naravnost carska. Skozi celoten teden nas je vsak dan spremljala naša Biblija Land molitev, sicer pa smo vsako jutro spoznali nov način pogovarjanja z Bogom. Tako smo bili povezani z rokami, klečali, slavili, peli, plesali, ležali …

Vsak dan pa smo imeli tudi čisto poseben vzklik, ki je bil pravzaprav vrstica iz Svetega pisma, ki smo jo kot navijači, uporabljali skozi ves dan. »Adam, kje si?«, »Jaz sem, ki sem.«, »Slavil bom Gospoda, z vsem srcem.«, »Karkoli vam reče, storite.« in »Vstal je, kakor je rekel.«

Dan se je nadaljeval s Preiskavo, ki bi ji teologi verjetno strokovno rekli – dejavnostna kateheza. Skupaj smo tekmovali, modrovali, izdelali vino, imeli večerjo zjutraj – skratka preiskovali temo dneva, na naš način. To jutranje dogajanje smo nato okronali z vrhunsko Biblija Land malico, kateri so sledile ustvarjalne delavnice, ki so bile pravzaprav tekmovanje v ustvarjalnosti med skupinami.

Po koncu delavnic pa je na naš krov vsak dan prišel eden od gostov, ki so še posebej modri in nasploh čudoviti ter legendarni. Z nami so tako bili:

Čisto pravi profesor asist. dr. Matjaž Celarc nam je v ponedeljek v Biblija Land stilu predaval o skušnjavi na zelo zabaven način, v torek smo nestrpno pričakovali in dočakali nastop dramskega igralca Gregorja Čušina, ki je zraven pripeljal tudi svojega sina, on pa harmoniko. Na kraljevski dvor je prišel v goste kraljevi svečenik Mičo, sicer pa skavtski voditelj, alpinist, kolesar, turni smučar, … in duhovnik na Vidmu v Krškem – Mitja Markovič, v četrtek nam je dan polepšal Odklopljeni Grega – Gregor Strajnar, ki je zabaven, igra kitaro in ima mnogo idej kako biti svet, ima lepo ženo in še ati je zraven vsega tega! Petek pa smo zaključili kar z dvema gostoma, ki jima je skupno to, da sta zelo navdušena, dejavna in vesela animatorja na Rakovniku. Eden od njiju je priden dijak gimnazije Bežigrad – Aljaž Dobnikar, drugi pa je nedolgo nazaj postal čisto pravi zdravnik – Rem Marič.

Po ustvarjanju in obiskih je sledilo vrhunsko kosilo iz Biblija Land kuhinje, pod taktirko Gašperja Komatarja, ki nas skupaj s svojo ekipo razvajal po dolgem in počez. Hvala vam!!! Dan smo vselej zaključili z veliko popoldansko pustolovščino, ki ji je sledil spust zastave in nestrpno pričakovanje novega dne v naši deželi.

Prva Biblija Land zgodba

Prvi dan Biblija Landa smo prispeli kar naravnost v Raj. Vse je bilo zares precej rajsko … razen prepovedanega sadu, srebrnega jabolka, ki je sijalo sredi zaprtih in zaščitenih trampolinov. Sredi dneva se je zgodil škandal – ukradli so prepovedan sad!!! Še dobro, da nam je na pomoč priskočila Agencija za preprečevanje Skušnjav in drugih hudobij. Popoldanska pustolovščina je tako imela pozitiven zaključek, saj smo kradljivca s svojimi detektivskimi talenti naposled odkrili. Prvi dan je tako minil v znamenju boja s skušnjavami in s spoznanjem, da je Bog večji od teme.

Drugi dan smo se znašli v rokah Egipčanov in to zasužnjeni, kar se zdi na prvi pogled kar grozno. Zasužnjeni smo izkopavali svečke za egipčanska svetišča in če smo imeli veliko sreče vmes naleteli še na kakšen artefakt. S tem smo si kupili svobodo in v času svobode gradili svoje hiške, za čas, ko bomo osvobojeni sužnosti. Vmes smo doživeli celo napad egiptovskih nadlog in se tako zatekli po pomoč h gorečem grmu. Ta je zares gorel in zares govoril. Kar carsko! Ta dan smo se naučili kako pomembno je zaupati Bogu in kako zelo neskončno rad nas ima in vselej poskrbi za nas.

