Zavetje mladosti

Dogajanje ob 100. obletnici posvetitve cerkve na Rakovniku

Praznovanje ob obletnici je potekalo od 16. do 25. maja 2024 na Rakovniku in okolici.

Oglejte si raznolike dogodke, ki so potekali v tem času.

Slovesno odprtje misijona


četrtek, 16. maj ob 18:30 v cerkvi Marije Pomočnice

Vabljeni k sveti maši, s katero bomo začeli misijonsko dogajanje ob 100. obletnici posvetitve cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku. Med mašo bomo prosili za blagoslov našega druženja in srečevanja, ki ga bomo doživljali med vrhuncem celoletnega misijonskega dogajanja.


Srečanje pevskih zborov in glasbenih skupin naše okolice.


četrtek, 16. maj ob 19:30 pri Lurški kapeli

Vabljeni pred kapelo Lurške Matere Božje na koncert pod krošnjami, z naslovom Pesem povezuje, na katerem bodo zapeli zbori in glasbene zasedbe: Rakovniški pritrkovalci, Godalna zasedba Rakovnik, Otroški pevski zbor Rakovnik, Mlajši mladinski pevski zbor Rakovnik, Mladinski pevski zbor Rakovnik, Vokalna skupina OŠ Prule, Mešani pevski zbor Češnje, Moški pevski zbor Barje, Ženski pevski zbor Barje, Ljubitelji ljudskega petja Golovec, Odkloplen Grega, gospel zbor Bee Geesus in pevski zbor Glas veselja.

“Z glasbo je mogoče povedati več kot z besedami.”
(Carl Maria von Weber)


Družabno plesni večer za pare.

petek 17. maj med 20:00 in 24:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

Prijetno druženje za tiste, ki radi zaplešejo ali si želijo poklepetati v sproščeni družbi. Slastni prigrizki, kapljica za osvežitev in plesni parket so dobri razlogi, da se nam pridružite v dvorani Glasbene šole Rakovnik. Za glasbo bo poskrbel DJ Roman, plesne korake bo usmerjal Aljoša Košorok.

Obljubljamo, da se ob polnoči »kočija« ne bo spremenila v bučo, lastnice pozabljenih čeveljcev pa bomo v spremstvu princa poskušali poiskati.😊


Nogomet, košarka, odbojka.

sobota, 18. maj od 9:00 do 19:00 na igriščih SMC Rakovnik in OŠ Oskarja Kovačiča

Dopoldan se boste v športnem duhu pomerili na turnirjih v nogometu, košarki in odbojki. Sledil bo premor za golaž, nato boste prisluhnili motokrosistu Petru Irtu. V popoldanskem delu bodo zaključne tekme. Otroke med 6. in 12. letom pa čaka mini motokros.

Zaradi lažje organizacije so potrebne predhodne prijave preko e-pošte:

nogomet moške ekipe po 4+1 [email protected]
košarka moške ekipe po 3 [email protected]
odbojka mešane* ekipe po 6 [email protected]

Vsaka ekipa ima lahko do dve menjavi. Starostna omejitev za vse športe je 16+.

Pridružite se nam

*Vsaj dva moška in vsaj dve ženski

Odkrijte pot po Golovcu in rešite izzive – za družine in skupine


sobota, 18. maj začetek med 9:00 in 12:00 pri cerkvi Marije Pomočnice do 16:00

Pridite z družino ali oblikujte svojo skupino (od 3 do 5 ljudi) ter se nam pridružite na 2-urni orientacijski poti z različnimi skritimi izzivi. Začetek orientacije bo pri cerkvi med 9.00 in 12.00.

Druženje bomo sklenili s skavtskim ognjem, na katerem boste lahko spekli tudi kaj za pod zob.

Konec programa je predviden ob 16 uri.

Zaželene so predhodne prijave na https://orientacija.netlify.app/prijava

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na e-mailu [email protected].


Mladi za mlade


sobota, 18. maj ob 19:00 v prostorih SMC Rakovnik

So stvari, za katere je vredno tvegati. Večer za mlade bo prinesel zgodbe, za katere je bil potreben pogum. Z nami bo mednarodna skupina mladih Rejoice iz Nemčije, mladi iz Katoliške mladine in Skupnosti Emanuel. DJ Dominik bo zarolal plesno glasbo, za prigriz- ke in pijačo bo poskrbljeno. Pripelji prijatelje!

