Zavetje mladosti

Jaslice so oživele

Žive jaslice na Rakovniku

Zadnja večera sobote in nedelje v letu 2018 sta na igrišče SMC privabila pisano druščino mladih, starejših, pevcev, otrok in tudi živali. Špalir prijaznih pastirjev in ljubkih angelov, topli plameni ognja in tiho prepevanje so vabili ljudi, da se za trenutek ustavijo pred vrvežem zadnjih decembrskih dni.

Najprej so mladi igralci, povečini letošnji birmanci (Maša, Julija, Lara, Zarja, Filip, Tibor in Toni; kot zamenjava tudi Lili in Zarja), zaigrali igrico Telefon pod zvezdami, ki jo je napisala Barbara Kastelec. V njej so z najstniško razigranostjo pokazali, da z dobrimi deli in sodelovanjem lahko premagujemo vsakodnevne komunikacijske zaplete in negujemo prijateljstvo. Angelsko petje skupine Navdih (in naslednji večer pevk mladinskega pevskega zbora) nas je vpeljalo v zgodbo o Jezusovem rojstvu, ki jo je povedal Blaž Lesnik, sicer tudi režiser predstave. Nato je na oder prišla sveta družina v spremstvu pastirjev in angelov, ki so počastili Novorojenega. Vse zbrane je v zaključku povezala melodija 200-let stare božične pesmi Sveta noč in blagoslov, ki ga je podelil g. župnik.

Kljub mrazu se je v nadaljevanju večina zadržala zunaj ob čaju, kuhanem vinu in piškotih, mladi so se ogrevali na nogometnem igrišču, nekateri pa so se družili tudi v notranjosti SMC, kjer je bila poleg običajnih aktivnosti pripravljena tudi delavnica za otroke ter ogled foto razstave jaslic.
Žive jaslice bi seveda težko uspele brez več tehničnih ekip. Oder in ograjo za živali so pod vodstvom Janeza Smoliča pripravili Ivan Ključevšek, Stane Modic, Slavko Kozin, Tone Petrič in Franc Flajnik, za sceno je poskrbel Jernej Železnik. Živali sta pripeljala Janez Kržič (ovce in koze) in Aljaž Lohkar (ponija iz kmetije Bulc). Tudi za ozvočenje je tokrat skrbela večja ekipa tehnikov: Urban Barbič, Matic Snoj, Samo Remec, Gal Nagode. Pod celotno organizacijo in koordinacijo pa lahko podpišemo kar oba kaplana, Jureta Babnika in Janeza Suhoveršnika.

Igro Telefon nad zvezdami so mladi pod mentorstvom Blaža Lesnika posneli tudi na Radiu Ognjišče, kjer jo je bilo mogoče slišati v Sobotni iskrici in na prvi dan novega leta zvečer. Vsi zamudniki jo še vedno lahko izbrskate v radijskem arhivu.

TKL

Morda vas zanima tudi