Zavetje mladosti

Intervju z Nino

Živijo.  Za začetek bi te prosila, če se lahko malo prestaviš. Kdo si in kaj tu počneš?

Živijo! Sem iz Sankt Peterburga, ki je, po mojem mnenju, najlepše mesto v Rusiji. Študirala sem “Complex Systems” v Univerzi Sankt Peterburg, potem vstopila na magistrski študij managementa. Zdaj se zelo veselim, da imam to priložnost biti prostovoljka, ker v prihodnosti mogoče tega ne bom imela.

 

Kako si izvedela za EVS program in zakaj si se odločila ravno za naš mladinski center na Rakovniku?

Sem vedela o programu EVS že nekaj let, vendar nisem imela časa za to. Ko si stara 20 let, je eno leto 5 odstotkov tvojega življenja in zdi se ti kot “big commitment” (velika obveza?). Ampak ko sem prišla v Slovenijo na študij (Erasmus+), sem se odločila, da je čas tu! Iskala sem EVS projekti samo v Sloveniji, zato sem bila zelo srečna, ko mi je moj prijatelj povedal o mladinskem centru na Rakovniku.

 

Kakšno pa je tvoje delo v mladinskem centru in kaj počneš, ko nisi tu?

Vsak dan je drugačen, ampak ponavadi igramo različne igre z otroki – namizni tenis, nogomet, hokej, celo pikado, rišemo, naredimo origami. Pogosto pomagam otrokom z nalogami (angleščina in matematika – dva moja najljubša šolska predmeta). Trenutno pripravljam matematično delavnico in sabljanje za otroke. V zadnjem času sem začela učiti ruščino. Ko nisem v centru, se učim slovenščino, seveda!

 

Kakšen je bil tvoj prvi vtis o Sloveniji, Slovencih? Kaj te je najbolj presenetilo, ko si prišla v Slovenijo, v čem se Slovenci in Rusi razlikujemo, kaj je podobno?

Bila sem absolutno osupla, in še hranim moj prvi video, katerega sem naredila iz okna autobusa. Narava tukaj je fantastična in počutim se navdušena za njo! Slovenci so mi zelo všeč, ker vsi radi pomagajo, če potrebuješ pomoč. Zdi se mi, da Slovenci in Rusi so v tem podobni. Poleg tega, mislim, da so Slovenci direktni, imajo močno zvezo z naravo, radi imajo šport in so nadarjeni za jezike (linguistically gifted). 

 

Imaš morda kakšen nasvet oz. spodbudo za bodoče slovenske EVS ali kakšne druge prostovoljce, ki bi potovali v druge države?

Jaz bi rekla, da vsa vaša doživetja – pozitivna ali ne – bojo pomagala razkriti vašo pravo osebnost in kdo bi radi postali. Mislim, da je EVS dober program z različnimi priložnostmi in vsak lahko najde nekaj, kar bi rad delal.

Nina, hvala za odgovore. Želimo ti veliko uspeha in čim boljšo Evs izkušnjo 🙂

p.s.: Nina je sama napisala odgovore v slovenščini, ki niso lektorirani, da se lahko vidi, kako dobro že zna slovensko.

Evropska prostovoljna sluđba je del programa Erasmus+ Mladi v akciji in financirana s strani Evropske unije.

Morda vas zanima tudi