A si upaš?


Ženski večer z gostjami in uporabnimi delavnicami

sobota, 18. maj ob 19:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

 

Na okrogli mizi bomo prisluhnili Agati Hren, vplivnici in mami štirih otrok, s. Petri Mohorko, pedagoški vodji vrtca v Štepanji vasi in Tini Martinec Selan, stilistki in barvni svetovalki.

Zatem bodo na izbiro štiri delavnice:

BODI FIT – delavnica aktivnega življenja,
HITRO IN OKUSNO – delavnica priprave hitrih obrokov,
OD GLAVE DO PET – delavnica urejenosti in stila,
LEPE, DIŠEČE IN ZDRAVE – zeliščna delavnica.

Za delavnice so zaželene prijave preko spleta.

 


Sveta maša in družabno srečanje za vse, ki ste del svoje mladosti aktivno preživeli pod okriljem Marije Pomočnice na Rakovniku.

nedelja, 19. maj od 10:30 do 12:00 v Cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku,

 

Na srečanje še posebej vabimo vse, ki ste del svoje mladosti aktivno preživeli v župniji Ljubljana Rakovnik. Če si nekdanji animator, ministrant, birmanski voditelj, pevec, glasbenik, športnik, če si bil član kakšne druge skupine ali si bil kako drugače povezan z Rakovnikom – pridi, da se srečamo, obudimo spomine in praznujemo skupaj.

Po sveti maši sledi druženje ob kavi in pecivu na ploščadi pred cerkvijo.

 


Gledališka predstava o misijonarju Andreju Majcnu


nedelja, 19. maj ob 20:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

Mladinska gledališka skupina vabi na predstavo o slovenskem duhovniku in misijonarju Andreju Majcnu, ki je deloval na Kitajskem in v Vietnamu. Zadnjih 20 let svojega življenja je preživel prav na Rakovniku. Bil je izjemna osebnost in je v postopku za priznanje svetosti. Če bi radi izvedeli, kakšno je bilo njegovo življenje, pridite in si oglejte predstavo. Predstavo režira Žiga Kosi.


Vzgojni dogodek – pogovor o izkušnjah in dobrih praksah


ponedeljek, 20. maj od 17:00 do 18:30 v župnijski dvorani na Rakovniku

 

Starši, vzgojitelji, učitelji, babice, dedki smo tisti, ki smo tako ali drugače vključeni v vzgojo otrok. Vsem nam je skupno, da želimo otroku najboljše. Vendar se nam ob tem pogosto postavljajo vprašanja: Kaj želim doseči? Kam želim otroka pripeljati? Ali delam prav? Kje sem ga polomil? O izzivih v vzgoji bosta govorila zakonca Benjamin in Mojca Tomažič z Inštituta Integrum. Sledi pogovor v manjših skupinah, kjer bomo lahko izrazili svoja mnenja, izkušnje in izzive ter prisluhnili drugim.


Srečanje starejših


torek, 21. maj ob 9:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

 

Gost srečanja bo prof. dr. Jože Ramovš, avtor številnih knjig ter strokovnjak na področju kakovostnega staranja in sožitja med generacijami. Razmislili bomo, kako lahko starost postane prijetno obdobje življenja, če jo sprejmemo z odprtim srcem.

Program bo z glasbeno točko obogatila violinistka Ana Rupar. Čakajo nas sladke dobrote, za sproščeno in veselo vzdušje bo s harmoniko poskrbel Martin Sešlar.
Lepo vabljeni.

 

Dogodek je pripravila skupina za starejše, če se želite pridružiti, lahko več preberete tukaj.


Literarni dogodek z mladinskima pisateljema Cvetko Sokolov in Petrom Svetinom


torek, 21.5. ob 17.00 v knjižnici Rudnik

 

Kakšno moč imajo sporočila na ekranih in kakšno moč imajo besede v knjigah?

Naša gosta, priljubljena mladinska pisatelja Cvetko Sokolov in Petra Svetino, bomo vprašali, ali lahko brskanje po telefonu res zasenči branje knjig? V čem se dobra literatura z etičnim sporočilom razlikuje od moraliziranja? Vabljeni na druženje brez ekranov, kjer bomo skupaj spisali še eno lepo zgodbo. Dogodek povezuje Blaž Lesnik.


