Zavetje mladosti

Ob koncu 1. tedna …

Kot je za delo v vinogradu potrebno veliko število delavcev, tako tudi za oratorij potrebujemo veliko število animatorjev, ker je dela veliko. Vesela sva, da se je toliko animatorjev odzvalo najinemu povabilu in pomagalo pri izvedbi letošnjega prvega tedna oratorija. Vsak posamezen animator je prinesel dodano vrednost temu tednu, ki lahko rečeva je glede na razmere bil najboljši kar se da. Na tem mestu bi se rada zahvalila vsem animatorjem, brez katerih prvega tedna ne bi bilo. S svojim trudom in požrtvovalnostjo so dali dušo temu tednu oratorija. Seveda bi posebej izpostavila voditelje skupin, ki so poleg vsega prevzeli letos nase še odgovornost organizacije. Skupaj smo pripeljali teden uspešno do konca. Pa saj s tako ekipo drugačen izid sploh ni mogoč. Rada bi se zahvalila tudi kaplanoma v rakovniški župniji Juretu Babniku in Janezu Suhoveršniku za vse zaupanje, ki sta nama ga izkazala. Bilo nama je v čast in ponos, da sva lahko vodila prvi teden oratorija. Hvala pa tudi vam spoštovani starši, da ste nam zaupali otroke v varstvo in skrb. Na koncu vse počnemo prav zaradi otrok. Če pogledava nazaj bi rekla, da je vsak posameznik prinesel svoj del lep teden. Ob tem pa ne gre pozabiti tudi na božjo pomoč, ki je gotovo pomagala, da je vse uspelo tako kot je.

Jakob in Mitja

Kaj se je dogajalo po skupinah? Preberite si spodaj 🙂

1. skupina

V naši skupini s preganjanjem dolgega časa med odmori nimamo težav. Pletemo, pečemo se pogovarjamo in še veliko drugih stvari. Zelo radi hodimo na igrišče in se igramo. Vrtiljak nam je še posebej všeč. Ko želimo iti ven, se najraje odpravimo k Lurški kapelici in se tam igramo raznolike igre kot so kraja zastavic ali pa ples. Včasih gremo tudi na Golovec in tam nabiramo rože, vročine pa mislim, da ne manjka. V tem tednu so se pri enem izmed obiskov Lurške kapelice fantje odločili, da bodo ujeli dve muhi na en mah. Tekli so okrog kapelice in molili Zdravo Marijo oziroma ob vsakem krogu izrekli ”Zdrava Marija”. Bilo je zelo prisrčno, zato smo to želeli deliti z vami. Menimo, da je glede na razmere s katerimi se spopadamo oratorij več kot odličen.

2. skupina

Mi smo druga skupina in najraje se vozimo s kanuji. Naš najljubši del dneva je, ko se z animatorji zabavamo na vrtiljaku in jemo kosilo. Na začetku dneva imamo kateheze. Najprej gledamo film in pojemo pesmice. Seveda tudi pozorno poslušamo Ivano.

Po katehezah imamo kosilo in odmor. Takrat igramo lovca, se prenašamo štuparamo in žgečkamo Zalo, Vito in Julijo. Po odmoru barvamo in ustvarjamo. Medtem pijemo sok, da ostanemo hidrirani. Po ustvarjanju nas animatorji peljejo v gozd, igrat nogomet ali odbojko. Včasih se tudi zabavamo v igralnici. To smo mi, druga skupina.

