Zavetje mladosti

Učitelji v Glasbeni šoli Rakovnik

ucitelji-benedik

Andrej Benedik
ravnatelj Glasbene šole Rakovnik in učitelj orgel ter nauka o glasbi

Andrej Benedik je končal študij na Ekonomski fakulteti ter Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelkih za sakralno glasbo, smer orgle, ter glasbeno pedagogiko. Od leta 2004 je kot ravnatelj zaposlen na Glasbeni šoli Rakovnik. Poleg ravnateljevanja opravlja tudi službo rednega organista v župniji sv. Jakoba v Škofji Loki, kjer je v dveh desetletjih vodil več pevskih zborov. Je oče štirih uspešnih mladih glasbenikov.

Ucitelji-podlesek

Vanja Bizjak Podlesek
učiteljica violine

Z odliko je diplomirala v razredu prof. Vasilija Meljnikova na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Znanje violine in komorne igre je nadgrajevala na številnih mednarodnih mojstrskih seminarjih pri priznanih profesorjih (H. Fister, T. Lorenz, P. Novšak, L. Honda Rosenberg). Redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi. Od leta 2012 je članica godalnega kvarteta M. ars, s katerim nastopajo po Sloveniji.

ucitelji-donlic

Simona Đonlić
učiteljica klavirja

Simona Đonlić prihaja iz glasbene družine. V rodni Ljubljani je doštudirala na Akademiji za glasbo. Bila je štipendistka mestne občine Ljubljana, prav tako pa je tudi prejemnica Prešernove nagrade. Na mednarodnem klavirskem tekmovanju v nemškem Baden-Badnu leta 2013 je prejela tretjo nagrado. Izpopolnjevala se je pri mnogih znanih svetovnih pianistih kot naprimer Lilya Zilberstein, Simon Trpčeski, Konstantin Bogino, Igor Lazko.. Z orkestrom slovenske filharmonije je izvedla Saint-Saensov Živalski karneval, z istim orkestrom pa pomladi leta 2014 v Royal opera house Muscat v Omanu igrala klavirski part baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofieva. Koncertira solistično ter v različnih komornih sestavih doma in v tujini. Februarja 2020 je nastopila s svetovno priznanim pianistom Simonom Trpčeskim. Od leta 2015 je profesorica klavirja na glasbeni šoli Rakovnik v Ljubljani.

Slika1

Miha Friedrich

učitelj tolkal – ljubiteljski program

Miha Friedrich se je nad bobni navdušil že kot otrok, ko ga je prevzela skupina Guns’n’Roses in so ga starši morali vpisati v glasbeno šolo. Od klasičnih osnov ga je učna pot zanesla najprej v jazzovske vode (večkratna udeležba na glasbenih delavnicah Jazzinty) in kasneje v čudoviti svet brazilskih ritmov (četrtletno izobraževanje v glasbenih šolah Maracatu Brasil in Escola Portatil de Musica v Riu de Janeiru). Svoje znanje je nadgrajeval na mednarodnih delavnicah priznanih bobnarjev (Benny Greb, Anika Niles, Claus Hessler in Dom Famularo) v Nemčiji in na Poljskem. Kot večina bobnarjev se tudi Miha rad druži z glasbeniki, ki mu izkazujejo zaupanje v najrazličnejših zasedbah kot so: Papirniški pihalni orkester Vevče, orkester Simfonika Vrhnika, orkester Mandolina Ljubljana, Godba ljubljanskih veteranov, Challe Salle, Sherzer brigade, Slo blues, General Musashi, Primož Križaj, Tvoj glas, Abend …

ucitelji-stipancevic1

Štefica Grasselli
učiteljica petja – klasični in ljubiteljski program

Štefica Grasselli je slovenska sopranistka mlajše generacije. Njena profesionalna pevska kariera se je začela že med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je z odliko diplomirala in magistrirala v razredu prof. Pie Brodnik. Za svoje koncertne in operne uspehe je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in diplomo Summa cum laude. Sodelovala je s številnimi dirigenti (Igor Švara, Simon Dvoršak, Marko Vatovec, Aleksandar Spasič, Egon Mihajlovič, Marko Hribernik, Simon Krečič, Jaroslav Kyzlink, Loris Voltolini, Živa Ploj Peršuh, Mojca Lavrenčič, David Švec) in režiserji (Detlef Soelter, Yulia Roschina, Rocc, Frederique Lombart, Diego de Brea, Matjaž Farič, Aleksandar Popovski, Jiří Nekvasil).