Pogovorni večer med glasbenikom Robertom Pešutom – Magnificom in katoliškim duhovnikom, salezijancem Klemnom Balažičem.


torek, 21. maj ob 20:00 v cerkvi Marije Pomočnice

 

Sprehodili se bomo po osebnih stališčih umetnika, ki na svoj način išče Neizrekljivo, provocira življenje in ga obenem spoštuje, pri čemer ga vodi izjemna intuicija. Njegovo razmišljanje bomo prepojili s pogledom duhovnika, ki na življenje zre skozi luč evangelija in skozi izkušnjo dela z mladimi po vzgojni metodi sv. Janeza Boska. Prijateljski pogovor bo začinjen z glasbo. Dogodek bo povezoval filmski režiser Jernej Kastelec iz rakovniške župnije.


Za vse, ki jim čas uhaja med prsti


sreda, 22. maj od 20:00 do 21:30 v restavraciji Kubus (Peruzzijeva ulica 105)

 

Vsako jutro znova nam je podarjenih 86.400 sekund življenja, pa nam čas kljub temu polzi med prsti. Kdo je torej tisti, ki upravlja s časom? Kako smo se zapletli v zanko, da več časa porabljamo za izčrpavanje kot polnjenje baterij? Kje je točka preloma med delom in prostim časom? Naši gostje bodo poslovnež Miha Blažič, psihoterapevtka Jerneja Hribar Bukovič in ilustratorka Nataša Rupena z osebno izkušnjo izgorelosti.


Moški večer z gosti in debato


četrtek, 23. maj ob 19:45 v dvorani glasbene šole Rakovnik

 

Na večeru za moške bomo skupaj ugotavljali, kaj moškim pomeni pot do uspeha? Kdaj je čas za srajco s kravato, kdaj pa za delovne hlače ali športno opravo? Uspešen moški mora zaupati tudi v druge in se prepustiti. Včasih ga polomi, mu spodleti – je to konec uspeha? O moških izkušnjah, odločitvah in zavezanosti cilju se bomo pogovarjali z Božidarjem Prevcem, očetom izjemne in uspešne družine skakalcev Petra, Domna, Ceneta ter Nike.
Moderirata Tomaž Kušar in Simon Jurkovič.

 


Pogovorna delavnica za mlade družine


petek, 24. maj ob 16:00 na igrišču SMC Rakovnik

Na otroškem igrišču pred SMC Rakovnik se bomo mladi starši pogovorili o prvih korakih z otrokom, vzgojnih izzivih, kot so uspavanje ali trma pri otrocih, potreba po raziskovanju, in o dobrih navadah, ki jih želimo privzgojiti otrokom v predšolskem obdobju. Med pogovorom bodo naše otroke popazili animatorji. Sledi druženje in prigrizek.


Molitveni večer ob glasbi in osebnih zgodbah


petek, 24. maj ob 19:30 v cerkvi Marije Pomočnice

 

Večer bodo oblikovale glasbene zasedbe Navdih, Mesto na gori in Odkloplen Grega. Prisluhnili bomo Martini in Simonu Jurkoviču ter Moniki Pajk in njihovim zgodbam o moči vere v trenutkih preizkušnje. Prižgali bomo svečke za mir v svetu, molili za posameznike in družine. Umirili se bomo pri češčenju Najsvetejšega zakramenta. Program v cerkvi bo do 24.00, nato bo čaj na ploščadi. Sledi celonočno bdenje pri Mariji Pomočnici.


Maša s kardinalom Ángelom F. Artimejem in pogostitev za vse


sobota, 25. maj ob 12:30 v cerkvi Marije Pomočnice

 

Župnijski misijon bomo sklenili s slovesno mašo v svetišču Marije Pomočnice, ki jo bo daroval kardinal Ángel F. Artime. Blagoslovil bo obnovljeno cerkev in nov kip sv. Janeza Boska na trgu pred cerkvijo. Vodenje slovenske salezijanske inšpektorije bo prevzel novi predstojnik Peter Končan. Bogoslužje bodo polepšali združeni pevci župnijskih pevskih zborov, ministranti in pritrkovalci.

Pod šotorom na igrišču SMC bomo praznovanje nadaljevali s pogostitvijo, ki jo bo spremljal pester spremljevalni program. Vabljeni župljani rakovniške župnije, kot tudi romarji od drugod. Ostanimo Skupaj na poti!

