Zavetje mladosti

Post in velika noč v koronačasu

Letošnji post in velikonočni prazniki so bili posebni – če bi nam lani kdo rekel, da letos ne bomo mogli v cerkev za največji krščanski praznik, bi ga verjetno začudeno pogledali in si o njem mislili svoje. A se nam je zgodilo prav to. Različno smo odreagirali na to situacijo, a verjetno nas je večina ugotovila, koliko nam pravzaprav pomenita nedeljska maša in obhajilo. Na srečo so nam rakovniški salezijanci s sodelavci omogočili spremljanje svetih maš iz naše cerkve, za kar se jim iz srca zahvaljujemo. V naši družini smo tako v času maš in obredov dnevno sobo spremenili v cerkev oziroma kapelo – namesto na kavč smo se usedli na stole, se oblekli kot se za k maši spodobi in spremljali prenos z Rakovnika. Tako smo ostali povezani z župnijo, pa čeprav na daljavo. Nekaj posebnega je bil tudi križev pot na veliki petek, ki ponavadi poteka v naravi, letos pa so predstavniki skupin, ki delujejo na Rakovniku, posneli svoja razmišljanja ob posameznih postajah, posnetke pa so predvajali ob prenosu križevega pota iz cerkve.

Ko je v Svetem pismu opisano stvarjenje sveta, se opis vsakega dne konča z besedami »Bog je videl, da je dobro«. Tudi na Rakovniku smo z leti vzpostavili precej stvari, za katere se je izkazalo, da so dobre. Ena od njih je nedeljska kavica oziroma druženje po pol enajsti maši. To tradicijo nam je kljub epidemiji uspelo ohraniti. Kavo sicer kuha vsak sam (ali pa je samo virtualna), ampak vseeno se po maši »dobimo« na videokonferenci in malo počvekamo – tako o doživljanju nastale situacije kot o tem, kaj bo za kosilo.

Na velikonočni ponedeljek je s pomočjo sodobne tehnologije potekalo celó sekanje pirhov. Vsaka sodelujoča družina je pripravila pirh in nekaj kovancev, potem pa so tekmovalci poskušali s kovancem razbiti pirh. Nad dogajanjem je bdelo budno oko žirije. Na koncu je bilo poškodovanih nekaj pirhov, na srečo pa so okna, televizorji in telefoni ostali celi.

Dogajanje na Rakovniku je sicer tudi na daljavo pestro, a vsi skupaj komaj čakamo, da se srečamo v živo, obiščemo Jezusa v cerkvi, se udeležimo svete maše in pristopimo k obhajilu.

Morda vas zanima tudi