Zavetje mladosti

Športne počitnice

Že drugo leto zapored je bil v SMC-ju na Rakovniku organiziran športni teden. Ta teden nima, kakor oratorij, katehetskih vsebin, vendar pa je prav tako namenjen vsem otrokom, ki bi se ga želeli udeležiti. Glavni namen letošnje izvedbe športnega tedna na Rakovniku je bil, da se otroci seznanijo z različnimi športnimi dejavnostmi, hkrati pa spoznajo vpliv športa na zdrav način življenja, pozitivno preživljanje prostega časa in pomen ogrevanja pred športno dejavnostjo. Tako smo s posebnimi delavnicami za ples, gimnastiko, sabljanje in lokostrelstvo, »floorballa« in košarke poskušali doseči, da bi vsi otroci v preteklem tednu naredili kar se da velik napredek na področju gibalne učinkovitosti ter spoznavanju in osvajanju novih teoretičnih in praktičnih športnih znanj.

Vsakega otroka smo na začetku tedna razdelili v eno izmed petih skupin, ki je nato skozi celotni teden tekmovala z ostalimi štirimi skupinami za naziv »naj skupina športnega tedna«. Tekmovali so v prej omenjenih športih, pri čemer pa je potrebno poudariti, da so vse skupine sodelovale pri delavnicah ples in gimnastika, med ostalimi tremi dejavnostmi pa sta jim bila naključno dodeljena dva športa. Za doseganje kar se da dobrih rezultatov so morali vsi posamezniki med seboj sodelovati, se morda malce žrtvovati za skupino (predvsem nekateri fantje pri plesu in gimnastiki, pri čemer pa so ugotovili, da to le nista tako zelo »ženska športa«, kot so sprva mislili), premagovati lastne strahove in se v prvi vrsti morali primerno obnašati.

Da pa šport ni le tekmovanje, ampak predvsem zabava smo otrokom poskušali pokazati z nekaj ne tekmovalnimi športnimi dejavnostmi, kot so orientacija, veslanje in plavanje, kjer smo predvsem želeli poskrbeti, da otroci uživajo in se še dodatno kaj novega naučijo.

Poleg vseh zgoraj naštetih športov pa so se lahko otroci v prostem času zabavali na trampolinih, igralih ali pa so igrali odbojko in nogomet, vendar seveda pod nadzorom ali z animatorji.

Seveda pa sta občasno šport in kultura med seboj neločljivo povezana. Prav zato so v četrtek otroci odšli v Plečnikovo hišo, kjer so si ogledali notranjost, njegovo lastnino, poleg tega pa jim je vodič povedal veliko o enem največjih arhitektov 19. in 20. stol., ki je med drugim naredil načrte za NUK, Tromostovje, Križanke … in seveda Bežigrajski stadion – slejkoprej povsod pridemo do športa.

Zdi se mi, da lahko v imenu vseh animatorjev in otrok rečem, da smo na našem športnem tednu zelo uživali in da že vsi nestrpno pričakujemo bodoče športne počitnice!

Luka Križaj

 

Program športnih počitnic je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Morda vas zanima tudi