Zavetje mladosti

MPZ: Mešani pevski zbor Rakovnik

Ustanovni datum Mešanega cerkvenega pevskega zbora pri Mariji Pomočnici na Rakovniku v Ljubljani je 20. november 1939. Ustanovil ga je salezijanski duhovnik in skladatelj prof. Silvester Mihelič (1905-1981). Pevski zbor so do leta 1991 vodili salezijanski duhovniki. Doslej se je zvrstilo štirinajst zborovodij in sedem organistov.

Leta 2009 je zbor praznoval sedemdesetletnico ustanovitve in neprekinjenega delovanja. Visoki jubilej je bil zaznamovan s posebnim zbornikom »Naša pesem – vez rodov« (založba Salve, Ljubljana 2009).
Poglavitno poslanstvo pevskega zbora je spremljanje bogoslužja ob nedeljah in cerkvenih praznikih. Pevski zbor sodeluje tudi pri raznih pevskih revijah ter dekanijskih srečanjih cerkvenih pevskih zborov, porokah in pogrebih.

Registriran je tudi kot Kulturno umetniško društvo Rakovnik (KUD Rakovnik), od leta 2000 pa je aktivni član Zveze kulturnih društev Ljubljana. To pomeni, da vsako leto pripravi program, s katerim sodeluje pri tradicionalnih preglednih srečanjih pod naslovom »Ljubljanski zbori« (zadnja leta so ti v dvorani Zavoda sv. Stanislava, Ljubljana Šentvid). Takrat naš pevski nastop, kot tudi nastope drugih zborov, spremlja in strokovno ocenjuje priznani pedagoški izvedenec za glasbo in petje. Vsako leto, navadno ob izteku leta, zbor pripravi tradicionalni »Letni koncert«.

V letu 2011 zbor šteje 40 pevk in pevcev. Zborovodja je Žiga Godec, organistka pa diplomantka na Akademiji za glasbo v Ljubljani (oddelek cerkvena glasba) Melita Ana Maček. Redne tedenske vaje so ob četrtkih ob 20.00, občasno pa jih – štiri do petkrat letno – dopolnjujemo z dodatnimi pevskimi vajami (tudi s celodnevnimi intenzivnimi vajami).

Če imate veselje do petja, vas lepo vabimo, da se nam pridružite.

Vprašanja, predloge, pohvale in pripombe nam lahko pošljete na elektronski naslov: mpz.rakovnik @ gmail.com