Zavetje mladosti

Svetopisemski maraton 2021: MED VAMI BOM HODIL

Svetopisemski maraton, enotedensko glasno branje Svetega pisma, je imel letos zaradi Covid virusa novo obliko. Če je prej zvenela Božja beseda z enega mesta in smo se povezovali v skupnost poslušalcev tudi s pomočjo istega okolja, sta nas letos povezovali skupni namen in enaka tehnologija (ZOOM), ki je to omogočala. Dom in njegova zasebnost pa sta občutek povezanosti vsakogar z vsakim še povečala. Tako smo kljub fizični oddaljenosti ves teden lahko občutili moč svete besede v skupnosti. 

Splet nam je omogočil tudi poslušanje zanimivih pogovorov z gosti v maratonskem tednu. Posnetke  pogovorov – z zaporniškim kaplanom Robijem Friškovcem, pisateljem in duhovnikom Brankom Cestnikom, bivšim odvisnikom in evangeličanom Goranom Macuro, duhovnikom iz zamejstva Rozo Palićem,  dr. Matejo Logar in evangeličanskim pastorjem ter terapevtom Tonijem Mrvičem – lahko še vedno poslušate na povezavi:

https://www.youtube.com/results?search_query=svetopisemski+maraton

SP maratonu smo se pridružili tudi Rakovničani: molitvena skupina, biblična skupina, bralci Božje besede…in še kakšen posameznik iz naše farne skupnosti. Hvaležni smo naši organizatorici Moniki in kaplanu g. Juretu, da sta nam omogočila prenos na daljavo kar iz naše cerkve.

Velika milost in skrivnost je, da je Bog izbral prav besedo za svoje razodetje. Beseda, ki vedno potrebuje posredovanje človeka, da jo napolni s pomenom, drugače ostane samo skupina grafičnih znakov na papirni podlagi. Bog torej želi človeka, posrednika, ki te znake spremeni v pomen ter s pomočjo Svetega duha v  Božje sporočilo nam, ljudem. Tako kot se pomeni besed in njihove predstave lahko razlikujejo v različnih časovnih obdobjih, pa  ravno zaradi te lastnosti, ker so naše besedne predstave vedno vezane na čas, v katerem živimo, nas lahko Božja milost s pomočjo Svetega duha rodovitno nagovarja prav v vsakem času, tudi v tem, znotraj katerega smo.

Beseda ima tudi vedno naslovnika, pa čeprav govorimo sami sebi, vedno je usmerjena. Zato beseda, če je namenjena skupnosti, zaradi podobnih predstav, ki jih vzbuja, postane povezovalna, je rodovitni temelj za milost in delovanje Svetega duha, ki nas spreminja v Božje ljudstvo.

Toliko različnih obrazov smo ta teden videli na zaslonu, pa vendar so bili vsi podobni, enako povezani v spoštljivosti ob branju.

Letos smo imeli bralci z Rakovnika blagoslov, da smo med tolikimi poglavji Svetega pisma prebirali prav evangelij. Najsvetejše, najbolj pretresljive Jezusove  besede, ki jih po navadi poslušamo v pasijonu, so zazvenele preko naših ust. Bog je govoril drugim preko naših ust! Kakšno čast nam je izkazal – in milost! Tako kot smo človeško orodje njegove ljubezni, smo tudi orodje besede, prevodniki tega, kar nam govori že toliko stoletij!

Vsako leto je ob celotedenskem branju in poslušanju to spoznanje jasnejše, hvaležnost, da si je Bog izbral pot do človeka prav preko besed in nas, ki jih prebiramo, pa močnejša.

Zato sem hvaležna tudi za čas in delo vsem organizatorjem SP Maratona tako v naši župniji kot tudi po vsej Sloveniji.

Bog povrni!

Lucija Magajna

Morda vas zanima tudi