Zavetje mladosti

Koledovanje na Rakovniku

Trikraljevska akcija

Koledniki so nas obiskali

Koledovanje je star slovenski običaj in ima na Rakovniku več 10 letno zgodovino. Poglavitno poslanstvo kolednikov je, da voščijo blagoslov v novem letu in oznanjajo rojstvo Jezusa. Poleg tega nabirajo tudi darove za naše misijonarje in misijonarke, ki delujejo na različnih koncih sveta. Gradivo za akcijo prejmemo iz misijonskega središča Slovenije, ki že štiriindvajseto leto spodbuja župnije in mlade k organizaciji koledovanja. Koledovanje se vsako leto začne po božiču, na praznik sv. Štefana, in se zaključi s praznikom svetih treh kraljev.

Na Rakovniku so do nedavnega povečini koledovali ministranti. Ko so začeli s koledovanjem moji sinovi, sem opazil, da se fantje ne znajdejo s seznamom naslovov in so bolj kot ne slepo trkali na vrata. Ker pa mesto ni podeželje, so lahko naleteli tudi na slab odziv. Ponudil sem pomoč pri organizaciji koledovanja tako, da sem leta 2011 zbral vse razpoložljive naslove, jih izrisal na karte ter razdelil na skupine. Prvi tak seznam z naslovi in kartami je imel nekaj manj kot 200 naslovov in je bil razdeljen na 13 delov.

Že nekaj let je odziv mladih dober, saj radi sodelujejo pri lepem slovenskem običaju. Koledniška akcija pri nas je osredotočena na dan po božiču. Župljane se obvešča, da bo potekala akcija in odziv je vedno dober. Vsako leto je prijavljen kakšen dom več, vendar je v tako veliki župniji kljub 350 naslovom, še vedno dovolj prostora. Akcija poteka skupaj s sosednjo župnijo Črna vas, kjer je 50 naslovov. Skupaj je letos v akciji sodelovalo 19 koledniških skupin – skupaj skoraj 100 otrok in animatorjev. Koledniško akcijo smo zaključili v nedeljo na praznik gospodovega razglašenja s praznovanjem (igro in vročo čokolado) za vse, ki so sodelovali v koledniški akciji.

Vsako leto na različne načine pozivamo naj posamezne družine, ki niso bile obiskane, javijo svoj naslov za obisk kolednikov. Pravega odziva ni, saj na ta način prispejo le posamezni naslov. Največ novih naslovov pride iz terena, ko koledniki povprašajo, koga od sosedov iz ulice, bi še lahko obiskali. Tukaj potrebujejo vašo pomoč, da jih malo povprašate, kje so bili in kam so še namenjeni. Na tak način bomo lahko novico o rojstvu Odrešenika ponesli tudi v domove, kjer niso seznanjeni s koledniško akcijo.

Prazniki in novoletne počitnice niso namenjeni le počitku in nabiranju novih moči za delo v novem letu. Številni mladi del tega časa in svojega truda namenijo soljudem. S tem jim vračajo pogum in prižigajo lučke rešitve v temino življenja. In naj tako tudi ostane, saj tudi v sedanjih časih, upanje ne sme ugasniti. Zato naj kolednike in vse, ki brez pomisleka darujejo svoj dar, spremlja Njegova ljubezen in blagoslov.

Toni Švigelj

Morda vas zanima tudi