Zavetje mladosti

Duhovna obnova skupin za žene

Rakovniška skupina za žene je 1. februarja gostila 30 žena na duhovni obnovi skupin za žene. Naša gostja je bila s. Anja Kastelic iz Bratstva Evangelij veselja, dobra poznavalka in razlagalka Svetega pisma. V svojo družbo smo sprejele še Samarijanko, ki ji je Jezus ob vodnjaku ponudil žive vode (Jn 4, 1-42). Prva misel je bila: »Oh, to poznam. Kaj lahko še slišim novega ob odlomku, ki smo ga že večkrat brale?« Pa je bila misel popolnoma zmotna. Anja nam je predstavila toliko novih podrobnosti o srečanju Jezusa in Samarijanke, razložila nam je simbole in nas nagovorila z mnogo vprašanji za osebno premišljevanje, tako da imamo osebnega dela za en mesec, ne dan. Samo za pokušino vam napišem, kaj nam je povedala o vodnjaku.

  • Vodnjak je kraj velikih ljubezni (Izak in Rebeka, Jakob in Rahela). —  Kdo ali kaj je moja velika ljubezen? Komu pripada moje srce? Ko ženska ve, komu pripada, najde počitek. Če pa ne ve, tava in je nemirna.
  • Vodnjak je bil v svetopisemskih časih mejnik med posestvi. — Vsak človek mora zavarovati sebe z mejo. Ali znam postavljati mejo? S čim postavljam mejo – z bodečo žico ali s čim drugim? V svoje srce ne smem pustiti vsega. Kako razločujem, kaj naj gre notri in kaj ne? Naša ograja naj bo Sveti Duh.
  • Vodnjak je kraj izdaje, kjer so bratje prodali Jožefa. — Tisti vodnjak je bil suh. Ali sem tudi jaz kje suha zaradi prevare, slabih izkušenj, zamer? V grščini je ista beseda za »spomin« in »grob«. Kateri slabi spomini so zame grob? Odpustiti pomeni pustiti, da gre suša od tebe. Samo če odpustim, se lahko vodnjak polni.

Duhovna obnova je kot dan v wellnessu, le da namesto telesnih razvajamo duhovne čute. Del tega razvajanja je bilo tudi češčenje pred Najsvetejšim, ki ga je za nas pripravila Marta Marolt ob spremljavi kitaristke Karmen Kunc.  Z njenimi molitvami, prelitimi v pesmi, je bilo tako enostavno odpreti srce Jezusu in biti z njim v miru, srečna. Hvala, Marta, za to darilo.

Po kosilu, ki ga na skromen, a prijeten način pripravimo kar v učilnici, smo se udeležile še svete maše, ki je bila ob dnevu posvečenega življenja v naši cerkvi. Tudi z zahvalo za vse redovnice, ki spremljajo naše skupine za žene in za salezijance, ki so postavili tako bogat wellness na Rakovniku.

Jožica

Morda vas zanima tudi