Tretji dan, oh, to pa je bil dan in pol. Mi smo mu nadeli ime XY dan, ker je bil čisto drugačen od vseh. Povabljeni smo bili namreč na kraljevo pojedino, na dvor kralja Davida. Ne boste verjeli – tja smo odšli kar s kraljevim prevozom – z veliko kraljevo ladjo kar direktno po Ljubljanici in imeli na njej tudi kraljevo malico. Na poti je bilo kar napeto, saj so nas vseskozi zasledovali Filistejci. Kraljevi svečenik Mičo nas je na to prišel opozorit v visoki tajnosti, tako da nam je z Žitnega mostu vrgel na ladjo zelo skrito in dobro zaščiteno pošiljko z namigi, kako priti do Poti poguma in naposled do rešitve uganke Kralja Davida. Premagati smo morali nemalo strahov. Eni so bili precej strašni – recimo pri Džoniju smo morali polizati polža, pri Martinu smo premagovali višino, pri Galu strah pred temo, Maša nas je pričakala z žuželkami, Tinkara pa nas je učila premagovati strah pred tujci. Naposled smo premagali tudi velikega bojevnika Soljada. Bil je bratranec velikega bojevnika Goljata, ki ga je nekoč premagal David. Kako, vam ne smemo povedati, ker je to rešitev Davidove uganke. Potem nas je čakalo kraljevsko kosilo in še bolj kraljevska sveta maša v objemu kraljevega gozda, s kraljevim svečenikom, ki nam je povedal veliko o pogumu in tem, kako premagati strah.

Četrti dan nas je čakala čisto prava poroka. Poročila sta se Pelikan Pepe in Ovca Oriana. Te poroke in slavja še dolgo ne bomo pozabili. Naučili smo se, kako biti pozoren na priložnosti za dobro, priložnosti za dela Ljubezni, tako kot je bila pozorna Marija v Kani Galilejski, kjer je Jezus naredil prvi čudež.

Teden smo zaključili v slogu, torej s temo VESELJA. Sprehodili smo se skozi velikonočno tridnevje. Z nami je bil tudi Jezus. Na koncu smo samo še rekli – Ker Kralj!

HVALA!!!

Najprej HVALA celotni ekipi za izjemno energijo in odločitev, da svoje darove in talente uporabite na prvem Biblija Landu na svetu J  Izjemni ste in predvsem čudoviti! Prvo Biblija Land ekipo so sestavljali:

Martin Žukovec, Tina Ključevšek, Janez Suhoveršnik, Neža Snoj, Tinkara Žukovec, Ana Fortuna, Karmen Žnidaršič, Klavdija Žnidaršič, Vid Ključevšek, Maša Verbič, Žiga Kosi, Samo Remec, Gal Nagode, Gašper Komatar, Matic Snoj, Gal Ključevšek, Anej Anžič, Rok Kastelic in Jan Golob (mlajši). Besedilo dramske igre je spisal Jan Golob (starejši). Pri snovanju programa in organizaciji so sodelovali in pomagali tudi Filip Veber, Matild Josip Domić, Jure Babnik in Mirko Simončič. Grafično podobo Biblija Landa je ustvaril Anej Skubic.

Hvala staršem za zaupanje in dobrote.

Hvala Juretu, da nam je Biblija Land projekt sploh omogočil.

Hvala skupnosti Salezijancev na Rakovniku, da smo imeli vašo podporo.

Hvala Nadškofiji Ljubljana za donacijo in podporo.

Hvala vsem našim gostom, ki ste si vzeli čas in nas prišli nagovoriti.

Hvala vsem posameznikom, ki ste tako ali drugače čutili z nami, molili za nas, nam pomagali in nas podpirali. Veste, kdo ste. VELIK HVALA!

Najbolj pa vzklikamo na koncu naše plovbe HVALA v nebo, Tebi, naš Oče. Obilno si nas blagoslovil in res si Kralj!

Voditeljica projekta Teja Omerzel

 

Morda vas zanima tudi