Zavetje mladosti

Evropski teden mobilnosti

V četrtek, 20. 9. smo v SMC-ju gostili mladinske centre iz vse Ljubljane. Sodelujemo namreč pri gradnji Mreže mladinskih centrov Ljubljana.

Na igrišču za odbojko smo skupaj postavili nekakšno veliko dnevno sobo, kjer se je odvilo kar nekaj različnih aktivnosti. Morda najbolj poseben je bil velik osem(ali-koliko-že?)koten nogomet. Poleg tega pa smo gostili:

  • Snago, ki je predstavljala njihove dejavnosti in pobude, ki so precej širše od odvažanja smeti;
  • Zavod ZA in PROTI, ki je izpeljal debato o pomenu trajnostne mobilnosti;
  • Holding Ljubljana, ki je med drugim ponujal očala, s katerimi se lahko sprehajaš po mestnem središču in opazuješ, kakšno bi lahko bilo če …;
  • Živo knjižnico oseb, ki se sooča z diskriminacijo, ki je dvignila nekaj prahu med nekaterimi župljani, saj je šlo v veliki meri za LGBT osebe … V pristnem katoliškem duhu in drži, ki nas jo uči papež Frančišek, skušamo biti dobri, sprejemajoči in ljubeznivi do vseh ljudi, čeprav se seveda ne strinjamo z ideologijo, ki jo pogosto zagovarjajo;
  • LPP, ki so pripeljali tudi svojega električnega kavalirja, ki so ga potem lahko vozili tudi mladi udeleženci in celo naši vsakodnevni obiskovalci – otroci.

 

Prav naši vsakodnevni obiskovalci SMC-ja so bili najbolj navdušeni nad vsemi temi gosti, vsi ostali obiskovalci pa so občudovali naš dober prostor, sobivanje mladinskega dela in Cerkve, kajti ljudje izven naših okvirov o Cerkvi večinoma pač ne vedo dobrih zgodb in so izrazito nezaupljivo naravnani. Kot svoje poslanstvo tako čutimo, da širimo dober glas o Cerkvi tudi tem ljudem, ki so bolj ali manj (ne)upravičeno skeptični do Cerkve. To se je izkazalo tudi pri poročanju RTV-ja o tem dogodku, kjer v celotnem prispevku ni bilo nič navedeno, kje se dogodek odvija ali pa da bi kot gostitelji dobili kakšno besedo … No, kakor koli, verjamemo, da je to prava smer in da je to naš majhen prispevek h gradnji boljše družbe – da se kot Cerkev ne zapremo za svoje ograje, ampak da pričujemo veselo novico vsem ljudem.

 

Rok Kastelic

Morda vas zanima tudi