Zavetje mladosti

S polnim korakom v adventni čas

Blagoslov venčkov, birmancev in Majcnove podobe iz semen

Rakovniško svetišče je na prvo adventno nedeljo skoraj pokalo po šivih. Pri sveti maši ob 10.30 se je namreč zgostilo bogato dogajanje rakovniške župnije in salezijanskega poslanstva v tem delu Ljubljane.

Ob začetku svete maše, ki jo je pevsko animirala vedno bolj prepoznavna in uveljavljena domača mladinska glasbena skupina FZL, je potekala molitev in blagoslov adventnih venčkov, ki so jih mnoge družine za to priložnost prinesle s seboj. Adventne venčke so otroci pripravljali dan prej na adventnem oratoriju v SMC Rakovnik, prav tako pa so pridne žene ves tedne pletle advnetne vence ter svoj čas žrtvovale župnijski Karitas, v katere blagajno se je steklo vsaj nekaj prostovoljnih prispevkov od prodaje vencev za najpotrebnejše v župniji.

Prav tako so se pri sveti maši predstavili letošnji birmanci. Če so se v začetku svete maše še sramežljivo “potuhnili”, pa so po predstavitvi pogumno stopili pred oltar, oddali prijavnice in sodelovali pri prošnjah in zahvalah. Župnijsko občestvo jih je spoznalo in tako bo moglo zanje moliti, da bi po prejemu zakramenta sv. birme (p)ostali dobri kristjani in aktivni podmladek župnijskega občestva.

Skozi celotno mašno slavje je zbrano množico izpred oltarja opazoval Andrej Majcen v podobi, ki jo je iz semen ustvaril g. Franci Firm iz Podšentjurja pri Litiji. Ob koncu svete maše je Jure Babnik, ki je vodil sveto mašo, blagoslovil tudi to umetnino in občestvo povabil, da so vsi skupaj zmoliti molitev za priprošnjo Božjega služabnika Andreja Majcna.

S polnim korakom se je torej začelo novo cerkveno leto in adventni čas. Spodbujeni, da se v medsebonji spodbudi dobro pripravijo na rojstvo Božjega sina, so se mnogi še dolgo zadržali v cerkvi pred Majcnovo podobo iz zrnja in spregovorili besedo ali dve z ustvarjalcem, nato pa se mnogi podali še v SMC na kavo in čaj ter tako poustvarjali bratski agape prve cerkvene skupnosti.

M. S., foto Matej Ključevšek

Morda vas zanima tudi