Zavetje mladosti

Kdo vzgaja otroke?

Vzgojni dogodek

»Hočete storiti kaj dobrega, svetega, najsvetejšega, Božjega? Vzgajajte mladino!«
don Dosko

Kako drugače, kot z besedami sv. Janeza Boska povzeti misijonski dogodek o vzgoji, ki je bil namenjen vsem, saj kot nas je v začetku nagovoril gospod Klemen Balažic, je vzgoja naš skupni »problem«.

Njegove besede so nas ponesle v vzgojno razmišljanje in delovanje salezijanskega ustanovitelja svetega Janeza Boska. Opaziti otroke in mlade okrog sebe, njihovo življenje, njihove težave in veselje, je začetek vzgojnega delovanja. Hvaležni smo, da imamo na Rakovniku oratorij, kjer imajo otroci in mladi DOM, ŠOLO, ŽUPNIJO in IGRIŠČE ter na tak način, po don Boskovem zgledu skrbi za celostno vzgojo naših otrok in mladih.

Vzgajajmo otroke skupaj in ne vsak zase, nas vabi salezijanska karizma. Pripravimo jih na svet, v katerem živimo in jih čaka, da oni v njem v polnosti zaživijo. Skupaj jim odprimo svet različnih dimenzij. Vzemimo si čas zanje, preživimo čas z njimi, poslušajmo jih, pogovarjamo se z njimi. Gradimo z njimi oseben odnos, preko katerega jih lahko vzgajamo in vodimo v svet. V svoj svet vzgoje in poslanstva sta nas popeljala zakonca Mojca in Benjamin Tomažič, starša štirih fantov, ki se veselijo prihoda novega družinskega člana. Mojca in Benjamin sta ustanovitelja Inštituta Integrum, ki je bil ustanovljen z željo, da bi v današnjo družbo zmogel prinašati celostno in pozitivno sporočilo o telesnosti in spolnosti. Spregovorila sta nam o tem, s kakšnimi izzivi se v današnji dobi digitalizacije srečujemo pri vzgoji, ko se otroci lahko že v zgodnji dobi srečajo in doživijo stvari, na katere še niso pripravljeni in o njih ne zmorejo razmišljati. Ponudila sta nam tudi rešitve – starševski dogovor o uporabi digitalizacije, ki ga lahko razširimo tudi na šolsko okolje ter kolo čustev, s pomočjo katerega prepoznamo naša čustva, jih ubesedimo, se pogovarjamo o tem, kaj občutimo in doživljamo v različnih življenjskih situacijah.

Srečanje smo zaključili v manjših skupinah, kjer smo imeli vsi možnost izraziti svoje vtise, spregovoriti o svojih izzivih in poiskati lepe, prijetne dogodke in stvari, ki jih doživljamo v vzgoji in tudi v medsebojnih odnosih. Vse prevečkrat razmišljamo samo o izzivih, težavah, problemih in je zato prav, da se zavedamo, da v naših odnosih in v vzgoji naših otrok in mladine doživimo tudi zelo veliko lepega in pozitivnega. In to so tisti trenutki na katerih z optimizmom in ljubeznijo gradimo naš svet vzgoje. Hvaležni tudi za to, da ga lahko gradimo v povezanosti s salezijansko skupnostjo, sv. Janezom Boskom in rakovniško župnijo.
V imenu pripravljalne skupine zapisala Maja Podvršič

Morda vas zanima tudi