ucitelji-jemec

Anamarija Jemec
učiteljica klavirja, korepetitorka in vodja ljubiteljskega programa

Diplomirana profesorica klavirja. Študij je leta 2006 zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Andreja Jarca, svoje znanje pa kasneje izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost v Gradcu pri prof. F. Schwinghammerju, smer Klavier – Vokalbegleitung (korepetiranje  oz. spremljanje solopevcev). Dodatno širino znanja so ji dala tudi 4 leta solo petja pri prof. Janji Hvala. Svoje znanje prav tako izpopolnjuje z udeležbo in sodelovanjem na seminarjih za pianiste – EPTA ter drugih podobnih seminarjih.

ucitelji-jevsnikarMatjaz

Matjaž Jevšnikar
učitelj trobente

Matjaž Jevšnikar je po uspešno končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru leta 2000 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Stanka Arnolda. Kot član različnih komornih sestavov in orkestrov je nastopal v mnogih evropskih državah. V času šolanja je prejel številne nagrade in priznanja. Od leta 1999 do 2007 je zasedal mesto 1. trobentača orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, med letoma 2007 in 2011 pa je bil ravnatelj GŠ Ribnica. Trenutno je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in na GŠ Rakovnik. Njegovi dijaki in učenci dosegajo izjemne uspehe na domačih in tujih tekmovanjih. Pogosto je član raznih tekmovalni komisij ter organizator in pobudnik številnih izobraževalnih in koncertnih projektov. Veliko sodeluje s Simfoničnim orkestrom  RTV Slovenija in SNG Opera in balet Ljubljana. Je član trobilnega kvinteta Emona Bras in Ljubljanskih mestnih piskačev

ucitelji-jevsnikarMetka

Metka Jevšnikar
učiteljica flavte

Metka Jevšnikar je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru leta 2003 uspešno diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mateja Zupana. Že v času študija je pridobivala izkušnje kot učiteljica flavte na GŠ Ribnica, kjer je bila do leta 2013 tudi redno zaposlena. Nastopala je v različnih zasedbah in orkestrih. Veliko se posveča novim pedagoškim in didaktičnim pristopom na podlagi lepih in iskrenih odnosov z otroci, ki jih razume kot pogoj za uspešno delo. Rezultati so vidni pri številnih uspehih na številnih mednarodnih in domačih tekmovanjih, kjer njeni učenci redno dosegajo najvišja priznanja in nagrade.  Dokaz uspešnega dela so tudi mnoge učenke, ki nadaljujejo svojo profesionalno glasbeno pot tako doma kot v tujini (Dunaj, Graz). Večkrat je bila članica ocenjevalnih komisij na regijskih tekmovanjih mladih glasbenikov. Redno se udeležuje seminarjev svetovno priznanih flavtistov kot so: James Galway, Karl Heinz Schütz, Gaspar Hoyos in drugi. Dodatno se izobražuje tudi na študijskih skupinah in v sodelovanju z odličnimi pedagogi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Na GŠ Rakovnik je zaposlena od leta 2013.

ucitelji-kragelnik

Marko Kragelnik
učitelj violončela

Kot akademski glasbenik in profesor violončela se je po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani izpopolnjeval tudi na Univerzi za upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Svoje znanje z veseljem prenaša na mlade violončeliste, ki so prejeli več nagrad na domačih in tujih tekmovanjih. Deluje kot predavatelj in organizator pedagoških seminarjev doma in v tujini. Je ustanovitelj in urednik spletnega portala za violončeliste CelloFun in ustanovitelj Lion Strings, znamke izbranih godalnih inštrumentov. Kot violončelist je aktiven v mnogih glasbenih sestavih, od klasične do popularne glasbe. Poučuje na GŠ Rakovnik in Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Daljši CV na osebni spletni strani, več na povezavah: twitter profil | Escape String Quartet YouTube kanal | CelloFun | CelloFun.