 


Druženje in pogovor


med 6. in 15. majem po domovih

Pred začetkom desetdnevnega dogajanja bi radi z vašo pomočjo organizirali tudi domača pogovorna omizja. Vsak ki bi želel gostiti, lahko sodeluje na naslednji način:

1) Povabi svoje prijatelje, sosede, znance, sodelavce, sošolce… Take, ki hodijo v cerkev in take, ki ne.

2) Izberi primerno temo za vaše domače omizje npr. Kaj ti je trenutno v življenju največji izziv in kako se ga lotevaš? Kakšne odnose želim in kaj naredim za to? Kaj imam povedati Bogu? Sem izkusil Boga?

Organizacijska skupina pa bo poskrbela za dva voditelja, ki ti bosta pomagala voditi pogovor. Vsak, ki bi želel sodelovati (kot gostitelj ali voditelj) pa se lahko prijavi na [email protected]. Tam dobite tudi podrobnejše informacije.

Če bi se želeli udeležiti omizja pa ne veste kje ali kdaj. Ste vsi sosedje, sprehajalci po Golovcu in ostali, ki bi se radi družili in pogovarjali v prijetnem vzdušju vabljeni, da se nam pridružite v nedeljo, 12. maja ob 16.30 na Rakovniški 21! Prinesite dobro voljo in svoje misli za zanimiv pogovor ob skodelici kave ali čaja.


Dogodki ob praznovanju stoletnice

Od 16. do 25. maja 2024 bo potekal 10-dnevni župnijski misijon.

Vsi ste lepo vabljeni na raznolike dogodke, ki bodo potekali v tem času.

Veselimo se srečanja z vami.

Letos praznujemo 100. obletnico posvetitve cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku, zato smo se odločili, da prenovimo cerkev, ki zdaj sije v novi podobi. Toda kaj naredi Cerkev zares lepo? Ljudje, ki se tu srečujejo in tvorijo skupnost!

V zelenem zavetju pod Golovcem so odraščale mnoge generacije, morda tudi vi, in od tod pogumno vstopile v svet odraslih.

Ob jubileju pripravljamo spremljevalno dogajanje, ki bo prineslo svež veter in nove spodbude. Ne glede na to ali redno obiskujete cerkev ali prihajate občasno ob večjih praznikih bo dogajanje odprto za vse.


Druženje in pogovor


med 6. in 15. majem po domovih

Pred začetkom desetdnevnega dogajanja bi radi z vašo pomočjo organizirali tudi domača pogovorna omizja. Vsak ki bi želel gostiti, lahko sodeluje na naslednji način:

1) Povabi svoje prijatelje, sosede, znance, sodelavce, sošolce… Take, ki hodijo v cerkev in take, ki ne.

2) Izberi primerno temo za vaše domače omizje npr. Kaj ti je trenutno v življenju največji izziv in kako se ga lotevaš? Kakšne odnose želim in kaj naredim za to? Kaj imam povedati Bogu? Sem izkusil Boga?

Organizacijska skupina pa bo poskrbela za dva voditelja, ki ti bosta pomagala voditi pogovor. Vsak, ki bi želel sodelovati (kot gostitelj ali voditelj) pa se lahko prijavi na [email protected]. Tam dobite tudi podrobnejše informacije.

Če bi se želeli udeležiti omizja pa ne veste kje ali kdaj. Ste vsi sosedje, sprehajalci po Golovcu in ostali, ki bi se radi družili in pogovarjali v prijetnem vzdušju vabljeni, da se nam pridružite v nedeljo, 12. maja ob 16.30 na Rakovniški 21! Prinesite dobro voljo in svoje misli za zanimiv pogovor ob skodelici kave ali čaja.


Slovesno odprtje misijona


četrtek, 16. maj ob 18:30 v cerkvi Marije Pomočnice

Vabljeni k sveti maši s katero bomo začeli misijonsko dogajanje ob 100 letnici posvetitve cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku. Med mašo bomo prosili za blagoslov našega druženja in srečevanja, ki ga bomo doživljali med vrhuncem celoletnega misijonskega dogajanja.


 

 

Pesem nas povezuje


četrtek, 16. maj ob 19:30 pri Lurški kapeli

Srečanje pevskih zborov in glasbenih skupin naše okolice

 

Pri Lurški Mariji, v objemu prekrasne narave, bo v četrtek, 16. 5. 2024 ob 19:30, potekal prav poseben glasbeni dogodek. Na njem se bodo predstavili različni zbori in glasbene zasedbe iz naše širše okolice.

