Zavetje mladosti

Ob koncu oratorija …

… običajno naredimo statistiko, ki je bila pretekla leta sestavljena iz števila otrok, števila animatorjev, števila malic/kosil, obiskov bazena itd. Letošnja statistika je malo drugačna: porabili smo 800 kirurških mask (povprečno 200 na teden), 20 l razkužila za roke, 25 l razkužila za površine, 6 autanov proti komarjem in klopom, pridelali smo nekaj prask in veliko nasmehov, obnovili stara prijateljstva in spletli nova, odkrivali skrivnosti živali v živalskem vrtu ter vodne radosti na veslanju po Ljubljanici. 1. tedna se je udeležilo 185 otrok, za katere je skrbelo 65 animatorjev, 2. tedna 155 otrok in 45 animatorjev, 3. tedna 140 otrok in 31 animatorjev ter 4. tedna 140 otrok in 36 animatorjev. Naredili smo ogromno lepih izdelkov, veliko hodili po Golovcu in Botaničnem vrtu, pekli hrenovke in koruzo, igrali krajo zastavic in halli galli. Bili smo na zvoniku, imeli smo 4 maše pri lurški kapelici v naravi, peli in plesali.

Zaključujemo korona oratorij. Bil je drugačen kot prejšnja leta, hkrati pa enak – veselja in navdušenja otrok ne motijo maske in razkužila. Seveda pa vsega tega ne bi zmogli brez Božje pomoči in Marijinega varstva ter vseh dobrotnikov, animatorjev in staršev, ki ste nam zaupali svoje otroke – velik hvala vsem. Se vidimo zopet naslednje leto 🙂

HAKUNA MATATA …

… ali brez skrbi, čeprav voditelja nikoli nista brez skrbi. Ko že misliva, da stvari potekajo tako kot bi morale pa pride do primanjkljaja lončkov, brisačk in vrečk za smeti. Seveda pa sva si pridno vzela čas za gledanje risanke, saj je bila ena od najinih dolžnosti tudi ‘ostati na tekočem’ (čeprav je Žiga Levjega kralja gledal prvič – groza!).

In ker naju je risanka tako prevzela, sva se s skupinami odpravila v živalski vrt, kar vsak po dvakrat, opazovat prave leve, da bi ugotovila ali res znajo tako dobro peti. Seveda pa si Žiga ni mogel pomagati, da ne bi nasmejal svoje sovoditeljice z nekaj svojimi šalami (kako rečeš nosorogu z dvema rogovoma? – Slon! – Ne, nosorog. / Kako rečeš petelinu, ki ne kokodaka? – Kokoš? – Ne, petelin. Petelini itak ne kokodakajo, ampak kikirikajo!)

Kljub najinemu prvemu sodelovanju (Karmen je bila letos prvič voditeljica) sva se dobro ujela in se nekako dopolnjevala. Žiga je prispeval smeh in izkušnje, Karmen pa nekaj organiziranosti in točnosti (naj omeniva, da je Karmen prevzela dnevno jutranje dežurstvo zaradi razlogov, ki nama jih ni treba pojasnjevati :D). Niso pa nama ušle niti učne ure računalništva, ki sva si jih bila, zaradi zasedenosti vseh ostalih animatorjev, primorana podeliti kar eden drugemu.

Vsekakor nama ne bi uspelo brez animatorjev, ki so pridno delali in se igrali z otroci otroki in tako poskrbeli za živahen teden poln otroškega smeha. Prav tako sva iskreno hvaležna SMC ekipi, ki nama je vedno priskočila na pomoč s pogovorom ali dodatnim parom rok.

