Zavetje mladosti

Duhovna obnova članov ZMP

V času od 21. do 23. februarja 2020 smo imeli člani Združenja Marije Pomočnice iz Murske Sobote, Maribora in Ljubljane Rakovnik duhovno obnovo v Veržeju, ki jo je vodil g. Tone Ciglar, z nami sta bila tudi s. Cilka Hozjan, HMP in naš duhovni voditelj g. Janez Suhoveršnik. Duhovne obnove se je udeležilo okoli 50 članov, od tega  8 članov z Rakovnika.

Po namestitvi v salezijanskem Marijanišču smo odšli v Hotizo, kjer smo imeli križev pot, ki je postavljen ob poti, po kateri so božjega služabnika Danijela Halasa peljali v smrt. Vsak križ je drugače oblikovan in predstavlja vsebino posamezne postaje, ki govori o Jezusovem trpljenju, o trpljenju Danijela Halasa, pa tudi o našem trpljenju. V Marijanišču, kjer smo bili zelo lepo sprejeti, smo imeli vsak dan mašo, jutranje in večerne molitve, čaščenje Najsvetejšega ter predavanja in pogovore na različne teme. Pogovarjali smo se o pismu vrhovnega predstojnika ob 150. obletnici ustanovitve ZMP. O tem, da velja klic k svetosti za vse, da ne gre za to, da bi delali posebne stvari, ampak dovolili Svetem Duhu, da deluje v našem srcu, v globini tega kar smo in kar čutimo, svetost živimo v družini, med mladimi in starejšimi … Razmišljali smo tudi o posameznih odlomkih iz Svetega pisma. Papež Frančišek je leto od 26. 1. 2020 do 24. 1. 2021 razglasil za leto Božje besede v spomin na 1600-obletnico smrti največjega prevajalca Svetega pisma, sv. Hieronima. Dobro se je zavedati, da je Sv. pismo sredstvo, po katerem nam Bog vsak dan govori, le prisluhniti mu moramo in poskrbeti, da Božja beseda postane del našega življenja.  Vezilo 2020 vrhovnega predstojnika, z naslovom Dobri kristjani in pošteni državljani, je bila naslednja tema, o kateri smo se pogovarjali. V njem je prikazana don Boskova »politika očenaša«, predstavlja okolja, kjer smo lahko dobri kristjani (v vsakdanjem življenju, v salezijanski duhovnosti, v misijonih …) in  dobri državljani, da pričujemo za pravičnost, solidarnost, ekologijo, spoštovanje človekovih pravic … Beseda je nanesla tudi na delovanje krajevnih ZMP, na to kaj bi bilo potrebno narediti, da se bi pridružili še novi člani, mogoče kar družine in skupine mladih. Za to bo potrebno še veliko molitev in zaupanja v Marijo Pomočnico.

Zadnji dan duhovne obnove smo razmišljali o sveti maši – v dvorani zadnje večerje in na Kalvariji. Jezus je za nas  daroval samega sebe, tudi mi mu moramo pri sv. maši izročiti vse svoje življenje, skrbi, svoje drage, biti soudeleženi, se mu izročiti, naj se zgodi njegova volja.

Predvsem pa moramo od sv. maše oditi z veselo zavestjo, da živimo, da nas Bog ljubi, da imamo ob sebi Marijo Pomočnico – tako kot je dejal don Bosko: zaupajte v Marijo Pomočnico in potem boste videli, kaj so to čudeži.

Mislim, da lahko v imenu vseh članov zahvalim g. Tone Ciglarju za njegovo pričevanje in zgled – za vse nas je bil to čas milosti, poglobitve vere in zaupanje v Marijo, da nas vodi v življenju. Imeli pa smo tudi priložnost za rast v prijateljstvu in povezanosti med člani združenja, da smo bili lahko tudi veseli kristjani pa nam je pomagal tudi g. Peter Pučnik s svojo prijaznostjo in seveda harmoniko.

 

Andreja Kozin, ZMP

Morda vas zanima tudi