Zavetje mladosti

Majcnova slika iz semen

Na 1. adventno nedeljo, 1. decembra 2019 bo pri sv. maši ob 10.30 rakovniški skupnosti podarjena Majcnova slika iz semen, ki jo je izdelal g. Franci Firm.

Gospod Franci Firm se s svojo družino preživlja na veliki kmetiji Pr’ Fakin v Podšentjurju pri Litiji. V družini se mu je rodilo pet otrok, ki so že pri svojem kruhu. Kot veren kristjan ceni in spoštuje stvarstvo ter ga obdeluje, da mu daje sadove. To je zaznati že ob prihodu na njegovo kmetijo s sto glavami krav molznic, ko nas pozdravi predstavitvena tabla z najboljšo molzno kravo, za katero je prejel kar nekaj nagrad. Kmetija leži v zavetju podružnične cerkve sv. Jurija, za katero prav tako skrbi g. Franci in je tudi njen ključar.

Pred osmimi leti se je na strokovni ekskurziji v Nemčiji navdušil nad slikami in podobami iz semen. V podeželjskem Otterswangu na jugu Nemčije že več kot 30 let za zahvalno nedeljo okrasijo župnijsko cerkev s sakralno podobo, narejeno iz zrnja, semen in sadja, veliko do 15 m2. Tudi g. Franci se je lotil dela in v nekaj letih izpopolnil izbor semen, tehniko in način dela. Tako je izpod njegovih rok za zahvalno nedeljo nastalo že nekaj podob iz semen: kelih in križ, simbol leta vere, Sveti Duh v podobi goloba, Marija Pomagaj z Brezij, slovenski božič, sveti Miklavž, blaženi Anton Martin Slomšek in druge.

Semena prideluje sam ali jih poišče v semenarnah glede na potrebne odtenke barve. Poleg semen in plodov žitaric, stročnic, sadja in grmičevja porabi veliko koruznega zrnja raznih vrst koruze, ki jih med seboj križa, da vedno dobi nove barve. Po letih izkušenj že ve, katere barve se s časom (in zaščitnimi premazi) spremenijo. Po predlogi in pripravi semen dela podobo iz zrnja od 100 do 150 ur tako, da različno zrnje glede na barvo lepi na trdo podlago, za kar je potrebna velika mera potrpežljivosti in vztrajnosti.

Ker je G. Franci tudi naročnik revije Don Bosko in ker salezijanski duh veje tudi v tistih koncih (iz tistih krajev prihaja salezijanec Jure Babnik, voditelj SMC Rakovnik), je beseda dala besedo in g. Franci se je odločil, da za letošnjo zahvalno nedeljo s semeni upodobi Božjega služabnika Andreja Majcna in jo nato podari salezijancem na Rakovniku, kjer je živel in deloval tudi naš Božji služabnik. Za predlogo je vzel znano upodobitev Andreja Majcna med Vietnamci, ki jo je naslikala Maša Bersan Mašuk.

Na zahvalno nedeljo je njegova upodobitev krasila oltar v župnijski cerkvi v Litiji, 1. decembra, na prvo adventno nedeljo, pa bo priromala na Rakovnik, kjer bo avtor g. Firm pri sveti maši ob 10.30 upodobitev predstavil in izročil salezijancem. Vabljeni k slovesnosti, da tudi po sadovih zemlje in našega dela damo čast Bogu in se priporočimo Božjemu služabniku Andreju Majcnu.

Foto M. S., osebni arhiv

Morda vas zanima tudi