“Z glasbo je mogoče povedati več kot z besedami.”
(Carl Maria von Weber)


Družabno plesni večer za pare.

petek 17. maj med 20:00 in 24:00

v dvorani glasbene šole Rakovnik

Vabljeni, da petkov večer preživite ob plesni glasbi in klepetu.

Odlična družba, slastni prigrizki in plesni parket so dobri razlogi, da se nam pridružite v petek, 17. 5. 2024, med 20.00 in polnočjo v dvorani Glasbene šole Rakovnik. Za izbrano glasbo bo poskrbel DJ Roman.

Obljubljamo, da se ob polnoči »kočija« ne bo spremenila v bučo, lastnice pozabljenih čeveljcev pa bomo v spremstvu princa poskušali poiskati.😊


Nogomet, košarka, odbojka

sobota, 18. maj od 9:00 do 19:00 na igriščih SMC rakovnik in OŠ Oskarja Kovačiča

Pridružite se nam na turnirju v nogometu, košarki in odbojki, kjer se bomo pomerili v športnem duhu! Po dopoldanskem delu tekem sledi odmor za golaž, nato pa pogovor s Petrom Irtom. Nato pa bodo sledile zaključne tekme. Med tekmami, bo organiziran spremljevalni program, ki bo vseboval tudi mini-motokros za najmlajše. Zaradi lažje organizacije so potrebne predhodne prijave preko e-pošte:

nogomet moške ekipe po 4+1 [email protected]
košarka moške ekipe po 3 [email protected]
odbojka mešane* ekipe po 6 [email protected]

Vsaka ekipa ima lahko do dve menjavi. Starostna omejitev za vse športe je 16+.

Pridružite se nam

*Vsaj dva moška in vsaj dve ženski


z družino na trek po Golovcu


sobota, 18. maj začetek med 9:00 in 12:00 pri cerkvi Marije Pomočnice do 16:00

Pridružite se nam na dogodku “Orientacija – z družino na pot”, ki ga organiziramo skavti ob 100. letnici Rakovniške cerkve. Pridite in se podajte na 2-urno potovanje, kjer boste poskušali v čim krajšem času opraviti razne izzive skrite po Golovcu.

Začetek orientacije bo na Rakovniku ob cerkvi, med 9:00 in 12:00. Okvirno bo pot trajala 2 uri. Zaradi lažje organizacije so potrebne predhodne prijave. Oblikujte svojo ekipo (3 – 5 ljudi) in se nam pridružite! Ob prijavi izberete tudi čas odhoda.

Na koncu pot vas bo pričakal skavtski ogenj, na katerem boste lahko spekli tudi kaj za pod zob. Konec programa je predviden ob 16 uri.

Za vse dodatne informacije in prijave smo vam na voljo na e-mailu [email protected].


Mladi za mlade


sobota, 18. maj ob 19:00 v prostorih SMC Rakovnik

Z nami bo mednarodna skupina Rejoice, stand-up komik in gost, ki ga razkrijemo kmalu. DJ Dominik pa bo poskrbel za fino vzdušje, da bomo z druženjem lahko nadaljevali še ob kakšnem prigrizku.


Ženski večer z gostjami in uporabnimi delavnicami

sobota, 18. maj ob 19:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

 

Na okrogli mizi bomo prisluhnili Agati Hren, vplivnici in mami štirih otrok, s. Petri Mohorko, pedagoški vodji vrtca v Štepanji vasi in Tini Martinec Selan, stilistki in barvni svetovalki.

Zatem bodo na izbiro štiri delavnice:

BODI FIT – delavnica aktivnega življenja,
HITRO IN OKUSNO – delavnica priprave hitrih obrokov,
OD GLAVE DO PET – delavnica urejenosti in stila,
LEPE, DIŠEČE IN ZDRAVE – zeliščna delavnica.

Za delavnice so zaželene prijave preko spleta.