ucitelji-marincic

Andrej Marinčič
učitelj klavirja – ljubiteljski program

Andrej Marinčič, po izobrazbi muzikolog, je poleg študija na Filozofski fakulteti zaključil Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani (smer jazz klavir). Bil je in je član številnih glasbenih skupin. Sodeloval je s številnimi izvajalci in vokalnimi sestavi, bodisi kot studijski glasbenik, član zasedb ali kot aranžer. V jazz aranžiranju in komponiranju se je izpopolnjeval pri prof. Jaki Puciharju. Napisal je tudi nekaj aranžmajev za velike zasedbe, med drugim tudi za Big band RTVS. Kot avtor, soavtor in izvajalec je večkrat  sodeloval na Festivalu slovenskega šansona, Festivalu slovenske popevke, Festivalu MMS in Festivalu Ritem srca. Piše glasbo za gledališče, sodeluje in je sodeloval pri pesniško – glasbenemu projektu Človek naj bo sojen po sanjah, s skupinami Selecto, Doors 2.0, The Dukes of prunes, Sandra Erpe, Judita in mnogimi drugimi projektnimi sestavi. Poučuje na različnih glasbenih šolah.

ucitelji-prasnikar

Simon Prašnikar
učitelj harmonike – ljubiteljski program

Simon Prašnikar je svojo glasbeno pot začel kot učenec klavirja na Glasbeni šoli Zagorje, nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, smer glasbeni stavek in nato še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, program glasbena pedagogika. Kot pianist, klaviaturist, organist, harmonikar, kitarist, bas kitarist in vokalist sodeluje z raznimi vokalnimi, instrumentalnimi in vokalno-instrumentalnimi zasedbami različnih žanrov.

ucitelji-sercer1

Žiga Šercer
učitelj tolkal – ljubiteljski program

Žiga je profesionalni tolkalist in bobnar. Njegovo znanje obsega latinsko-ameriško, arabsko in evropsko folk glasbo, tudi flamenko in balkansko glasbo. Tuji mu niso žanri kot so pop, funk, rock in jazz, poleg tega se ukvarja tudi z igranjem klavirja, kitare in ukulel. Leta 2011 je zaključil študij na Codarts, Hoogeschool voor de Kunsten na Nizozemskem, smer World Percussion, kjer se je učil od priznanih mojstrov iz celega sveta ter nastopal po večjem delu Evrope in Indije.

Klemen Torkar-400x400

Klemen Torkar
učitelj petja – klasični in ljubiteljski program

Klemen Torkar, tenorist in pevski pedagog, je študij petja zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa in prof. Pije Brodnik. V zadnjih desetih letih je na odru SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, pod okriljem Slovenskega komornega glasbenega gledališča, v produkciji KCJT Novo mesto in pod taktirko svetovno priznanega dirigenta Georgea Pehlivaniana poustvaril več kot 30 liričnih in karakternih tenorskih opernih vlog. Za naslovno vlogo v Monteverdijevi operi Orfej je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. S sopranistko Evo Černe Avbelj skrbi za kulturno vzgojo na področju opere z opernimi pravljicami, s katerimi gostujeta po slovenskih šolah.
Njegove učenke in učenci pevsko bogatijo nekatere ansamble in pevske zbore, nekateri pa nadaljujejo študij doma in v tujini in posegajo po prvih opernih vlogah.

ucitelji-tozon1

Urban Tozon
učitelj orgel, nauka o glasbi, glasbene pripravnice in predšolske glasbene vzgoje

Urban Tozon (1979) je leta 2005 z odliko diplomiral na oddelku za sakralno glasbo, tri leta kasneje pa še na oddelku za glasbeno pedagogiko, pod mentorstvom Marka Vatovca iz smeri zborovodstvo. Pevsko se je izobraževal pri profesorjih:  Marjanu Trčku, Renati Vereš Klančič ter Terezi Plut. Kot zborovodja, pevec in korepetitor je sodeloval v več pevskih sestavih (Glasbena Matica Ljubljana, oktet Adoramus Novo mesto, Kvartet Rožca Škofja Loka, PZ Lubnik Škofja Loka, Mepz Cantemus Kamnik, Kvintet Drumlca, Mepz Sora Medvode, Schola Cantorum Ljubljana, Dekliški zbor sv. Jurij Stara Loka, Moški pevski zbor Viribus unitis;). Trenutno uspešno vodi moški in ženski pevski zbor iz Šentvida pri Stični, Oktet Fantov Stična ter službuje na Glasbeni šoli Rakovnik v Ljubljani.