3. teden

Na prvem tednu oratorija se je 20 otrok in 5 animatorjev iz 3.skupine skupaj družilo. Imeli smo veliko vzponov in padcev, vendar kljub temu nam je uspelo preživeti prvi teden oratorija. Večino časa smo se igrali družabne igre, delali origamije in igrali nogomet. En dan pa smo si vzeli čas za sprehod do botaničnega vrta, v katerem smo se igrali skrivalnice. Kljub vsej igri pa smo se zelo dobro spoznali, ter spletli nova prijateljstva. Poleg vsega pa smo se tudi kdaj skregali, ter naredili kašno neumnost. Do konca dneva pa smo skoraj vse rešili. Kljub starostni razliki, pa so otroci skupaj iskali nove ideje, kako nagajati animatorjem. Vsak dan pa smo našli tudi čas za film in kateheze, na katerih smo se pogovarjali o filmu ter risali junake Narnije. V torek popoldne smo se odpravili voziti s kanuji po Ljubljanici. Nihče ni padel v vodo, vendar smo bili vseeno zelo mokri. Ugotovili smo, da smo vsi zelo tekmovalni, zato smo si priredili tekmovanje med tremi skupinami. Ob tem smo se zelo zabavali, ter na koncu ni bilo pomembno kdo je zmagal vendar, da smo se imeli lepo. V prostem času so punce risale s kredami, fantje pa so se igrali skrivalnice okoli cerkve, kljub temu, da to ni bilo dovoljeno. V času, ko smo imeli na razpolago tudi druge površine Rakovnika, smo se najraje igrali v igralnici v katakombah. Fantje so se naučili igrati laufarja, punce pa so igrale ročni nogomet.

Na koncu smo bili vsi zelo dobri prijatelji, kljub vsem sporom, ki smo jih imeli. 3. skupina je na koncu le preživela celi teden in se ob tem zelo zabavala.

4. skupina

4. skupino so sestavljali udeleženci stari od 5 do 11 let. Skozi cel teden smo spremljali popotovanje ladje Potepuška zarja po deželi Narnija. Prvi dan smo začeli s spoznavno igro in pustili svoj odtis roke na ladji 4. skupine. Nato je sledila kateheza s pogovorom in igrami. Učili smo se, kako nas Bog išče in je vedno z nami, nam pa tudi kaže pravo pot. Med prostim časom so se fantje radi igrali nogomet, punce pa so rade ustvarjale. Imeli smo tudi nekaj delavnic, ena izmed teh sta bili zapestnice in izdelava sluzi. Pri zapestnicah smo se naučili novih tehnik pletenja, nekaj pa smo si jih kar sami izmislili. Vsak dan pa smo imeli tudi veliko igro, kot na primer štafete, kraja zastavic in nogomet. Pri štafeti smo se razdelili v dve skupini in imeli poligon z različnimi zanimivimi nalogami. Po delavnicah smo imeli vsak dan še dobro kosilo, ki smo ga vsi nestrpno čakali. Za kosilom je sledilo igranje in druženje na svežem zraku pred Arkadami. Animatorji smo v tej skupini zelo uživali, se zabavali in se nasmejali… seveda pa smo se tudi sami malo poigrali. V tem tednu smo sklenili tudi nova prijateljstva. V četrtek smo imeli tudi sveto mašo pri Lurški kapelici, ki jo je vodil Janez. Med tednom smo se nekajkrat tudi igrali v igralnicah v SMC in v katakombah. Čez teden pa smo nekajkrat tudi zapustili naš prostor in se podali na sprehod na Golovec. V torek smo se tudi odpravili do Ljubljanice, kjer smo skupaj veslali in raziskovali Ljubljanico. Med veslanjem smo srečali tudi nekaj račk in nutrij. Kljub temu, da je nekaterim skupinam šlo bolje kot drugim, smo se vsi zabavali in se nasmejani vrnili nazaj na Rakovnik.

5. skupina

V prvem tednu oratorija korona edition smo pri skupini številka 5 glede lokacije zadeli loto. Dodeljen smo imeli grad ki nam je omogočal sprehajanje brez mask za kar smo zelo hvaležni. Smo pa za ta luksuz morali plačati ceno nenehnega sprehajanja po stopnicah gor in dol. Čez vikend si bomo res z veseljem spočili noge. Naša skupina je bila sestavljena iz kar 18 otrok med njimi pa smo imeli le 2 fanta. Čeprav nas je bilo toliko smo vsak dan našli nekaj ki je zabavalo vsakega. Uživali smo v slikanju z barvami, risanju, igranju na igrišču ko smo le smeli, pletenju zapestnic zelo pa nam je bila všeč tudi izbira filma. Nedvomno je bil naš najljubši del dneva kosilo saj smo bili do takrat že vsi zelo lačni. Na drugi strani pa smo bili vsi zelo presenečeni kako hitro je potekal čas v dobri družbi ko smo se poslavljali za dan. Kot ste morda ugotovili smo mi ta teden uživali na polno in bi z veseljem to izkušnjo ponovili.  Z lepimi pozdravi skupina številka 5.