Karmen in Žiga

1. skupina

Našo skupino sestavlja 19 otrok, ki so vedno polni energije in 5 animatorjev, katerih količina energije je bila kos otroški razposajenosti. Naš urnik je bil kar naprej poln različnih delavnic, iger in ostalih dogodivščin. Ponedeljek je bil dan spoznavanja in pletenja novih poznanstev. V torek smo uživali v živalskem vrtu, kjer smo si z velikim navdušenjem ogledali različne živali. Posebno navdušenje je bilo nad Pumbo (divja svinja) in Timonom (surikata). V sredo smo se udeležili svete maše. V četrtek pa je sledil vrhunec celega tedna: VODNE IGRE. Prave klasične vodne igre z vodnimi balončki. Na koncu pa smo bili vsi povsem mokri. Petek pa je bil veliki finale, saj ni bil samo zadnji dan oratorija tega tedna, ampak tudi letošnjega leta in je tudi zato pustil poseben pečat. Naša skupina pa ima še eno posebnost. Smo strašno navdušeni nad plesno animacijo, ki smo jo izvajali, če smo si le uspeli utrgati malo časa.

2. skupina

V naši skupini smo ta teden vsi spoznali veliko novih ljudi in stkali nova prijateljstva. Tega nam ni mogel preprečiti niti izjemno natrpan urnik, ki je bil poln delavnic, katehez, hrane, iger, kitare, filma Levji kralj, molitev, sprehodov in obveznega lenarjenja na blazinah. Ponedeljek je bil obarvan s spoznavnimi igrami in z odtiskovanjem listov, vejic, rožic in seveda prstov na karton ter s tem ustvarjanjem čudovitih umetnin. V torek smo se odpravili pozdravit kralja živali v Živalski vrt Ljubljana in seveda še ostale živali, ki tam živijo. Dan pa smo si posladkali s sladoledom. Sredo sta zaznamovala sveta maša in popoldansko pečenje hrenovk, koruze in penic. V četrtek je sledila adoracija in ustvarjanje z glino. Petek pa je naznanjal obisk Botaničnega vrta in težko pričakovano pospravljanje.

Teden je bil čudovit, razigran in zabaven. Vas pa vse vabimo, da se te počitnice kdaj držite življenjskega mota Pumbe in Timona: HAKUNA MATATA 🙂

3. skupina

Ponedeljek se je v naši skupini pričel precej živahno. Veselo vzdušje je trajalo cel teden, predvsem pa v torek ko smo obiskali Ljubljanski živalski vrt. Poletni vročini navkljub smo bili (tako otroci kot animatorji) navdušeni nad malim kengurujem, ki nas je prišel pogledat med potjo.

Teden smo nadaljevali s sveto mašo, različnimi delavnicami, katehezami in igrami, ter obiski igral, igralnice in igrišč.

4. skupina

V naši skupini smo dneve pričenjali z navdušujočimi deli levjega kralja. Po ogledu delčka filma smo nadaljevali dan z zanimivimi katehezami ter si probali z različnimi igrami zapomniti vsa imena otrok ter animatorjev, kar pa ni bilo tako lahko.

Pred kosilom smo si čas krajšali v hladnih katakombah, kjer smo se zavzeto kartali, risali, igrali ping pong ter igrali namizni nogomet. Ko je prišel čas za kosilo, smo bili vsi zelo lačni. Po kosilu smo se radi igrali pri cerkvi, kjer nas je predvsem navdušil grm, v katerem smo se zelo radi igrali dinozavre ter vojake pa tudi kartali. Popoldanski čas smo enkrat preživljali v družbi z žogo in na igralih, enkrat pa v kuharski navdušenosti pri izdelavi čokoladnih kroglic, drugič pa v družbi najrazličnejših živali, od morskega leva pa do pravega levjega kralja. Animatorji smo bili navdušeni istočasno pa presenečeni, koliko energije in dobre volje ter zagretosti lahko ima najboljša 4. SKUPINA.