Sveta maša in družabno srečanje za vse, ki ste del svoje mladosti aktivno preživeli pod okriljem Marije Pomočnice na Rakovniku.

nedelja, 19. maj od 10:30 do 12:00 v Cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku,

 

Srečanje za vse od blizu in daleč, ki ste aktivno preživeli del svoje mladosti v župniji Ljubljana Rakovnik. Če si nekdanji animator, ministrant, birmanski voditelj, pevec, glasbenik, športnik, če si bil član kakšne druge skupine ali si bil kako drugače povezan z Rakovnikom – pridi, da se srečamo, poklepetamo ob skupnih spominih in praznujemo skupaj.

Po sveti maši bo srečanje ob kavici in pecivu na ploščadi pred cerkvijo.


Gledališka predstava o misijonarju Andreju Majcnu


nedelja, 19. maj ob 20:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

Ogledali si bomo gledališko predstavo o slovenskem duhovniku in misijonarju Andreju Majcnu, ki je deloval na Kitajskem in v Vietnamu. Zadnjih 20 let svojega življenja pa je preživel prav na Rakovniku. Zato se ga marsikdo še posebej spominja. Če pa bi radi izvedeli, kakšno je bilo njegovo življenje, pa pridite in si oglejte predstavo.


Vzgojni dogodek – pogovor o izkušnjah in dobrih praksah


ponedeljek, 20. maj od 17:00 do 18:30

 

Starši, vzgojitelji, učitelji, babice, dedki… smo tisti, ki smo tako ali drugače vključeni v vzgojo
otrok. Vsem nam je skupno to, da želimo otroku najboljše. Vendar se nam ob tem pogosto
postavljajo vprašanja, kot so: Kaj želim doseči? Kam želim otroka pripeljati? Ali delam prav?
Kje sem ga polomil?
O izzivih v vzgoji bosta spregovorila zakonca in starša Benjamin in Mojca Tomažič, ki sta aktivno vpeta v vzgojo
na različnih področjih. Nadaljevali pa bomo s pogovorom v manjših skupinah, kjer bomo
lahko izrazili svoja mnenja, izkušnje in izzive ter prisluhnili drugim.


Srečanje starejših


torek, 21. maj ob 9:00 v dvorani glasbene šole Rakovnik

 

Prisrčno vabljeni na srečanje, na katerem bo glavni gost prof. dr. Jože Ramovš, priznan avtor številnih knjig ter izjemni strokovnjak na področju kakovostnega staranja in sožitja med generacijami. Pod njegovim vodstvom bomo raziskali, kako starost lahko postane prijetno obdobje življenja, a samo če jo sprejmemo z odprtim srcem. Program bomo obogatili z glasbeno točko, ki jo bo izvedla Ana Rupar na violini.

Naše srečanje bomo zaključili s prijetnim druženjem ob sladkih dobrotah, za sproščeno in veselo vzdušje pa bo poskrbel Martin Sešlar na harmoniki. Lepo vabljeni, da se nam pridružite.


 

Literarni dogodek z mladinskima pisateljema Cvetko Sokolov in Petrom Svetinom


torek, 21.5. ob 17.00 v knjižnici Rudnik

Kakšno moč imajo sporočila na ekranih in kakšno moč imajo besede v knjigah?
Na pogovor smo povabili tudi dva priljubljena mladinska pisatelja Cvetko Sokolov in Petra Svetina. Pogovarjali se bomo na kakšen način pišeta, da ju mladi tako radi berejo. Kako bralcem posredujeta teme in kakšna so pereča vprašanja, s katerimi se soočata. Razmišljali bomo tudi, zakaj je literatura v elektronski obliki danes tako priljubljena, da počasi pozabljamo na branje knjig. V čem se dobra literatura z etičnim sporočilom razlikuje od dandanes vse prisotnega moraliziranja. Gotovo bo to lepo sproščeno popoldne, kjer bomo ob druženju brez ekranov, skupaj spisali še eno lepo zgodbo.


Pogovorni večer med glasbenikom Robertom Pešutom – Magnificom in katoliškim duhovnikom, salezijancem Klemnom Balažičem.


torek, 21. maj ob 20:00 v cerkvi Marije Pomočnice

Sprehodili se bomo po osebnih stališčih umetnika, ki na svoj način išče Neizrekljivo, provocira življenje in ga obenem spoštuje, pri čemer ga vodi izjemna intuicija. Njegova stališča bomo prepojili s pogledom duhovnika, ki na življenje zre skozi luč evangelija in poslanstva, ki mu ga je izročil ustanovitelj salezijanskega reda sv. Janez Bosko. Prijateljski pogovor bo začinjen z glasbo.