6. skupina

6. skupina je sestavljena iz 5 animatorjev, ki poskušajo preglasiti 15 izjemno mirnih, potrpežljivih, ubogljivih in sploh ne preveč živahnih otrok (no, samo ob dobrih dnevih). Kljub izgubljenemu glasu pa smo se imeli super in se skozi teden bolje spoznali ter zabavali ob različnih aktivnostih. V ponedeljek smo se najprej spoznali s spoznavnimi igrami, nato pa krenili na Golovec, kjer smo imeli lov na zaklad, s katerim smo se po opravljenih nalogah zasluženo posladkali. Po vrnitvi v SMC pa smo imeli kateheze in kosilo, s katerim smo dobili novo moč za izdelovanje lokov in pustolovskih pripomočkov na delavnicah, s čimer smo zaključili naš prvi dan.

V torek smo že zgodaj zjutraj začeli s športnimi dejavnostmi (igrali smo odbojko in igro med dvema ognjema, ki se je kar nismo naveličali), odpravili pa smo se tudi na sprehod skozi botanični vrt do Ljubljanice. Po kosilu sta sledili plesna in športna delavnica, s katerima smo porabili odvečno energijo, ki nam je nikoli ne zmanjka. V sredo smo dan začeli s skavtsko delavnico in pečenjem hrenovk in penic ob ognju. Kmalu je sledilo veslanje po Ljubljanici, kjer smo srečali veliko račk in nutrij, se pomerili v hitrostnem veslanju in se skoraj zaleteli v grmovje, a smo se kljub vsemu zelo zabavali. Po katehezah smo dan zaključili z igro v prijetno hladnih katakombah.

Četrtek se je začel s sveto mašo in spovedjo, kjer smo pridno sodelovali. Sledila je glasbena delavnica in prepevanje ob spremljavi kitar in ostalih glasbil, ki smo jih prinesli. Za konec dneva pa smo se pomerili še v nogometu in se igrali na zunanjih igriščih. Teden smo končali z ustvarjalno delavnico, za bolj živahne pa je sledil še sprehod do jezera in še druge športne aktivnosti.

7. skupina

Ravnokar barvamo škatle od čevljev za ročni nogomet in pišemo ta članek za revijo, saj smo dobili navodila, da mora biti končan do 14. ure (ura je 11.05 :)).

No, pa da začnemo na začetku tedna …

Ker smo čez celoten teden spremljali film Zgodbe iz Narnije: Potepuška zarja, smo se prvi dan pripravili na boj in iskanje zaklada. Izdelali smo zastavo, meče in ščite, jih okrasili in se po obilnem kosilu (s sladoledom … njam :)) odpravili reševat posebno misijo, pri kateri smo seveda bili uspešni. V torek smo se popoldan skupaj odpravili do botaničnega vrta, kjer smo občudovali cvetlice, želve rdečevratke in vodne polže. Žab in rib žal nismo videli. Dva izmed nas je ribnik tako očaral, da ju je kar potegnilo vanj. K sreči voda ni bila globoka, živali pa nam naše nerodnosti tudi niso zamerile.

Sreda je bila prav posebna, saj je za našo skupino končno prišlo na vrsto veslanje. JUPIII 🙂 Nadeli smo si rešilne jopiče in se vkrcali na dva kanuja. Na našo zabavo pa je eno skupino, kljub mirni vodi, močno zanašalo in jim je grozil tudi manjši brodolom (veje tistega drevesa jim niso hvaležne), a so na koncu uspešno in s celotno posadko prišli nazaj do pomola.

