Zavetje mladosti

Rad vas imam

Gledališka predstava o misijonarju Andreju Majcnu

Mladinska gledališka skupina SMC Rakovnik je na binkoštno nedeljo, 19. maja 2024, v sklopu misijonskega leta župnije Rakovnik in praznovanja ob 100. obletnici posvetitve cerkve Marije Pomočnice, premierno prikazala gledališko prestavo o salezijanskem duhovniku in misijonarju Andreju Majcnu.

Velika skupina mladih igralcev je več kot napolnila dvorano Glasbene šole Rakovnik z izjemno domišljenimi sporočili iz življenja Božjega služabnika. Zasluga gre predvsem avtorju besedila Janu Golobu in režiserju Žigu Kosiju, ki je odlično uglasil igralsko zasedbo.

Preprosta a domišljena scenska kulisa je s fotografskim spreminjanjem ozadja in redkimi predmeti na odru dopolnila ali poudarila ubesedeno sporočilo predstavitve. Zanimivo je bilo videti predstavitve Andreja Majcna v kar treh obdobjih hkrati, kar je ustvarilo posrečen fantastičen ali nekakšen futurističen pogled na poenoten prerez nekega življenja.

Dovolj je bilo le nekaj prizorov, ki so kljub časovni in zemljepisni raznolikosti orisali pristno podobo in poslanstvo tega salezijanskega misijonarja kot otroka, salezijanca, misijonarja, ki je se je oblikoval v Sloveniji, deloval v misijonih, predvsem na Kitajskem in v Vietnamu ter jesen življenja preživel ob svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku.

V gledališki igri ni manjkalo Majcnovega humorja, zabavnih zapletov ter vsekakor zanimivih in za naše kraje še vedno eksotičnih kitajskih in vietnamskih izrazov, s katerimi si lomimo jezik. No, igralci so jih izgovarjali tako spretno, da ni bilo čutiti napak.

Vsekakor je gledališka igra z vsemi igralci in udeleženci dokaz ne toliko strokovnosti in igralske umetnosti, kar verjetno tudi ni bil glavni namen, temveč globok dokaz, da mladi želijo in zmorejo uresničevati svoje sanje, da hrepenijo po velikih idealih in jih posnemajo, da se lahko izrazijo in so opaženi.

Rakovniška publika in drugi gostje so s svojim obiskom, pozornim spremljanjem in bučnim aplavzom to vsekakor potrdili.

Morda vas zanima tudi