Dogodek bo povezoval filmski režiser Jernej Kastelec iz rakovniške župnije.


Za vse, ki jim čas uhaja med prsti


sreda, 22. maj od 20:00 do 21:30 v restavraciji Kubus (Peruzzijeva ulica 105)

Vsako jutro prav vsak od nas v dar dobi 86.400 sekund življenja. V enem mesecu se teh nabere kar dobra 2 milijona in pol. In kljub temu se v zadnjem času vedno pogosteje sprašujemo: “pa kam je šel ta čas”, na koncu teh 2 milijonov trenutkov pa namesto občudovanja in užitka v dožitevem od utrujenosti le še odklopimo. KDO je torej tisti, ki upravlja s tem podarjenim časom? KAKO smo se zapletli v zanko, da ga več izkoriščamo za izčrpavanje kot polnjenje baterij? KJE je točka preloma in kaj se zgodi po njej? KAJ lahko naredim, da ga ponovno začnem vlagat vase? Vse to bodo zvečer 22. 5. 2024 ob 20.00 premlevali 3 gosti: uspešen poslovnež, psihoterapevt in oseba z izkušnjo izgorelosti. Pridi in vloži to 1 h vase!


Moški večer z gosti in debato


četrtek, 23. maj ob 19:30 dvorani glasbene šole Rakovnik

 

Na večeru za moške bomo skupaj ugotavljali, kaj pomeni moškim pot k uspehu. Sploh, kaj je uspeh? Je uspeh trajen ali pa si treba zanj nenehno prizadevati. Kdaj je čas za srajco ter hlače na črto in in kdaj za delovne hlače, kdaj je čas za soliranje in kdaj za skupinsko delo? Moški, ki na poti k uspehu sodeluje z drugimi mora zaupati tudi v druge in se kdaj prepustiti. Kako težko je to? Moški ga tudi kdaj polomi, mu spodleti. Je to konec uspešnosti? Žlahtne plati moškosti in uspeha. Pogovarjali se bomo o moških izkušnjah, odločitvah in zavezanosti cilju. Je to dovolj za uspeh ali je še kaj? Pridi, pogumno žrtvuj en večer za debato, spoznaj še koga drugega in morda ti bo potem uspelo.

O moških izkušnjah, odločitvah in zavezanosti cilju se bomo pogovarjali z Božidarjem Prevcem, očetom izjemnih in uspešnih skakalcev Petra, Domna, Ceneta ter Nike. Moderirata Simon Jurkovič in Tomaž Kušar.


Molitveni večer ob glasbi in osebnih zgodbah


petek, 24. maj ob 19:30 v cerkvi Marije Pomočnice

Večer bodo oblikovale glasbene zasedbe Navdih, Mesto na gori in Odkloplen Grega. Prisluhnili bomo pričevanjem o moči vere v trenutkih preizkušnje. Prižgali bomo svečke z mir v svetu, molili za posameznike in družine. Umirili se bomo pri čaščenju Najsvetejšega zakramenta. Program v cerkvi bo do 24.00, sledi čaj na ploščadi.


Maša s kardinalom Ángelom F. Artimejem in pogostitev za vse


sobota, 25. maj ob 12:30 v cerkvi Marije Pomočnice

 

Celoletni župnijski misijon bomo sklenili s slovesno sveto mašo v svetišču Marije Pomočnice, ki jo bo daroval kardinal Angel Fernandez Artime. Ob tem bomo blagoslovili obnovljeno cerkev in nov kip sv. Janeza Boska na trgu pred cerkvijo. Med sveto mašo bo novo službo prevzel tudi novi predstojnik slovenske salezijanske inšpektorije g. Peter Končan. Bogoslužje bodo polepšali združeni pevci župnijskih pevskih zborov.

Po sveti maši bomo praznovanje vsi skupaj nadaljevali pod šotorom na igrišču mladinskega centra, kjer bo kaj dobrega za pod zob in pester program za otroke, mlade in odrasle.

Ker gre torej za skupno praznovanje celotne župnije in salezijanske družine vsi res lepo vabljeni, tako družine, mladi, skavti, starejši … iz rakovniške župnije, kot tudi romarji od drugod, da se skupaj zahvalimo za pretekli misijon in 100 let naše cerkve ter naj nam bo to popotnica, da bomo še naprej Skupaj na poti!