Današnji dan, četrtek, pa smo začeli s Sveto mašo na prostem pri Lurški kapelici. Ker pa v naši skupini nekdo praznuje, nas je po maši v učilnici čakalo sladko in goreče presenečenje. Jutri nas čaka le še dokončevanje izdelka in VEEEELIKO igre!

8. skupina

Spet smo se zbrali,
da bi se skupaj igrali.
Upanja nismo izgubili
in smo se s korono pogumno borili.

Najprej smo se med seboj spoznali,
nato pa skupaj z Narnijci odpotovali.
Origamije smo delali
in Jezusu prepevali.

Čista srca sedaj imamo,
saj kar je slabega Jezusu damo.
Lučke smo izdelovali
in v zahvalo mu jih prižgali.

Tretji dan smo v modelčke vlivali
In popoldne kot Narnijci odveslali.

Naslednji dan smo Boga slavili do nebes,
nato smo si na Golovcu zakurili kres.

Zadnji dan smo Aslanovo deželo osvojili
in tamkajšnje prebivalce pogostili.

9. skupina

Cel teden smo v 9. skupini odkrivali čarobnost Narnije. V ponedeljek, ko smo se vkrcali smo si najprej naredili zemljevide, da na poti ne bi zašli. Ko smo se prvič izkrcali, smo si na čisto pravem ognju spekli čokoladne banane. Ker so na tako dolgi poti zelo pomembni prijatelji in je dobro, da nismo sami smo si v torek naredili zapestnice prijateljstva. Igrali smo tudi nogomet (neskončno je bilo vroče). Na svoji poti nismo želeli imeti nobenih škodljivcev, zato smo si v sredo naredili čokoladne ježke (ker ježi jejo škodljivce). Da pa smo odstranili škodljivce tudi v našem srcu, smo odšli tudi k spovedi.

Čas na ladji smo si krajšali z igranjem enke in remija, petjem in igranjem morilca. V četrtek zjutraj smo pri maši pozdravili Jezusa potem pa smo odpluli po Ljubljanici (kar smo najbolj čakali cel teden!) Da bomo na poti videli, smo si v petek naredili še sveče. Tako smo bili pripravljeni na nove pustolovščine!

10. skupina

10. skupina je bila večinoma športno usmerjena. Za aktiven začetek dneva smo imeli vsak dan jutranjo telovadbo, zaradi velikega števila fantov v skupini se je vsak da »nujno« igral nogomet.

Teden smo začeli s spoznavnimi igrami in z izdelovanjem origamija. Njihov najljubši del dneva pa je bilo nedvomno kosilo. Po kosilu so se igrali različne družabne igre, od enke do šaha in celo do preprostega strmenja in čakanja kdo prej pomežikne. Med drugim so si tudi sami izmislili novo igro.

Otrok popoldanska vročina ni motila, zato smo veliko časa preživeli zunaj na igrišču za nogomet. Če niso želeli sodelovati v športnih aktivnostih, so si lahko krajšali čas z ustvarjanjem, branjem … Vsega časa nismo preživeli na Rakovniku, ampak smo se sprehodili tudi do Špice in Botaničnega vrta.

Tema letošnjih katehez je bil film Narnija 3, ki je navdušil otroke. Vsak dan smo se po predvajanju odlomka o njem tudi pogovorili. Sicer nismo najbolj ustvarjalna skupina, smo pa definitivno najbolj športna. Tekom tedna so se v naši skupini razvila nova prijateljstva, tudi punci, ki sta predstavljali manjšino sta se v skupini prav lepo ujeli.

Čeprav je letošnji oratorij potekal drugače od prejšnjih, menimo, da nas to ni oviralo pri tem, da bi najbolj uživali.

11. skupina

Oratorija ne bi bilo brez sponzorjev. Hvala!

Dekor Senčila

Agrokor d.o.o

Implantološki inštitut

Tesarstvo Rancinger

Kamnoseštvo Peter Svete

Abba zavarovanje

 

 

Morda vas zanima tudi