Zavetje mladosti

SREČAnje 2019 – 4. tabor voditeljev

Ne vedoč, kaj nam bo prihajajoči teden prinesel, smo se 4 voditelji v ponedeljek, 5. 8. 2019, dobili pred cerkvijo na Rakovniku. Tam nas je pričakal naš nekdanji stegovodja s škatlo z navodili o poteku prihodnjih dveh dneh. Tako kot voditelji drugih stegov, smo tudi mi dobili nalogo pomagati ranljivi skupini v lokalni skupnosti. Naš izziv se je začel s sestankom na Slovenski filantropiji, kjer smo pripravili izlet za begunce in prosilce za azil. Tako smo se v jutranjih urah torka dobili s skupino 12 mladih prosilcev, s katerimi smo se odpravili proti Podpeči. Naša prva postojanka je bila cerkev sv. Ane, kjer smo lahko občudovali razgled

na Ljubljano. Po spustu k Podpeškemu jezeru je sledil še skok v vodo. Ker pa je skavt vedno lačen, smo s pomočjo naših novih prijateljev zakurili ogenj kar s kresilom ter spekli hrenovke s tvistom, za posladek pa pripravili čokobanane. Siti in veseli smo se v popoldanskih urah poslovili, saj nas je čakala še pot proti tabornemu prostoru.

Tako smo v sredo končno prispeli v Želodnik, kjer je bil v bližini neokrnjene narave in avtoceste postavljen tabor. Tam smo bili dodeljeni v zeleni podtabor, ki smo ga tekom dneva uredili in zgradili prostor za druženje, vhodno zgradbo, sušilnico,… Naslednji dan smo se voditelji v dopoldanskih urah udeležili delavnic z raznovrstnimi temami, zvečer pa so se nam pridružili gostje (Sara Isaković, ljubljanski nadškof, bivši načelnik in načelnica ZSKSS, begunka iz Bagdada, Vodja centra za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativno oskrbo, koordinator projekta Zdravo delovno okolje, Boštjan Hari,…). Tako smo večer preživeli ob ognju, s poslušanjem številnih zgodb in nasvetov.

V petek pa je dan bolj kot prihod predsednika RS Boruta Pahorja, zaznamovalo praznjenje Dixijev, ki so bili že zavidljivo polni. Po opravljenih bioloških potrebah v zdaj svežih wc-jih, smo se lahko podali na skavtski lunapark, ki je v svoji pestrosti ponujal pot preživetja, zorbing, paintball, gugalnico, igro kubb in še številne druge dejavnosti. Prav tako smo se lahko posladkali s sladkorno peno ter najedli kokic. Po kosilu so sledila predavanja po vejah, kjer smo lahko primerjali in dobili kakšno novo idejo tudi od drugih voditeljev. V večernih urah pa se je začelo delo po SKVO-jih, ki se je nadaljevalo tudi naslednji dan. Tu smo analizirali prejšnje ter začeli delati načrte za prihodnje leto. Temu je sledil prihod nekdanjih voditeljev, s katerimi smo preživeli preostanek sobote. Zabavni večer je popestril bend, nato pa se je

zabava ob zvoku harmonike in kitar nadaljevala ob ognjih v podtaborih.

In tako smo končno prišli do nedelje, ko smo si izmenjali še zadnje objeme in pozdrave ter se odpravili vsak na svoj konec Slovenije.

Morda vas zanima tudi