Zavetje mladosti

Sklepna slovesnost ob praznovanju 100 letnice cerkve in župnijskega misijona

Maša s kardinalom Ángelom F. Artimejem in pogostitev

Naša Rakovniška župnijska skupnost je misijon, ki smo ga ob 100. obletnici posvetitve cerkve pripravili župljani, zaokrožila s sklepno sveto mašo, ki je bila 25. maja ob pol enih popoldne.

Slovesno sveto mašo je daroval kardinal Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik salezijancev. Med mašo je obnovljeno cerkev tudi blagoslovil. Navzoči so bili tudi apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje in murskosoboški škof Peter Štumpf.

Osrednja slovesnost, je bila posebna tudi zato, ker je vodenje salezijanske Inšpektorije sv. Cirila in Metoda – Ljubljana od Marka Košnika prevzel novoimenovani inšpektor Peter Končan.

Po maši je sledil blagoslov novega bronastega kipa sv. Janeza Boska, ki ga je ustvaril slovenski kipar Edo Dolinar. Kip širine 2,8 metra, obdan z otrokoma in psom ter nogometno žogo, simbolizira don Boskovo karizmo in je zahvala za njegov doprinos.

Salezijanska skupnost izraža hvaležnost vsem, ki so prispevali k nastanku kipa in podpirajo njihovo delo z milostmi Marije Pomočnice.

Praznovanje se je nato nadaljevalo s pogostitvijo pod velikim šotorom na igrišču SMC, ki nas je varovalo pred soncem in dežjem. Koordinacijo pogostitve in tehničnega dela sta prevzela Tomaž Okorn in Aleš Tomažin. Blaž Kovačič in Jože Gornik pa sta koordinirala pester spremljevalni program na improviziranem odru, ki ga je tankočutno povezoval Blaž Lesnik. Med napovedovanjem so se mu pridružili tudi župljani, ki so povedali svoje vtise o posameznih dogodkih na misijonu. Najprej nas je pozdravil takrat že bivši inšpektor Marko Košnik, nato so zapeli salezijanci ob spremljavi harmonike. Ko so oder zavzele sestre Hčere Marije Pomočnice je zmanjkalo prostora na odru, ni pa umanjkal močan aplavz. Nato smo imeli predstavitev skupine Fuskabo in lahko smo videli nekaj njihovih spretnosti. Častni gost kardinal Artime nas je pozdravil in tudi zapel ob igranju kitare in s tem dokazal, da še ohranja salezijanskega in španskega duha. Za otroke se je program nadaljeval s predstavo čarodejev ter animacijo SKALE z mini Busom veselja in skupino Fuskabo. Na odru pa je prišel čas za narodnozabavno glasbo z Martinom, Ana Lino ter Markom ter nato za umirjanje Odklopleni Grega. Program je zaključil nagovor novega inšpektorja Petra Končana, ki je tudi podelil blagoslov. Nato je sledilo še slikanje s kardinalom in končno tudi pospravljanje, kjer so se kot v sklopu celotnega misijona izkazali župljani, ki se jim na tem mestu zahvaljujemo.

Kaj so drugi mediji napisali o zaključni slovesnosti, si lahko preberete na:

Družina o zaključni slovesnosti

donBosko.si o posvetitvi kipa

donBosko.si o zaključni slovesnosti

Morda vas zanima tudi