ucitelji-trcek

Nejc Trček
učitelj kitare in bas kitare – ljubiteljski program

Nejc je svojo glasbeno pot začel kot učenec klarineta, ko pa se je pri 14-ih letih bolj resno začel ukvarjati s petjem, je na vrsto prišla kitara, bas kitara in klavir. Sodeloval je že z različnimi zasedbami in si tako nabral že kar nekaj izkušenj. Leta 2019 je začel svojo samostojno kariero kot pevec. Začel je pisati svoje skladbe v pop/rock stilu, prav tako se je začelo sodelovanje tudi z drugimi izvajalci, producenti, založbami, režiserji in avtorji – npr. Alex Volasko, Menart Records, Art Music Records, Klara Jazbec, Saša Lešnjek, Ksenija Šašek, … Na glasbeni šoli Rakovnik je začel poučevati v šolskem letu 2017/2018.

ucitelji-weiss

Margareta Weiss
učiteljica klavirja in korepetitorka

Je diplomirana pianistka in profesorica glasbe. Študirala je na salzburškem Mozarteumu in ljubljanski Akademiji za glasbo ter se kasneje izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih profesorjih Karlu-Heinzu Kämmerlingu, Sheili Arnold in Konstantinu Boginu. Je vsestranska umetnica, redno nastopa kot pianistka in korepetitorka ter deluje kot učiteljica klavirja.

ucitelji-zadravec

Rihard Zadravec
učitelj harmonike

Mag. Art. Rihard Zadravec prisega na glasbeno širino – harmonika, kitara, glas, avtorska glasba, aranžiranje, gibanje … Magisterij iz harmonike in pedagogike, smer klasika jazz je končal v avstrijskem Gradcu na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz. Sodeloval je z Big Bandom RTV Slovenija, The Fool Cool Jazz Orchestra, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom solistov Društva slovenskih skladateljev, bil pa je tudi član zasedbe Olivija. Harmoniko raztegne od ljudsko-narodnih, do klasično-strokovnih melodij. Od leta 2010 piše in izdaja svojo avtorsko glasbo.

ucitelji-zakonjsek

Bor Zakonjšek
učitelj električne kitare – ljubiteljski program

Bor Zakonjšek je izurjeni bobnar, kitarist in avtor, ki je svojo glasbeno pot začel že v zgodnjih letih. Glasbene zvrsti, ki jih osvaja, se raztezajo od klasike, jazza, afriške glasbe, bluza, afrokubanske, vzhodnjaških ritmov ter funka.Kot soustanovitelj zasedbe Moonlight Sky je v vlogi bonarja ter avtorja koncertiral, tako doma in v tujini.Glasbeno pot je nato nadaljeval z lastno zasedbo CikCak v kateri je izpostavljal predvsem svoj žanrsko zanimiv “afriški” stil, ki ga je črpal iz glasbe severno-malijskih blues kitaristov kot so Ali-Farka-Toure, Baboucar Traore ter zasedbe Tinariwen.Predvsem v vlogi bobnarja, pa je gostoval v različnih zasedbah z Dejanom Lapanjo, Tadejem Koširjem, Galom Gjurinom, Ninom de Glerio, Igorjem Leonardijem, Lolito, Prismojenimi profesorji bluza, Katjo Šulc, Jano Beltran, Joštom Drašlerjem, Vitom Marenčem, Carnaval, Šemsudimom Dzopo, Vidom Drašlerjem, Žigom Golobom, Cenetom Resnikom, Janom Tomšičem, Katarino Juvančič, Matijo Krečičem, Juretom Capudrom  in še mnogimi drugimi. Trenutno se udejstvuje v zasedbi Yanu z pevcem in kitaristom Janom Tomšičem ter zasedbi  Nezaslišano! ( Julijan Erič -el kitara, Bojan Cvetrežnik – el.violina) kjer je glasbena forma grajena na čisti improvizaciji. V svojih dveh lastnih projektih Borz in Borzak pa s svojimi lastnimi kompozicijami koncertira po Sloveniji in tujini.