Zavetje mladosti

Športni turnir

Z žogo na misijon

Dne 18.5.2024 je v okviru misijona na Rakovniku potekal prvi športni turnir v kar treh športih naenkrat. Ekipe so se pomerile v košarki, odbojki in futsalu.

Za odbojkaše in nogometaše se je dan začel ob 9.00 uri zjutraj, ko so se začele prve tekme skupinskega dela. Pridni organizatorji so pripravili šotore, mize in klopi ter vse drugo, kar je bilo potrebno za igralce, zapisnikarje in navijače. Odbojkarskega turnirja se je udeležilo 6 ekip, najboljše 4 so se po odmoru in okrepčilu pomerile v polfinalih. Vse finalne tekme so bile zelo napete, prvo mesto pa si je na koncu priigrala ekipa Hakuna matata. Zaradi odličnega vzdušja so tekmo podaljšali še za dodaten niz, igrišče pa je bilo polno zavzetih igralcev vse do večera.

Košarkarski entuziasti smo pripravili košarkarski turnir za vse generacije, z edino omejitvijo, da so morali igralci biti starejši od 15 let. Na dogodek se je prijavilo 6 ekip, ki smo jih razdelili na 2 skupini po 3. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine sta se uvrstili v polfinale.

Turnir je potekal od 14:00 do 18:00. Skupinski del in polfinale sta se igrala na igrišču zadaj pri balinarjih, finale pa se je igral na glavnem igrišču SMC-ja.

Igralci so bili vseh starosti, od najstniških do zrelih, očetovskih let. Lahko rečemo, da so se prav vsi izkazali. Videli smo atraktivne poteze, težke zadete mete, osebne napake, celo tehnične napake in podaljške. V zraku je bilo čutiti veliko tekmovalnost. Atletičnost in energija mladih fantov se je lepo brusila ob izkušenosti in moči odraslih moških, ki se nikakor niso predali.

Dogajanje smo med tekmami popestrili s tekmovanjem v metanju trojk, katerega finale se je prav tako odvilo na glavnem igrišču SMC-ja. Zmagovalec Benjamin Kmetič je zadel kar 7 od 15 metov!

Prvo mesto na turnirju samem je dosegla ekipa dijakov iz Rakovniškega dijaškega doma, ki je premagala izkušeno ekipo družine Nagode, ki se je do konca borila, kljub rahlim poškodbam.

 

Skupinski del nogometnega dela turnirja je potekal na dveh lokacijah hkrati. Dve skupini sta tekme igrali na zunanjem igrišču pri Športni dvorani Krim, drugi dve ekipi pa sta svoje tekme igrali na zunanjem igrišču za Salezijanskim mladinskim centrom, pri balinarjih. Tekme so bile napete in izenačene. Do 11.45 je bil končan skupinski del tekmovanja in vse ekipe so odšle na zasluženo kosilo. To je bilo pod drevesi in šotori na zunanjih prostorih SMC-ja. Za odličen golaž so poskrbeli moški, ki so bili že zjutraj 7.30 na lokaciji in so pričeli s kuho. Po kosilu je sledil kratek pogovor z bivšimi profesionalnim motokrosistom Petrom Irtom. Vsebina pogovora je bila zanimiva, saj motokros ni tako splošno znan šport. Poleg motokrosa pa je opisal še samega sebe in kakšno vlogo ima vera v njegovem življenju. Da pa ni ostalo zgolj pri besedah, je po pogovoru bila še možnost, da so se otroci sami preizkusili v vožnji motokrosa. Brata Irt (poleg Petra še njegov brat Jernej) sta namreč postavila poligon in s seboj pripeljala manjše motorje. Medtem, ko so otroci lahko uživali na motorjih, pa so se začeli izločilni boji. Kot dopoldne, so tudi izločilni boji potekali na dveh igriščih. Vse tekme od četrtfinala naprej so potekale na glavnem igrišču SMC-ja, medtem, ko so ekipe, ki so zasedle zadnje mesto v vsaki skupini med seboj odigrale več tekem, da se je naredila končna razvrstitev.

Tekme na izločanje so prinesle veliko napetosti in čutilo se je, da vsaka ekipa želi zmagati. Končno zmago pa so dosegli fantje iz okolice z imenom ekipe: Mulci iz Galjevice. Prvo mesto so osvojili po tesnem finalu z Lisjaki, katere so premagali šele po izvajanju 6-metrovk. Sledila je še podelitev in skupno fotografiranje. Dan smo zaključili okoli 18.30. Bil je dolg dan, a turnir je v vseh športih lepo uspel.

Iskrena hvala vsem ekipam, ki ste sodelovale na turnirju!

Lahko rečemo, da je dogodek dobro uspel. Upamo, da bomo lahko turnir še kdaj ponovili, saj si želimo preko košarke, odbojke in nogometa povezovati čim več različnih ljudi iz našega okoliša.

 

Zahvala gre celotni organizacijski ekipi, vsem sodnikom, zapisnikarjem, kuharjem in vsem ostalim, ki so z molitvijo ali kako drugače prispevali svoj del k temu prelepemu dogodku.

 

Morda vas zanima tudi