5. skupina

V 5. skupini nas je bilo tudi ta teden zelo veliko. Skupaj smo se zabavali in ustavrjali ter preživeli veliko lepega skupnega časa. V ponedeljek smo ustvarjali Simbo in ostale leve, v torek smo pripravili super sladice, v sredo smo bili pri sveti maši, v četrtek smo šli v živalski vrt, v petek pa smo vsi postali zmagovalci. Čeprav je zadnji teden in smo vsi že malo utrujeni, že komaj čakamo prihodnje leto in nov oratorij.

6. skupina

Mi smo najbolj glasna skupina na oratoriju, saj je Klemen naš glavni DJ. S petnajstimi živahnimi otroci nam ni nikoli dolgčas. Čas si krajšamo tudi z raznimi igrami in risanko Levji kralj. Veliko časa smo preživeli zunaj na igralih, kjer so se otroci do onemoglosti vrteli na vrtiljaku. Šli smo tudi v igralnico v katakombah in na igrišče. V ponedeljek smo se igrali različne spoznavne igre in se navajali na novo skupino. V torek smo šli v živalski vrt, kjer smo videli veliko živali. Ubrali smo najdaljšo možno pot, zato smo bili vsi zelo izmučeni. Kljub temu so otroci zelo uživali ?. V sredo dopoldan smo se odpravili k sveti maši, kjer smo navdušeno peli. Hrana je bila cel teden odlična, najboljši so bili špageti bolonjeze in sladoled. Četrti teden oratorija je bil za 6. skupino nepozabno doživetje, ki ga bomo vedno ohranili v lepem spominu, saj smo pridobili veliko novih prijateljstev in izkušenj.

7. skupina

V sedmi skupini smo vajeti držali otroci. Prvi dan je bil kar naporen. Animatorji so bili glasni in so stalno nekaj ukazovali. Otroci smo bili na koncu z živci.

Drugi dan so animatorji že bolj ubogali. Pustili so nam, da se igramo kjer hočemo in ko smo rekli, da hočemo sladoled, smo ga tudi dobili. In enega so nam celo obljubili za sredo. Animatorji so bili res pridni.

Tretji dan smo jih imeli pod kontrolo pri sveti maši. Po koncu so se animatorji spet želeli igrati in otroci smo jim to pustili. Kosilo so nam naredili zelo okusno. Kuharce znajo!

Animatorji so komaj čakali živalski vrt. Otroci smo jim obljubili en sladoled po koncu, če bojo pridni seveda. Če bodo pa nagajali in nam ne bojo pustili na igrala, bo pa jok in škripanje z zobmi.

V četrtek so animatorji za nagrado (in ker je imela animatorka Julija rojstni dan) dobili penice na ognju. Voditelja sta poskrbela še za zdrav napitek – vegansko  sojino čokoladno mleko.

Teden je bil res neverjeten. Vse nas pa spremlja en velik zaklad v srčku! In koliko je tega zaklada, ve vsak. Tko, dovolj ga je za en burek.

8. skupina

Cukri smo se poimenovali,

ker smo na sladkarije se spoznali.

Radi smo imeli klimo,

a zunaj je bilo bolj fino.

Za Lorino rekreacijo smo poskrbeli,

ko na Golovec nismo sladoleda vzeli.

Obkladek smo potrebovali ves čas,

ker so ose in čebele oboževale nas.

Šah in Jungle speed smo radi imeli,

ostali pa smo plesali in peli.

Siamski dvojčici smo imeli,

čeprav se nista v isti družini spočeli.

Zapestnice smo pletli,

v ponedeljek pa ogenj zanetli.

Dopoldne smo animatorjem težili,

popoldne pa so nas ukrotili.

Kljub nekaj slabimi deli,

smo se vsi lepo imeli.

Zahvala pa tudi donatorjem letošnjega oratorija:
Ljubljanske mlekarne, Abba zavarovanje, Agrokor d. o. o., Dekor senčila, Implantološki inštitut, Kamnoseštvo Peter Svete, Papirnica Vevče in Tesarstvo Rancinger.

 

Morda vas zanima tudi