Zavetje mladosti

Štefica Grasselli

Štefica Grasselli je slovenska sopranistka mlajše generacije. Njena profesionalna pevska kariera se je začela že med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je z odliko diplomirala in magistrirala v razredu prof. Pie Brodnik. Za svoje koncertne in operne uspehe je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in diplomo Summa cum laude. Sodelovala je s številnimi dirigenti (Igor Švara, Simon Dvoršak, Marko Vatovec, Aleksandar Spasič, Egon Mihajlovič, Marko Hribernik, Simon Krečič, Jaroslav Kyzlink, Loris Voltolini, Živa Ploj Peršuh, Mojca Lavrenčič, David Švec) in režiserji (Detlef Soelter, Yulia Roschina, Rocc, Frederique Lombart, Diego de Brea, Matjaž Farič, Aleksandar Popovski, Jiří Nekvasil).

Nastopila je v številnih opernih in oratorijskih produkcijah v Sloveniji, Italiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Leta 2012 je v SNG Opera in balet Ljubljana debitirala kot Musica v Monteverdijevi operi Orfej (L’ Orfeo), kmalu zatem pa je postala članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča, kjer je večkrat izvedla vlogo Zelmire v Gluckovi operi Ogoljufani sodnik (Der Betrogene Kadi) in Markize Lucinde v Piccinijevi Nikogaršnji hčeri (La Cecchina). Na povabilo italijanskega skladatelja Davida Antonia Pia pa v Ljubljani in Padovi v vlogi Donne di Trachis soustvarila krstno izvedbo njegove opere La Karneroika. Leta 2014 je bila izbrana v operni studio SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je v sezoni 2014/15 večkrat izvedla vlogo Kraljične v Šavlijevi operi Pastir. Od tedaj nadaljuje sodelovanje z ljubljansko operno hišo kot redna gostujoča solistka v vlogah Suzane v Mozartovi Figarovi svatbi, Ane Frank v Fridovi monooperi Dnevnik Ane Frank, Clorinde v Rossinijevi Pepelki, Frasquite v Bizetovi Carmen, Minerve v Offenbachovem Orfeju v peklu, Zerline v Mozartovem Don Giovanniju, Felicije v Glassovi operi Lepotica in zver, Esmeralde v Smetanovi Prodani nevesti in Olympije v Offenbahovi operi Hoffmannove pripovedke. Velik uspeh je požela kot solistka v Monteverdijevih Večernicah blažene device (Vespro della Beata Vergine) v Ljubljani in Berlinu in v Charpentierovem delu Te Deum v Ljubljani. V sezoni 2014/15 je bila solistka v izvedbah Pergolesijeve Stabat Mater, izvajanih v živo z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo ob predstavah baletnega ansambla mariborske operne hiše v koreografiji Edwarda Cluga.

Predstavitev umetniške dejavnosti Štefice Grasselli bi ne bila popolna brez omembe dveh solističnih recitalov v organizaciji Glasbene mladine, v Križankah in v Slovenski filharmoniji. Nastopila je tudi na spominskem koncertu v organizaciji Glasbene matice posvečenem skladatelju Samu Vremšaku, kjer je izvedla njegov ciklus Osem pesmi iz ciganske poezije za sopran in klavir ter na programu 32. Slovenskih glasbenih dnevov, kjer je skupaj z godalnim kvartetom Tartini izvajala dela Slavka Osterca in Marija Kogoja v priredbi Alojza Srebotnjaka.

Poleg pedagoškega dela in nastopanja na področju resne glasbe je dejavna tudi na področju zabavne glasbe. Deluje kot studijska pevka, solistična pevka na različnih prireditvah, žirantka (Festival Fens, Ema) ter pevka v televizijskih oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto) in na glasbenih festivalih (Ema, Melodije morja in sonca, Festival Fens, Slovenska popevka).