Zavetje mladosti

Finec v Sloveniji

Študent mladinskega dela na praksi

Kdor je zadnji mesec hodil kaj po SMC-ju, je zagotovo srečal Tommija – velikega pobritega fanta z brado, ki ima vedno v roki skodelico čaja. Tommi je pri nas na študijski praksi, zato smo z njim naredili intervju.

Tommi, pozdravljen. Kdo si in kaj počneš v svojem življenju ter v Ljubljani?
Sem Tommi, star sem 35 let in živim v Ouluju na Finskem. Študiram na fakulteti za uporabne znanosti, in sicer na smeri socialnega in mladinskega dela. V sklopu študija imamo 3 študijske prakse in eno od njih opravljam v Ljubljani. Na Finskem svoj prosti čas preživljam z družino in dvema psoma. Rad imam tudi šport in včasih sem bil trener ženske ekipe ameriškega nogometa.

Zakaj in kako to, da si za svojo študijsko prakso izbral SMC Rakovnik?
Iskal sem mesto v Evropi, kjer bi lahko opravljal mladinsko delo in imajo tudi športne aktivnosti. V google sem vtipkal mladinsko delo in šport in ven mi je vrglo SMC Rakovnik. Pogledal sem si spletno stran, takoj me je začelo zanimati, zato sem poslal email Juretu, ki mi je odgovoril.

Kakšen je bil tvoj prvi vtis o Sloveniji, Slovencih, Ljubljani in mladinskem centru?
V Ljubljano sem prišel pozno zvečer, vendar sem zjutraj videl lepoto narave, ki me je obdajala. Moja pozornost je bila predvsem usmerjena h goram, ker pri nas ni tako hitrega menjavanja pokrajin. Ljudje v Ljubljani so prijazni in vsi so me sprejeli odprtih rok. Mislim, da je mladinski center dober prostor, kjer so lahko otroci in mladi. Imate veliko stvari, igral in programov, zaradi dobrih zaposlenih pa imate tudi dobro in varno vzdušje, kjer lahko preživljate svoj čas. Želim si, da bi tudi moje mesto na Finskem imelo tak prostor!

Kaj te je presenetilo? Kaj je podobno in kaj je različno? Mladinski centri in mladi v Sloveniji in na Finskem – kje so podobnosti, kje razlike, kaj je boljše tukaj in kaj pri vas?
Lepo je bilo opaziti, da so mladi tukaj podobni mladim na Finskem. Mladi govorijo presenetljivo dobro angleško, kar je naredilo moje delo tukaj precej lažje. Otroke zanima Finska, zato je bilo lepo govoriti z njimi o moji domovini. Največja razlika med Finci in Slovenci je ta, da so Finci precej tišji ali celo sramežljivi v primerjavi s Slovenci. Tukaj so ljudje bolj ekstrovertirani, bolj odprti in opazil sem, da tukaj ljudje bolj uporabljajo kretnje in telesno govorico kot na Finskem.

Kaj počneš v SMC-ju?
Običajno igram igre, kot so biljard, namizni nogomet ali pink pong z otroki ali pa samo sedim in se pogovarjam z njimi. Skoraj vsak dan sodelujem tudi pri treningih nogometa in odbojke.

Hvala za pogovor. Želimo ti, da bi se imel še naprej prijetno in da bi dobro uporabil pridobljeno znanje pri svojem delu.

Morda vas zanima tudi